Autismul se poate vindeca cu iaurt?

Ideea că starea intestinelor influențează starea minții este veche de mai bine de 100 de ani. Mulți savanți ai secolului XIX și ai începutului de secol XX credeau că acumularea de resturi alimentare în colon ar declanșa o stare de „auto-intoxicare, în care otrăvurile emanate de către intestine produc infecții, ce ar conduce la depresie, anxietate și psihoze.

Pacienții erau tratați cu clisme și chiar chirurgical, până când aceste practici au fost respinse ca fiind doar șarlatanie. Totuși, în zilele noastre, oamenii de știință sunt tot mai convinși că flora intestinală are un impact major asupra minții.

Axa creier-intestin pare să fie bidirecțională: creierul acționează asupra sistemelor gastrointestinal și imunitar care ajută la formarea florei intestinale, în timp ce bacteriile din intestine produc neurotransmițători (cum este serotonina) și alte substanțe care acționează asupra creierului.

Specialiștii în neuroștiințe de la Universitatea College Kork din Irlanda sugerează că ar putea fi dezvoltate tratamente dietare – numite de către ei „psihobiotice – pentru tratarea tulburărilor emoționale. De unde această idee?

Citește și:

Beneficiile aduse de animale copiilor cu autism

Semne clare pentru autism

Acum zece ani, cercetători de la Universitatea Kyushu din Japonia au creat niște șoareci fără floră intestinală și i-au expus la o situație stresantă. Au observat că nivelul de hormoni de stres era mult mai mare decât la șoarecii normali expuși la aceeași situație.

Deci sistemul care secretă acești hormoni era disfuncțional la șoarecii fără floră intestinală. Ei au mai descoperit că această disfuncție poate fi ușor reparată dacă se administrează șoarecilor o bacterie numită Bifidobacterium infantis (cunoscută și ca Lactobacillus acidophilus).

Apoi, canadienii de la Universitatea din Ontario au descoperit că, dacă colonizează intestinele șoarecilor care nu au flora intestinală cu bacterii luate din intestinele altor șoareci, animalele respective își schimbă personalitatea, adoptând-o pe cea a animalului donator – cei timizi devin mai exploratori, iar cei curajoși devin mai anxioși!

Aceste rezultate sugerează că interacțiunea intestinelor cu creierul poate induce anxietate. Se știe că oamenii cu tulburări intestinale au frecvent probleme de anxietate și depresie.

Iar atunci când canadienii au colonizat intestinul unui șoarece cu bacterii provenite din colonul pacienților cu sindrom de colon iritabil, șoarecele a dezvoltat aceleași simptome intestinale, dar, în plus, a devenit și mai anxios.

Partea cea mai interesantă abia acum urmează. În 2007, cercetători de la California Institute of Technology au observat că femeile care au avut febră prelungită în timpul sarcinii, au de șapte ori mai multe șanse să nască copii autiști.

Pentru a investiga fenomenul, ei au indus simptome de gripă unor femele de șoarece gravide iar rezultatul a fost că puii lor aveau simptome caracteristice autismului.

În plus, aveau simptome gastrointestinale, la fel cum are majoritatea copiilor cu autism. Și, surprinzător, două clase de bacterii erau mult mai abundente în intestinul acestor pui.

Aceste descoperiri au ridicat întrebarea: autismul își are originea de fapt în intestin și nu în creier? Și dacă tratăm simptomele gastrointestinale, vor apărea schimbări și în comportament?

Ei bine, administrând acestor pui bacterii cunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatorii, au observat că problemele intestinale s-au rezolvat, dar s-au diminuat și unele simptome autiste, precum comunicarea redusă și comportamentele stereotipe.

Aceste date arată că, cel puțin la șoareci, autismul este vindecabil! Deși tratamentul cu iaurturi suplimentate cu bacterii s-a dovedit eficient în tratatea unor boli intestinale, se știu puține despre efectul lor asupra creierului.

Totuși, studii realizate la University of California din Los Angeles au dovedit că asemenea probiotice au afecte asupra zonelor din creier implicate în frică și furie și s-au dovedit mai eficiente în tratarea anxietății și depresiei decât unele medicamente.

Poate că în viitor în supermarketuri vor fi și raioane care vând produse cu bacterii pentru tratarea anxietății…

De Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe. Lucrează în cercetare aplicată, dezvoltând produse pentru sănătate, mediul de afaceri. Este interesat de evoluția omului, precum și de provocările cu care specia umană se confruntă în lumea tehnodigitală de astăzi, http://dragos-cirneci.blogspot.ro

Comentează și tu
Recomandări
Cum putem uita de insomnie
Cum putem uita de insomnie

Prea mult stres, prea multe gânduri, oboseală adunată… cu toții am traversat o dată sau mai frecvent, episoade de insomnie. Iată ce putem face pentru a ne odihni și a ne recupera energia.

Citeste
Motive pentru care apelăm la chirurgul estetician
Motive pentru care apelăm la chirurgul estetician

Doctorul estetician Ovidiu Grecu (www.drgrecu.ro), pionier al chirurgiei estetice responsabile și specialist renumit în acest domeniu comentează în cele ce urmează declicul care produce această dorință în rândul femeilor.

Citeste
Urticaria la frig și alte probleme ale pielii în sezonul rece
Urticaria la frig și alte probleme ale pielii în sezonul rece

Temperaturi neprietenoase, fulgi de nea care bucură copiii și blochează traficul, piesaje feerice. Sezonul rece are o mulțime de nuanțe, iar pentru unele persoane aduce o problemă în plus: de la simpla sensibilitate, la patologii ale pielii, precum eczeme sau forme specifice de alergie la frig.

Citeste
Autismul se poate vindeca cu iaurt?
Autismul se poate vindeca cu iaurt?

Ideea că starea intestinelor influențează starea minții este veche de mai bine de 100 de ani. Mulți savanți ai secolului XIX și ai începutului de secol XX credeau că acumularea de resturi alimentare în colon ar declanșa o stare de „auto-intoxicare“, în care otrăvurile emanate de către intestine produc infecții, ce ar conduce la depresie, anxietate și psihoze.

Citeste
Diagnosticul de endometrioză: provocări fizice și psihice
Diagnosticul de endometrioză: provocări fizice și psihice

Una din zece femei este diagnosticată cu endometrioză. Mai mult de jumătate suferă de infertilitate. Am stat de vorbă despre impactul psihologic endometriozei cu Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică ginecologie, supraspecializat în diagnosticul, tratamentul și chirurgia endometriozei.

Citeste
Ce este artrita și cine o face
Ce este artrita și cine o face

Artrită, gută… vârsta nu vine doar cu un plus de înțelepciune, ci și cu probleme osteoarticulare. Medicul ortoped Alin Pandea explică ce sunt toate acestea și cum ne putem feri de instalarea lor.

Citeste