Now Reading
Partenerii trebuie sa aiba grija sa se pastreze atractivi

Partenerii trebuie sa aiba grija sa se pastreze atractivi

Revista Psychologies

Specialistul in neurostiinte Dragos Cirneci darama toate cliseele asupra atractiei, atasamentului, sexualitatii si amorului in general. Cu umor dar si o umbra de cinism…

 

Psychologies: Ce anume stimuleaza atractia in cazul barbatilor?

Dragos Carneci: Barbatii pun mare accent pe fizicul si varsta femeilor. O fata mai tanara va avea oricand castig de cauza in fata uneia mai mature in a atrage atentia. Nu inseamna neaparat ca vor dori o relatie serioasa cu ele, dar atractia fizica este clar spre asa ceva. Iar din punctul de vedere a zonelor-tinta – sanii, posteriorul si picioarele – sunt „vedetele“.

Apoi imbracamintea este un subiect de atins, pentru ca aici sunt cateva paradoxuri. Femeile considera ca trebuie sa puna accent pe accesorii gen bijuterii, posete sau esarfe pentru a arata bine. Problema este ca aceste detalii vestimentare dau bine doar in ochii altor femei. Barbatii nu apreciaza femeile dupa accesorii.

Practic, le ignora aproape complet si incearca sa ghiceasca ce e sub ele sau cum arata femeia fara ele. Ca sfat practic, daca vreti sa aratati sexy, cereti feedback-ul unui barbat, nu al unei femei. Cu cat aratati mai mult ca un pom de iarna, cu atat nu stati bine la capitolul „sexy“ in ochii barbatilor. La fel, incercati sa purtati haine simple, mulate si intr-o singura culoare. Imprimeurile incarcate, cu fluturasi, flori sau alte animalute, in ochii barbatilor aduc a fata de masa sau draperie, nu le starnesc poftele sexuale.

 

Dar in cazul femeilor?

D. C.: Chiar daca intorc capul dupa un barbat inalt, brunet, lat in umeri si cu posteriorul musculos, cand e vorba de a decide daca sa aiba o relatie, femeile sunt in mai mare masura atrase de trasaturile de personalitate ale barbatilor, de statutul lor, banii si faima lor. E interesant ca punctul de atractie depinde si de perioada din luna.

Astfel, in perioada ovulatiei, femeile sunt mult mai atrase de aspectul fizic, in special de manifestarile testosteronului – musculatura, mandibule masive, voce groasa sau pilozitate. In restul timpului, ecuatia cu personalitate/statut/bani e cea care dicteaza. Unii chiar spuneau cu umor, ca femeile prefera sa faca copii cu un gen de barbat, dar sa il creasca avand pe langa ele alt gen.

Iar acest al doilea gen este constient de aceasta slabiciune si a invatat cum sa cucereasca o femeie, chiar daca nu are un fizic impresionant. Atentia, surprizele, cadourile, umorul, empatia, escapadele neanuntate, sentimentul pe care il insufla, ca femeia respectiva este deosebita, speciala, altfel decat celelalte, toate acestea intra in arsenalul celor care stiu cum sa cucereasca o femeie.

 

De ce alegem pe cineva anume si nu pe altcineva?

D. C.: Nu cred ca cineva poate raspunde la aceasta intrebare. Practic, nu exista o regula. Specia umana este extraordinar de variata si imprevizibila atunci cand e vorba de preferinte. Unii prefera supermodelele, altii femeile-copil, care inspira nevoia de protectie, altii – femeile protectoare, care joaca rol de a doua mama, unii – slabele, altii – grasele, unii – adolescentele, altii – femeile mai mature, unii – blondele, altii – brunetele, parul lung sau foarte scurt, si asa mai departe. E interesant ca preferintele se schimba pe parcursul vietii: umbli in liceu cu un gen de partener, in facultate – cu altul si te casatoresti cu un al treilea, pentru ca, dupa 40 de ani, sa constati ca te atrage un cu totul alt gen.

 

Citeste continuarea interviului in revista Psychologies, editia august 2013.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top