Now Reading
Stilistul meu, salvator sau persecutor?

Stilistul meu, salvator sau persecutor?

Revista Psychologies

Stie sa ne amuze, sa ne consoleze sau sa ne reinventeze, transformandu-ne imaginea. Relatia cu stilistul este rar lipsita de substanta. Asta, pentru ca eliminam mecanismele de aparare?

„Mi-a stricat complet parul, dar nu am zis nimic“, isi aminteste E., 40 de ani. „Am ramas cuminte, asezata pe scaun, uitandu-ma cu groaza in oglinda. Am platit o suma deloc mica, dar eu i-am spus sa ma tunda cum crede de cuviinta. Acasa, toata lumea a facut glume discrete, doar fiica mea m-a inteles si m-a consolat spunandu-mi ca «va creste din nou». Ma intrebam cum o sa mai ies asa pe strada. Eram terorizata. Nu stiu de ce am tacut… poate din respect.“

Astazi, saloane de coafura gasim la tot pasul. De lux ori de cartier, pe suprafete mari sau mici, unde exista un singur stilist cu clientela fidela, ce vine cu regularitate. Indiferent de statutul social, orice femeie are nevoie sa se tunda, sa se coafeze pentru evenimente speciale, chiar daca se vopseste acasa. O meserie foarte cautata si invidiata, daca ne gandim la stilistii care fac parte din echipele pentru sedintele foto, prezentari de moda ori emisiuni tv. Ce sa mai spunem de cei care au devenit celebri datorita vedetelor care le trec pragul?!

 

 „A inteles ce vreau pentru parul meu si m-a inteles pe mine“

Imaginea pe care fiecare dintre noi o are despre fata sa, depinde de modul in care evidentiaza aranjarea parului sau intr-o anumita forma. Avand incredere in cel care ne tunde si ne modifica perceptia despre noi insine, ii dam dreptul sa „lucreze“ la imaginea care ne reprezinta, cea pe care o vedem in oglinda si de care suntem multumiti – mai mult sau mai putin.

R. spune ca, de fiecare data cand primeste o noua clienta, observa modul in care se comporta in fata oglinzii. „Daca isi evita reflexia, in mod clar exista neliniste, nemultumire, frustrare. Si stiu inclusiv cum sa ii vorbesc, cum sa ma comport, sa imi fac clienta sa se simta bine, sa o fac sa se simta frumoasa. Pentru ca este mai delicata si are nevoie de mai multa atentie decat o clienta ce emana o puternica incredere in sine. Scopul meu nu este doar sa ii aranjez parul, ci sa o fac sa se simta mai bine in pielea ei.“

Iar a te simti nelinistit, vulnerabil, incordat este absolut uman, nu e un gest de frivolitate. Iar imaginea de sine in niciun caz nu este o chestiune de „fatada“. Cand am gasit stilistul potrivit, relatia cu el greu se va rupe. I. se tunde si se vopseste la aceeasi persoana de 15 ani, chiar daca aceasta a lucrat in mai multe saloane, in final facandu-si propriul business.

„Cred ca am ajuns sa cunosc Bucurestiul bine datorita lui L.“, se amuza I. „In 15 ani a lucrat in diverse locuri, in toate colturile orasului. Dar indiferent cat de greu ajungeam la salon, nu concepeam sa ma tunda altcineva. M-a inteles pe mine, ce vreau pentru parul meu. Mi-a inteles transformarea mea ca femeie, maturizarea, framantarile din conflictul maternitate-feminitate, cum am vrut sa ma reinventez dupa 45 de ani, sa fiu frumoasa si ingrijita pentru sotul meu, copiii mei, pentru mine. Niciodata nu m-a tuns sau vopsit fara sa stam inainte de vorba, la o cafea, sa vada ce vreau ori cine sunt acum. Mi se pare genial!“

 

Citeste continuarea articolului in revista Psychologies, editia aprilie 2013.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top