Ce este și ce nu este yoga

Yoga e o religie? Avem nevoie să fim în formă pentru a o practica? Multe mituri ne țin departe de o practică benefică nouă. Despre acestea, dar și avantajele practicării ei, primim detalii de la Mariana Drăgan, instructor yoga.

Citește și:

Vrei o comunicare mai bună în cuplu? Începe prin mindfulness

7 tehnici simple de relaxare

Fiecare dintre noi alegem anumite lucruri pentru dezvoltarea noastră personală. Dacă vizităm muzee sau citim literatura clasică, nu devenim critici de artă sau literari, deși, unii dintre noi, fac această greșeală.

Apelăm însă la aceste lucruri pentru că ne aduc plăcere, ne relaxează, ne schimbă dispoziția, ne sensibilizează. Totodată, știm că astfel de resurse există și în noi înșine și le putem accesa oricând. Dar o facem?

Unii pot alege yoga pentru spiritualitatea care o înconjoară, alții pentru exercițiul fizic, pentru componenta filosofică sau cea psihologică. Așa cum unii, vor fi deschiși către tot ce are de oferit.

Și, ca în orice alt domeniu, din yoga, fiecare ia exact ce are nevoie… ba, mai mult, poate descoperi lucruri benefice la care nu se gândise.

Numeroase domenii s-au inspirat din filosofia yoga tocmai pentru ceea ce are de oferit în cunoașterea mai bună de sine.

Pentru mulți, în ziua de azi, a vitezei, a multi-tasking-ului, a burnout-ului, yoga înseamnă să stai pe o saltea, să faci câteva mișcări, să îți urmărești respirația și, poate, să afli ceva mai profund despre tine.

Este ceva benefic, atâta timp cât ne încarcă energetic, ne distanțează puțin de haosul în care trăim și ne aduce mai aproape de noi înșine.

În timp, vor apărea și alte avantaje, mai vizibile și pe care le găsim mai des mediatizate: o flexibilitate mai mare, mai mult calm și putere de concentrare, echilibru emoțional și hormonal, potolirea agitației mentale, atitudine mai deschisă față de noi și ceilalți, acceptarea de sine dar și a celor din jur cu defecte cu tot și… mai multă toleranță.

Da, evident, practica yoga poate avea drept finalitate atingerea stării de iluminare, de uniune cu divinul. Dar accesul este rezervat celor care se dedică acestei practici în căutarea acestui răspuns.

La fel cum participarea la slujbe religioase nu ne transformă în călugări, nici yoga nu trebuie interpretată prin prisma exemplelor extreme.

Yoga nu este doar un sport sau un simplu stretching, dar nu este nici o doctrină religioasă, budism sau hinduism. Unul dintre miturile cele mai frecvente este cel legat de doctrine, din păcate.

 

Yoga este pentru oricine își dorește

Pentru a practica yoga, mai în glumă mai în serios, nu ai nevoie decât de un corp al tău și să respiri. Acum că am stabilit că ne încadrăm cu toții, oricine își dorește, poate practica yoga.

Nu ai nevoie de pregătiri speciale sau de vreo inițiere. Poți practica indiferent de vârstă sau greutatea corporală, de nivelul de tonifiere musculară sau experiența sportivă.

Există yoga pentru copii, pentru persoane de vârsta a treia, pentru cei cu dizabilități sau probleme mentale, pentru familie sau pentru femei însărcinate.

În țările vestice, unde este practicată de decenii, și-a dovedit beneficiile atât pentru atleții de top, cât și pentru cei care lucrează în corporații, în spitale ori închisori.

La noi în țară, abia de câțiva ani s-au deschis studiouri și sunt mai mulți instructori de yoga, cu idei sănătoase, deschizând astfel calea către obiective firești și lipsite de prejudecăți asupra beneficiilor practicii yoga.

 

Ca în cazul terapiei sau a unei noi relații de cuplu, este bine să avem așteptări realiste

Pentru că majoritatea tutorialelor sau lecțiilor pe care le putem viziona on-line ne prezintă, de regulă, un fotomodel care face exerciții de yoga complicate, lăsând, totodată, impresia că sunt floare la ureche, este bine să ne setăm așteptări realiste, adaptate nevoilor și capacităților noastre.

Desigur, până nu venim pe saltea și nu ne facem o rutină din practica yoga, nu ne putem cunoaște potențialul.

Deopotrivă, dacă nu ne vom trezi top model peste noapte, indiferent de motivele care ne apropie de yoga – curiozitate, căutarea unui anumit avantaj – cu certitudine fiecare dintre noi va descoperi și alte avantaje.

Așadar, fie că ești în căutarea sensului vieții sau ai decis să renunți la sedentarism, nu trebuie decât să vii îmbrăcat comod și pregătit de relaxare.

Uită de prejudecăți, de mituri sau sfaturi, nu supraestima și nici nu respinge ceea ce tu simți. Ai răbdare cu tine, acordă-ți timp și începe un drum pe parcursul căruia vei descoperi singur beneficiile și avantajele.

De Mariana Dragan, yoga teacher

Tel.: 0746.249.846

Zen Corner  the yoga project

Facebook: ZenCornerProject

Rose Aerobic

www.roseaerobic.ro

Bodhi Studio

www.bodhistudio.ro

Studio Universul

www.studiouluniversul.ro

Pawan Yoga Studio

Facebook: PawanYogaStudio

Foto: shutterstock.com

 

 

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Beneficiile pilulelor contraceptive pentru organismul tău
Beneficiile pilulelor contraceptive pentru organismul tău

Majoritatea femeilor încep să ia pilule contraceptive pentru a se asigura că nu vor avea parte de instalarea unei sarcini nedorite pe parcursul administrării lor. Evitarea unei sarcini este funcția principală a anticoncepționalelor, dar această metodă contraceptivă are și multe alte beneficii pentru femei.

Citeste
(P) Formula stării de bine: Trup sănătos - minte limpede - spirit revitalizat, acum și în farmaciile Sensiblu
(P) Formula stării de bine: Trup sănătos – minte limpede – spirit revitalizat, acum și în farmaciile Sensiblu

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de produse naturale 100% certificate […]

Citeste
Metode de  relaxare pentru o odihnă mai bună
Metode de relaxare pentru o odihnă mai bună

Adormi târziu? Te trezești peste noapte, dormi puțin, iar dimineața ești chiar mai obosită? Iată ce să faci pentru un somn mai odihnitor.

Citeste
Ce este și ce nu este yoga
Ce este și ce nu este yoga

Yoga e o religie? Avem nevoie să fim în formă pentru a o practica? Multe mituri ne țin departe de o practică benefică nouă. Despre acestea, dar și avantajele practicării ei, primim detalii de la Mariana Drăgan, instructor yoga.

Citeste
Beneficiile masajului tradițional thailandez
Beneficiile masajului tradițional thailandez

Masajul tradițional thailandez, autentic, este un sistem terapeutic cu numeroase beneficii atât la nivel corporal, cât și psihic. Se bazează pe posturi și mișcări specifice, putând trece drept o combinație între yoga și mindfulness, relaxare activă și un mai bun contact cu sine. Ce înseamnă cu adevărat această formă de masaj și cât de benefică este.

Citeste
Măsuri de contracepție peste 35 de ani
Măsuri de contracepție peste 35 de ani

Ai peste 35 de ani și nu vrei copii deloc sau poate nu acum, ori ești mamă deja și nu intenționezi să mai devii. În aceste condiții, evident, se impun măsuri de contracepție adecvate, dar în acord cu vârsta și stilul tău de viață. Cum trebuie să arate contracepția după 35 de ani? Detalii de la dr. Silviu Iștoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Citeste