Antioxidantii pot fi periculosi?
Pilulele care lupta impotriva imbatranirii iti ofera o piele frumoasa, unghii rezistente, par mai sanatos si o imunitate sporita… In farmacii, aceste promisiuni sunt concentrate intr-un flacon cu eticheta „Antioxidanti“. Dar pentru a sti cu adevarat de ce suplimente avem nevoie, este foarte important sa identificam ce se intampla cu si in corpul nostru.
Chiar daca respiram, digeram mancarea, facem sport, trupul nostru produce radicali liberi. Produsi in cantitati rezonabile, ei sunt indispensabili: accelereaza moartea celulelor bolnave, participa la procesul de cicatrizare si ne protejeaza imunitatea. In aceeasi masura sunt si daunatori, pentru ca imbatranesc toate organele si toate celulele.
Corpul nostru este dotat cu un sistem de antioxidare intern care se bazeaza in special pe enzime completate de surse din exterior, adica vitamine, minerale, flavonoizi capatate prin aport alimentar. In cazul dezechilibrului aparut intre antioxidanti si radicalii liberi, fie pentru ca primii sunt intr-o cantitate insuficienta sau cei din urma – in exces, suferim de ceea ce se numeste stres oxidativ sau oxidant. „Aceasta este principala cauza a aparitiei unui numar impresionant de boli, peste 130, printre care cancerul, diabetul sau Parkinson“, spune dr. Marvin Edeas, presedintele Societatii franceze a antioxidantilor (SFA).
O promisiune incantatoare
Ideal, o alimentatie echilibrata este o foarte buna igiena de viata, suficienta pentru a armoniza aceste doua forte si a evita stresul oxidant. Teoria este totusi comentata de unii specialisti, printre care si farmacista Daniele Festy, specialista in suplimente alimentare: „Poluarea si stresul maresc productia de radicali liberi, in timp ce pesticidele si saracirea solului in nutrienti nu garanteaza alimentelor un aport suficient de antioxidanti“.
Totusi, promisiunea antioxidantilor este una tentanta, dar, evident, apar intrebari: reprezinta ei o solutie pentru organism? Cat sunt de eficace? Chiar avem nevoie de ei? Pot fi periculosi?
Cum se administreaza
Chiar daca beneficiile antioxidantilor se bazeaza pe un aport regulat si constant, nu exista inca nicio baza stiintifica care sa recomande o administrare de lunga durata. Cum am mai spus, parerile specialistilor sunt impartite, insa cine alege o cura de antioxidanti trebuie sa isi faca analizele si sa mearga la doctor. Mai ales daca are un istoric medical problematic. Prin urmare, poate fi incercata o singura cura de trei saptamani.
Cine are nevoie de antioxidanti
Pentru Jean-Louis Berta, fostul director al Departamentului de Nutritie din Agentia Franceza de Securitate Sanitara a Alimentelor (AFSSA), vizate sunt „persoanele in varsta, femeile insarcinate, persoanele supraponderale sau obeze, fumatorii si cei care, de regula, nu mananca legume si fructe“. Pentru ceilalti, majoritatea dintre noi, raspunsul este de la sine inteles: „Trebuie sa luam in calcul factorii genetici, expunerea la metale grele, tratamentul medicamentos si sensibilitatea particulara fiecarui individ“, detaliaza Marvin Edeas. Asadar, nu toata lumea are aceleasi nevoi, iar principiul „X a folosit si s-a simtit bine“ ar trebui evitat.
Eficace sau nocivi
„Nimeni nu poate spune daca o formula, luata intr-o anumita, cantitate ajuta la prevenirea unei maladii specifice“, afirma profesorul Bernard Guy-Grand. Totusi, daca vrem sa incepem un asemenea tratament, trebuie sa respectam niste reguli. De exemplu, sa alegem cu atentie un cocteil in care antioxidantii sunt ajutati si efectul intarit, altfel riscam ca gelulele sa se anuleze unele pe celelalte, iar cocteilul sa devina inutil sau chiar nociv.
„Este de preferat un melanj bazat pe substante naturale, nu unul bazat pe substante de sinteza, absorbite mult mai greu de organism“, spune Daniele Festy, farmacista. Acest sfat se aplica in special vitaminei E de sinteza, care nu penetreaza celulele si blocheaza asimilarea vitaminei E naturala aflata in alimente. In plus, pentru a fi eficace, vitamina E trebuie asociata cu vitamina C.
De asemenea, a se evita combinatia antioboseala dintre fier si cupru. Impreuna, cele doua elemente sunt o bomba oxidanta pentru corp. Si, nu in ultimul rand, nu trebuie sa uitam ca in niciun caz alimentatia nu are cum sa fie substituita de suplimentele alimentare. Pentru a te convinge, este suficient sa aducem in discutie rosia, care contine cateva mii de componente nutritive si substante, printre care si antioxidantii.
Iar rosia este doar o mica parte din ceea ce reprezinta o alimentatie echilibrata extrem de ofertanta. Astfel, cea mai buna solutie este sa le dam antioxidantilor locul lor, sa ii luam atunci cand avem asemenea carente, dar sa avem si o buna igiena de viata, inclusiv o alimentatie adecvata, prin care sa ii oferim corpului ceea ce ii trebuie.
„Fructele si legumele proaspete au reputatia intemeiata de a contine o mare concentratie in numeroase vitamine, in special vitamina C si o provitamina A (betacaroten), caracteristica pentru fructele colorate de la galben la rosu. Acest betacaroten este prezent, de asemenea, in legumele verzi, dar e mascat de clorofila. Fructele si legumele mai contin si vitamine din grupa B, mai ales vitamina B9 (folat).
Mineralele precum calciul sunt si ele prezente, in cazul unora si fierul, dar aceste doua elemente sunt greu asimilabile. In schimb, potasiul, si el prezent, precum si magneziul sunt bine asimilabile. Importanta nutritionala a fructelor si legumelor consta si in faptul ca au o concentratie scazuta in sodiu (sare) si sunt bogate in apa; in plus, polifenolii prezenti sunt elemente protectoare pentru sanatate. Conform unui studiu recent, cele mai mari astfel de concentratii se gasesc in capsune, anghinare si struguri. Toate vegetalele contin polifenoli, dar in proportie variabila.“ (Alimentele, adevar si impostura, Laurent Chevallier, Editura Polirom, 2009).
Topul alimentelor energizante conform dr. Gillian McKeith, „Esti ceea ce mananci“, Editura Curtea Veche
Seminte incoltite – toate tipurile de seminte incoltite sunt pline de energie; ele reprezinta alimente datatoare de viata, care ajuta la intarirea, revitalizarea si regenerarea organismului. Acestea contin concentratii mari de antioxidanti, precum si intreaga paleta de minerale, proteine, enzime si fibre. Prin germinare, capacitatile nutritive ale semintelor cresc.
Patrunjel – este o uzina de substante nutritive. Contine cantitati mari de vitamina B12, mai multa vitamina C decat citricele si aproape toate substantele nutritive pe care le cunoastem.
Alge marine – ierburile de mare sau algele reprezinta cea mai importanta sursa digerabila de minerale,
precum si un rezervor al vitaminelor B, care dau energie si vitamina C.
Seminte de in – contin cantitati mari de acizi grasi esentiali omega 3 si omega 6, prezenti intr-un echilibru perfect. Acizii grasi esentiali sunt implicati in producerea de energie si transportul de oxigen.
Struguri – se crede ca valoarea terapeutica a strugurilor se datoreaza continutului lor ridicat de magneziu. Acest element este implicat in primul stadiu al procesului de transformare a energiei din glucoza.
Pir – este un aliment bogat in substante nutritive, care contine una dintre cele mai prolifice combinatii de vitamine, minerale principale si secundare. Contine de 25 de ori mai multe substante nutritive decat orice leguma.
Atentie la supradozaj
Riscul unui consum excesiv de antioxidanti a fost demonstrat in cazul betacarotenului, care mareste sansele aparitiei cancerului la fumatori, si in cazul seleniului, care favorizeaza aparitia diabetului de tip 2. „Organismul nostru nu este capabil sa gestioneze cantitati mari de antioxidanti“, ne avertizeaza profesorul Bernard Guy-Grant. „Nu poate asimila aceste substante care, prin urmare, devin nocive“. Aceste probleme nu tin de suplimentele alimentare care contin doze de antioxidanti inferioare celor utilizate in cadrul experimentelor si studiilor. „Nu trebuie sa amestecam niciodata cocktailurile anti-age, pentru ca exista riscul unui efect invers celui scontat“, insista doctorul Michel Brack.
Sfaturi de la specialisti
Laurent Chevalier in Alimentele adevar si impostura (Editura Polirom 2009) ne sfatuieste: „Alegeti de preferinta fructe si legume bio, in special in cazul acelora care se consuma cu coaja, sau procurati-le de la producatori ale caror metode de lucru sunt cunoscute (circuit scurt). Nu ezitati sa ii cereti vanzatorului de fructe si legume explicatii suplimentare referitoare la originea acestora. Decojiti bine fructele dupa ce le-ati spalat cu grija (acest lucru permite eliminarea partiala a fungicidelor, pesticidelor, insecticidelor). Fructele si legumele congelate au aproape aceeasi valoare nutritiva ca cele proaspete, sunt usor de utilizat si deseori costa mai ieftin. Evitati toate fructele in sirop din conserve care contin mari cantitati de zahar adaugat, diferite arome si conservanti.“
Editare de Catalina Cristescu
Credit foto: Shutterstock.com