10 lucruri pe care nu le știi despre somn
Știi când a devenit insomnia o problemă majoră? Sau în cât timp adorm oamenii? Ajută pilulele pentru somn? Iată și alte lucruri pe care nu le știai, dar e cazul să le afli.
Citește și:
Tehnici de relaxare pentru un somn mai bun
Rolul somnului in lupta cu depresia
Somnul, pe vremuri…
De-a lungul istoriei oamenii obișnuiau să doarmă în grupuri din diverse rațiuni practice. Fie supravegheau (cu rândul) focul din peșteră, fie aveau grijă de copii, fie erau vigilenți în privința eventualilor prădători. Totodată, nevoia aceasta de somn odihnitor, pe care o invocăm atât de mult în zilele noastre, nu era o așteptare atunci.
Era industrializării, care a început prin 1760, a însemnat, cel puțin pentru europeni, 2 segmente de somn pe noapte, cu o pauză între ele. Nimeni nu se așteptă la o noapte de somn continuu. Iar dormitul la comun era o practică frecventă. Părinții dormeau laolaltă cu copiii, iar călătorii, chiar dacă nu se cunoșteau, deseori împărțeau același pat.
Insomnia a devenit o problemă abia la sfârșitul secolului XIX când industrializarea a luat avânt. Și culmea, chiar și când oamenii lucrau câte 50 de ore pe săptămână în condiții dificile, tot reușeau să doarmă câte nouă ore pe noapte.
La începutul secolului XX relația de cuplu a devenit extrem de importantă în Statele Unite, motiv pentru care, a existat inclusiv un decret prin care se preciza că prezența unui copil nu trebuie să deranjeze în niciun fel un adult. Nu suna prea prietenos pentru cei mici… Și pentru că unii părinți au ajuns să își sedeze copiii ca să doarmă toată noaptea fără să se trezească, practica aceasta a ajuns repede în afara legii.
Somnul în era modernă
În prezent cam jumătate din populație (pe alocuri chiar și mai mult) spune că nu beneficiază de suficient somn… în weekenduri.
Dacă vorbim despre adolescenți, peste 90% nu se odihnesc suficient. Deh, perioada transformărilor, cu atâtea gânduri și neliniști care nu îi lasă să doarmă…
Adulții dorm în medie cam șase ore și jumătate pe noapte, ceea ce înseamnă că durata de somn a scăzut cu 20% în ultimul secol. De la dead-line-uri ni se trage…
Un sondaj despre timpul de odihnă din ultimele 30 de zile, a rezultat într-un procent de 11% care afirmă că somnul a fost scurt și de proastă calitate. Stresul ăsta…
Peste 35% dintre subiecții unui studiu au afirmat că se trezesc chiar și de 2-3 ori peste noapte, iar dintre aceștia, 43% au dificultăți să adoarmă la loc.
În 2005, în Statele Unite, au fost prescrise peste 26 de milioane de rețete pentru pastile de somn… Apoi mai sunt și cei care recurg la o băutură înainte de culcare, pentru a adormi mai ușor.
Știai că toată lumea visează de 4-6 ori pe noapte? Dar uităm cam 50% din ceea ce visăm în primele 5 minute după ce ne trezim și 90% după 10 minute. Interesant este un studiu care a inclus persoane divorțate, dintre care jumătate traversau o depresie, și care demonstrează că cei care și-au revenit mai bine după eveniment își aminteau mai bine visele, care durau mai mult și erau mai complexe. Totodată, au trecut în sfera onirică de la spectatori la roluri mai active.
Foto: 123rf.com