Now Reading
Dezvoltarea corecta pas cu pas

Dezvoltarea corecta pas cu pas

Revista Psychologies

Dezvoltarea corecta pas cu pas
Foarte des, parintii se ingrijoreaza: copilul meu se dezvolta normal? Aceste repere te vor ajuta sa cunosti etapele clasice ale cresterii sale si sa-ti adaptezi comportamentul.

0-2 luni
O adevarata persoana

Comportamentul lui: Un chip fericit arata ca un bebe este receptiv. Fiecare prunc reactioneaza diferit la mediul si la stimulii exteriori (nevoia de somn, plansetele, calmarile, foamea etc.). Comportamentul tau Bebelusul si parintii se descopera reciproc; incearca, incepand de acum, sa descifrezi ce exprima el.

2-4 luni
Inceputurile comunicarii

Comportamentul: lui Incepe sa zambeasca si sa gangureasca. Observa chipul parintilor si devine constient ca le poate atrage atentia. La patru luni, el incepe sa-si adapteze comportamentul la fiecare dintre ei si face, incetul cu incetul, deosebirea intre membrii familiei si „straini”. Comportamentul tau Poti repera primele trasaturi ale temperamentului lui, poti descoperi gesturile care il calmeaza si cele care il enerveaza.

7 luni
Afirmarea personalitatii

Comportamentul lui: Stie sa se aseze, sa se tarasca, sa prinda jucariile, sa le examineze, sa le bage in gura, sa le arunce… Testeaza rabdarea parintilor si incepe sa intervina in conversatiile dintre adulti pronuntand silabe. Comportamentul tau Poti, in sfarsit, sa faci diferenta intre momentele in care copilul tau se comporta „normal” si cele in care exista o problema.

10-12 luni
Primii pasi

Comportamentul lui: Sta in picioare, face primii pasi, descopera notiunea de „teritoriu“. Incepe sa manance si sa bea singur. O perioada in care copilul invata sa deprinda noi abilitati. Comportamentul tau Intreaga ta viata se schimba, intrucat apar problemele de siguranta, de disciplina… Invata sa pui limite si sa spui „nu“.

18 luni
Impotrivirea sistematica

Comportamentul lui: Copilul se opune parintilor in mod sistematic, lansand cate un „nu” hotarat si starnind manii din ce in ce mai frecvente. Dar el stie, de asemenea, sa fie intelegator si afectuos. Comportamentul tau Ramai calm/a pentru a deveni mai autonom, el incearca sent imente negative si pozitive.

Citeste continuarea in revista Psychologies editia lunii octombrie..

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top