Now Reading
Cai pentru depasirea dependentelor alimentare

Cai pentru depasirea dependentelor alimentare

Revista Psychologies

De fiecare data cand ne surprindem facand excese, este de preferat sa accesam butonul de comanda, care ne poate aduce pacea interioara, dar si silueta mult dorita. Psihologul clinician Simona Druncea sugereaza cateva metode imbatabile de autocontrol.

 

Dependentele alimentare sunt foarte raspandite in ziua de azi si, de cele mai  multe ori, au la baza goluri interioare pe care persoana respectiva tinde sa le umple cu vicii, in special cu mancare, alcool sau tutun.

Alteori, stresul, plictiseala sau suprasolicitarea, lipsa unor activitati sportive pot genera aceste mici accese de furie alimentara. In timp, intervine disperarea, caci nu mai stim cum sa gestionam  kilogramele in plus.

De aceea, este bine sa ne dorim echilibrul ca filosofie de viata.  Pentru asta e necesar sa aflam motivatia care determina acest comportament alimentar, sa ne ascultam singuri povestea si sa o constientizam.

Este bine sa intocmim un plan de actiune pentru a putea elimina stresul care se tot adauga pe fondul nemultumirii fata de aceasta situatie-capcana.

Creierul, asemenea corpului, are muschii sai, res­pectiv, legaturile neuronale care se refac de fiecare data cand intreprindem o actiune repetitiva, fie ea pozitiva sau negativa.

Aceasta calitate a creierului de a-si redresa traiectoria ne ofera sanse mari de a initia un stil de viata sanatos, bazat pe nutritie adecvata, relaxare, sport, meditatie, introspectie, pastrarea unui jurnal in care sa notam starile sufletesti, care pot genera astfel de angoase ce se cer hranite sau ascultate.

 

Ce e de facut

1. Daca nu preferi varianta sedintelor de consiliere psihologica, poti initia cateva sedinte de autoterapie, intrebandu-te si notandu-ti intr-o agenda, ce te face fericit sau nefericit, subiecte care te pot ajuta in prima faza prin simpla scriere.

Caci, odata ce le-ai scos la suprafata, te poti conecta la sursa nemultumirii. Este necesar sa petreci timp cu tine, sa te asculti si sa-ti dai voie sa vezi ce se afla in spatele dependentei tale.

2. Dupa ce ai identificat cauza, este important sa iei cateva masuri. De pilda: ti-ai dat seama ca nu ai avut parte de suficienta iubire si afectiune in copilarie, iar acum incerci sa umpli acele goluri interioare in diverse moduri.

Fa lucruri care iti produc placere: o baie cu spuma, o plimbare in parc, o intalnire cu prietenii, acele lucruri care te ajuta sa treci peste nevoia de a umple un gol, de obicei cu mancare.

3. Constientizeaza ca acest comportament poate fi echilibrat prin iubire si grija de sine, care difera de egoism. In cadrul iubirii de sine stim ca anumite lucruri, situatii, comportamente nu ne fac bine, stim sa punem limite clare, sa ne detasam echilibrat de ceea ce ne deranjeaza. Poti face asta descoperindu-ti adevaratele nevoi, cautand solutii reale pentru ele, fara a recurge la recompense imediate.

4. Conecteaza-te la latura ta creativa participand la diverse programe de dezvoltare personala si la sedinte de consiliere psihologica.

Alaturi de un specialist psiholog, vei invata sa iti faci ordine in viata alegand un program de igiena mentala (vindecarea gandurilor), igiena emotionala (vindecarea emotiilor), igiena fizica (imbratisarea ideii de sanatate prin miscare), igiena sociala (recunoasterea factorilor stresanti, a relatiilor tensionate etc., dar si a factorilor pozitivi, care te pot ajuta sa devii mai increzator in fortele proprii si sa devii stapan pe viata ta).

5. Cursurile de teatru te invata sa iti gestionezi mai bine emotiile, sunt un mod de a stapani mai bine abilitatile de socializare si relationare, ajutand la cresterea stimei de sine si la ameliorarea tendintelor „pofticioase“.

6. Inscrierea la cursuri de pictura sau desen. Frida Khalo, Vincent Van Gogh, Salvador Dali si-au echilibrat starile emotionale prin arta. Prin desen, poti invata sa scoti din interior materiale simbolice valoroase, care vindeca starile dureroase si contribuie la cresterea stimei de sine.

7. Cursurile de dans redau flexibilitatea si stima de sine. Sunt o cale placuta de a-ti reinnoi relatiile sociale, de a crea un spatiu exterior si interior echilibrat, prin antrenamente si repetitii.

Daca vrem sa invatam sa devenim liberi de anumite substante, este necesar sa urmam un program, dar acest lucru se face din inima, cu bucurie si cu speranta reusitei, caci, de multe ori, intentia este cea care ne propaga spre succes.

8. Cursuri de yoga pentru a intra in contact cu corpul tau. Inveti sa iti cresti flexibilitatea fizica, emotionala si psihologica, pentru ca un corp liber de stres genereaza o minte libera, si invers.

9. Cursurile de quigong te ajuta sa-ti gestionezi energia interioara, devenind astfel mai constient de ce anume se petrece cu tine.

10. Invatarea si stapanirea unor tehnici de respiratie iti aduc energie si pace sufleteasca. Le poti descoperi in cadrul sedintelor de consiliere psihologica, yoga, meditatie, quigong, chiar si la cursurile de dans.

11. Tehnicile de meditatie iti arata cum func­tionezi la nivel emotional si mental, cum te poti alinia cu starea de bine, cu armonia, cu fericirea.

12. Tine foamea sub control. Persoanele cu dependenta alimentara de multe ori se abtin sa manance, pana ajung la punctul critic. Nu mai rezista si se supraalimenteaza.

Evalueaza foamea pe o scara de la zero la zece, zero fiind foamea si zece – senzatia de suprasaturatie, apoi incearca sa te mentii undeva la mijloc.

13. Nu reveni la sursa placerii. Asa cum de­pendentii de droguri revin la furnizor pentru a-si cumpara altele, o persoana atrasa de anumite alimente se va reintoarce la locul de unde isi poate achizitiona obiectul dorintei.

14. Constientizeaza ca, de multe ori, cauza dependentei nu este emotionala, ci tine de subs­tantele continute de alimentele responsa­bile de adictie, pe care creierul le cere ca sa obtina starea de fericire.

Cele mai frecvente produse alimentare care dau dependenta sunt: zaharul – scoate-l din dieta progresiv, pana cand depen­denta chimica se diminueaza, chiar daca, la inceput, prezinti simptome de sevraj exprimate prin nervozitate si neliniste;

consuma mai multa apa, iar un ceai indulcit cu miere ori un sirop de stevie iti ofera o cantitate suficienta de energie; ciocolata si compusii din ciocolata, respectiv feniletilamina (substanta care creste in mod natural in organismul persoanelor indragostite), teobromina (stimulent cerebral), tiramina si triptofanul, care au proprietati antidepresive si pe care le consumam spre consolare;

gustarile sarate ce contin exorfine in compusii din grau si actioneaza ca o doza slaba de morfina, inducand usoara euforie; painea si pastele contin de asemenea exorfine; pizza, prin substantele chimice continute de branza si mezeluri; carnea (fripta sau afumata) datorita sarii, condimentelor si a glutamatului (potentiator de gust); inghetata.

In urma studiilor realizate cu ajutorul rezonantei magnetice functionale, un test care masoara activitatea creierului in functie de modificarile fluxului sangvin, s-a constatat ca toate tipurile de dependenta creeaza reactii similare la nivelul creierului.

La dependentii de alimente se activeaza aceiasi centri nervosi ca si la dependentii de alcool, tutun sau droguri. Intr-o masura mai mare sau mai mica, fiecare dintre noi are, ocazional, pofta de ceva, dar dependenta apare atunci cand aceasta pofta devine imperioasa, iar neindeplinirea dorintei determina simptome diferite.

Cand incercam sa renuntam la alimentul favorit, la inceput, suntem morocanosi, plini de resentimente, simptome care dispar daca ne oferim cateva „cadouri culinare“.

De aceea, este bine sa perseveram in decizia de a renunta la alimentele care ne dau dependente chimice si sa incercam sa suplinim starea de euforie pe cai mai eficiente.

Exista si ipoteza ca anumite pofte apar datorita eforturilor creierului de a corecta deficientele nutritionale ale organismului. De aceea, se recomanda efectuarea unui consult medical si vizita la nutritionist.

15. Pentru a iesi din cercul vicios, trebuie sa ne asumam decizia de ne dori armonia si fericirea. Atunci se declanseaza mecanismul de autoaparare, care ne indruma spre solutii.

Acest proiect de gestionare a dependentelor ne arata cat suntem de puternici daca ne propunem sa obtinem ceva. Astfel, prin perseverenta, vointa, exercitiu, speranta si dragoste fata de sine putem regasi pacea.

 

Simona Druncea este psiholog clinician, consilier psihologic de orientare jungiana, 0740.661.859, [email protected]

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top