Femei in politica. De la Hillary Clinton la Maia Sandu.
Azi se tin alegeri in State Unite si pentru a doua oara in istorie, candidata este o femeie, Hillary Clinton. Prima a fost Victoria Woodhull, o sufrageta feminista care a candidat in 1872.
Calitati feminine in leadership
Daca ne gandim mai bine, e destul de tarziu momentul cand SUA are candidat-femeie la cea mai inalta pozitie in stat.
Germania o are in cea mai puternica pozitie pe Angela Merkel, Marea Britanie are o regina si pe Theresa May, Prim Ministru. Argentina o are pe Cristina de Kirshner, chiar si in Bangladesh e Prim Ministru o femeie, Hasina Wajed. Lituania are o femeie presedinte, pe Dalia Grybauskaite, Estonia la fel. Norvegia are Prim Ministru femeie, pe Erna Solberg. In Croatia dirijeaza Kolinda Grabar-Kitarovic.
In 2013 erau doar 19 femei-presedinte pe tot globul. In lumea afacerilor, ele detin doar 4,6 din pozitiile de CEO ale companiilor celor mai puternice, listate de revista Forbes, peste tot in lume.
Pentru o tara care exporta corectitudinea politica peste tot, SUA, abia acum, in toata epoca moderna, candideaza o femeie la fotoliul de Presedinte. Iar campania electorala din SUA a fost un delir misogin, cu un discurs nedemn de anii 2000 ci de Evul Mediu.
Trump va ramane in istorie drept nu doar un mare fustangiu, ci si un mare misogin (cele doua nu se exclud, dimpotriva). Una din perlele sale la adresa contracandidatei a fost insulta ca Hillary e in politica pentru ca a fost maritata cu Bill Clinton. Sunt declaratii atat de ofensatoare ca te fac sa te gandesti cum de nu e penalizat mai dur.
La alt nivel, poate daca era o competitie pentru pozitia de presedinte al unei companii, Trump era exclus devreme din motive de magarie si sexism. Cata vreme candideaza la Presedintie, nu se pune, face parte din joc… Nu vi se pare ca e stramba lumea?
Dar daca tot suntem aici, si daca si aici, aproape de noi, in Republica Moldova, candideaza la pozitia de Presedinte tot o femeie, gratioasa Maia Sandu (al doilea tur are lor pe 13 noiembrie), sa vedem ce aduc femeile cand vin la putere.
Clinton e foarte competitiva, dar femeile, in general, alearga mai rar dupa statut
In 2012 compania McKinsley a intervievat 200 de femei in diverse pozitii de manager la companii din SUA. 59 % din ele nu aspirau la biroul de pe colt, si justificau aceasta aparenta lipsa de ambitie drept nevoia de a se feri de jocuri politice din interiorul companiei, sau ziceau ca vor timp pentru familie, etc. Asta poate explica de ce doar 3.8% din CEO companiilor au CEO o femeie.
Aici ajungem la o alta idee: femeile nu sunt atat de competitive cum sunt barbatii. Pentru barbati, a avea statutul cel mai inalt este un scop in sine. Pentru o femeie, nu e. Chiar daca si femeilor si barbatilor le place puterea (sau sa ii spunem „control“, cu un termen mai exact) femeile rareori calca pe cadavre pentru a obtine controlul sau pozitia cea mai de sus.
Ele prefera contextul, relatiile interumane agreabile la locul de munca. Si cu asta am spus un cliseu: femeile nu-s ca barbatii, doamnelor si domnilor, la fel cum iarna nu e ca vara. Femeile au alte scopuri si chiar daca sunt la fel de motivate ca barbatii sau la fel de competente, finalmente, ceea ce valorizeaza ele este familia, nu biroul de pe colt.
Stim ca nu le putem avea pe toate in viata, si poate ca asa se explica de ce sunt asa de putine femei la cel mai înalt nivel. Nu pentru ca cineva le-ar pune piedica, ci pentru ca nu le intereseaza. Ca sa ne lamurim de ce nu sunt asa de multe femei la varful cel mai de sus: in general, nu le intereseaza.
Cu atat mai pretioasa este in acest caz candidatura unei femei la cel mai inalt nivel, cum e Hillary Clinton. Daca o femeie este interesata de asta, cu tot stresul aferent, inseamna ca exercitiul puterii ei va aduce ceva in plus.
Ce anume? Poate mai putine conflicte, ceva mai multe incercari de mediere, politici sociale concepute cu mai multa grija, atentie mai mare la conflictele culturale, etc. Ramane de vazut ce va face doamna Clinton daca ajunge la Casa Alba.
Mai multa empatie. De exemplu, Angela Merkel
O femeie lider vine cu o inteligenta emotionala mai mare. In grupurile de lucru unde sef e o femeie, oamenii se inteleg mai bine, femeile sunt mai bune mediatoare si nu incurajeaza competitivitatea nesportiva.
Un studiu aplicat pe 24.436 oameni din toata lumea, studiu care urmarea 3 parametri ai inteligentei emotionale (1. cunoastere de sine, 2. control emotional si 3. folosirea emotiilor in scop semnificativ) arata ca femeile au si aici un anumit avantaj in fata barbatilor. Ce aduce asta companiei? Enorm.
Daca stii cum sa-ti recunosti emotiile, sa le recunosti si sa le gestionezi si pe ale altora, vei avea, de pilda, oameni mai motivati sau care sunt gata sa treaca alaturi de tine prin situatii dificile.
„Femeile se pricep mai bine la identificarea sentimentelor celorlalti si sunt mai usor afectate de acestea decat barbatii. Exista foarte multi oameni – atat barbati, cat si femei – ale caror niveluri de empatie sunt undeva la mijloc. Dar extrema scorurilor mici este dominata de barbati. Cele mai inalte scoruri de empatie s-au descoperit la femei“, spune socioloaga canadiana Susan Pinker, care studiaza femeile si barbatii din punct de vedere cariera. Poate de aceea o femeie este cea care sustine cauza refugiatilor in Europa, cu orice risc: Angela Merkel.
Despre alte calitati feminine in leadership, intr-un text viitor.
Citeste si:
De ce e nevoie de inteligenta emotionala