Asculta-ti senzatiile

Neglijate ceva timp, discutiile despre corp au revenit in Occident. O demonstreaza dezvoltarea terapiilor psihocorporale, pasiunea pentru tehnici orientale, ca tai-chi, qi gong sau yoga, si, in mod paradoxal, filmarile in care corpul este privit ca fiind provocator.

Pentru psihanalistul Serge Tisseron, corpurile cu piercing-uri, tatuate, asa cum le poti vedea pe strada, in reclame sau moda, nu reprezinta doar o activitate comerciala, ci o reintoarcere in forta a corpului in cultura.

„O perioada indelungata, corpul a fost dat la o parte. Astazi, pentru prima data in cultura noastra occidentala, suntem gata sa vedem lucrarile mintii ca pe o prelungire a corpului.

Iata o revalorificare si o corectare care schimba conceptiile traditionale. Dat la o parte de psihanaliza, ridicat la rangul de masinarie, corpul este mai mult privit ca o unealta, care trebuie folosita pentru a raspunde la normele sociale si estetice, insa separat de restul fiintei.

Diete severe, ore petrecute la sala si la jogging, totul pentru a-ti corecta si disciplina corpul, „aceasta ciorna de corectat, expresia sociologului David Le Breton.

 

Un adversar de imblanzit?

„Astazi exista o conceptie conform careia corpul ar fi o masina cu care ai putea face tot ce vrei, ai putea sa il modelezi dupa bunul tau plac, spune Pierre Dalarun, psihomotrician.

„Asta conduce la reprezentarea unui corp format din bucati, pe care le poti duce intr-un service pentru a le repara sau a le schimba piesele defecte. Incercand sa faci tot ce iti cere mintea, iti transformi propriul corp intr-unul strain.

Devine un adversar pe care cauti sa il imblanzesti sau sa il uiti. In niciun caz un aliat.

Un corp care este judecat, disciplinat sau abandonat este intotdeauna tratat prost, pentru ca nu este simtit la adevarata valoare, explica Erick Dietrich, psiho-somato-terapeut.

Daca nu il simti din interior, nu ii poti furniza ingrijirile de care are nevoie.

 

Dura dominare a mintii

Pentru Pierre Dalarun, „exista un puternic resentiment intre minte si corp. Mintea domina corpul la majoritatea oamenilor, ceea ce se poate traduce prin tensiuni sau probleme cu spatele sau burta, comportamente alimentare ca bulimia sau anorexia.

Vad, de asemenea, multi oameni care merg «pe langa corpul lor». Important este sa fie valabil si sensul invers (mintea sa se adap teze la cerintele corpului).

O aruncatoare de disc, astazi profesoara de educatie fizica, este, si ea, martora acestei dominatii a corpului de catre minte, inclusa fiind si acceptarea suferintei:

Oamenii sunt extraordinari in a-si provoca suferinta cu zambetul pe buze. Lumea e facuta pentru forta, performanta, mai mult decat inteligenta miscarii.

Nu e de mirare ca nu te simti bine in corpul tau, desi faci o gramada de eforturi. Si daca ai vedea aceasta parte a ta, la fel de importanta ca si mintea (care are mereu prioritate), intr-un mod diferit?

 

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2
Comentează și tu
Recomandări
Cum putem uita de insomnie
Cum putem uita de insomnie

Prea mult stres, prea multe gânduri, oboseală adunată… cu toții am traversat o dată sau mai frecvent, episoade de insomnie. Iată ce putem face pentru a ne odihni și a ne recupera energia.

Citeste
Motive pentru care apelăm la chirurgul estetician
Motive pentru care apelăm la chirurgul estetician

Doctorul estetician Ovidiu Grecu (www.drgrecu.ro), pionier al chirurgiei estetice responsabile și specialist renumit în acest domeniu comentează în cele ce urmează declicul care produce această dorință în rândul femeilor.

Citeste
Urticaria la frig și alte probleme ale pielii în sezonul rece
Urticaria la frig și alte probleme ale pielii în sezonul rece

Temperaturi neprietenoase, fulgi de nea care bucură copiii și blochează traficul, piesaje feerice. Sezonul rece are o mulțime de nuanțe, iar pentru unele persoane aduce o problemă în plus: de la simpla sensibilitate, la patologii ale pielii, precum eczeme sau forme specifice de alergie la frig.

Citeste
Asculta-ti senzatiile
Asculta-ti senzatiile

Corpul nu este un mecanism secundar. Lasa-l sa-si traiasca viata, asculta-ti mintea – iata ce te invata tehnicile psihocorporale moderne si practicile orientale.

Citeste
Diagnosticul de endometrioză: provocări fizice și psihice
Diagnosticul de endometrioză: provocări fizice și psihice

Una din zece femei este diagnosticată cu endometrioză. Mai mult de jumătate suferă de infertilitate. Am stat de vorbă despre impactul psihologic endometriozei cu Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică ginecologie, supraspecializat în diagnosticul, tratamentul și chirurgia endometriozei.

Citeste
Ce este artrita și cine o face
Ce este artrita și cine o face

Artrită, gută… vârsta nu vine doar cu un plus de înțelepciune, ci și cu probleme osteoarticulare. Medicul ortoped Alin Pandea explică ce sunt toate acestea și cum ne putem feri de instalarea lor.

Citeste