Now Reading
Ce probleme de sănătate ne indică unghiile

Ce probleme de sănătate ne indică unghiile

Avatar photo

Care sunt greșelile de îngrijire ce ne pot afecta unghia? Ce să mâncăm sau ce suplimente sunt indicate? Și, mai ales, care sunt acele probleme de sănătate pe care ni le indică unghiile? Răspunsuri de la dr. Smaranda Nica, medic specialist dermatologie.

 

Greșeli de îngrijire

Cea mai mare greșeală în îngrijirea unghiilor, pe care o observ în cabinet, este tăierea completă a cuticulei.

Cuticula protejează matricea unghială (zona care produce în permanență unghie nouă) de apă, microbi și de substanțe chimice.

Citește și:

De ce ne roadem unghiile

Obsesia manichiurii perfecte

Dacă se îndepărtează complet cuticula, prin spațiul astfel creat vor pătrunde toate acestea și se pot produce infecția locală și inflamația acută, cu afectarea temporară a matricei unghiale.

Dacă inflamația persistă (se cronicizează), matricea unghială va fi deteriorată permanent și unghia va crește modificată pentru toată viață (vălurită, cu șanțuri longitudinale, îngroșată sau deprimată).

 

Alimentația potrivită

Unghiile sunt formate, în principal, dintr-o proteină numită keratină. Proteinele sunt formate, la rândul, lor, din aminoacizi, așa cum un șirag de mărgele este format din mai multe mărgele.

Sursa aminoacizilor este alimentația, care trebuie să conțină toate principiile nutritive. Pentru a produce o unghie sănătoasă, în condițiile în care nu există o boală cronică care să afecteze acest lucru, trebuie să mâncăm mai ales alimente bogate în proteine.

Mai mult decât atât, dintre toți aminoacizii care există, cisteina este aminoacidul cu cea mai mare importanță în structura keratinei, atât din unghii, cât și din păr.

Cisteina se găsește în cantitate mai mare în alimente precum: carnea, laptele și ouăle, dar poate fi găsită și în cereale, soia, semințe de floarea-soarelui și năut. 

 

Suplimente nutriționale

Dacă nu ținem diete drastice și dacă mâncăm din toate principiile alimentare, nu este nevoie de suplimente nutriționale.

Există însă și excepții: atunci când suprasolicităm organismul, am putea aduce un ajutor pentru menținerea sănătății unghiilor și a părului prin aceste suplimente.

Pe piață există numeroase variante, care, în general, conțin aminoacizi, cum ar fi cisteina, vitamine, zinc și alte minerale.

Durata unei astfel de „cure“ este, de regulă, de trei luni, însă poate fi și mai lungă, în funcție de situație.

 

Ce probleme de sănătate ne indică unghiile

În funcție de aspectul lor și de formă

Modificările unghiale de formă pot fi congenitale sau dobândite. Voi vorbi doar despre cele dobândite, care ar putea să tragă un semnal de alarmă pentru anumite boli.

Unghiile concave, cu aspect de linguriță, care, atunci când apar la adult, pot fi ocupaționale (la persoanele care lucrează cu substanțe ce înmoaie unghia, cum ar fi uleiuri sau substanțe pentru permanent, la coafor) sau pot fi un semn de deficit de fier, anemie, afecțiuni metabolice sau endocrine.

Unghiile mărite, rotunjite, ce au curbură accentuată, cu vârfurile degetelor lățite. Acestea poartă denumirea de „unghii hipocratice“ și pot fi un semn de afecțiune pulmonară, gastrointestinală sau cardiovasculară.

Unghiile „pensate“, ce au curbură transversală accentuată și ale căror margini cuprind o parte din patul unghial.

Atunci când nu sunt prezente de la naștere, pot fi cauzate de pantofi nepotriviți, de tumorete unghiale, pot fi o reacție adversă a unor medicamente sau pot fi semnul unor boli subiacente (osteoartrită inflamatorie).

Unghiile îngroșate, care apar la lucrătorii manuali, în anumite boli cu deficit de keratinizare (psoriazis, ihtioze etc.) sau, în timp, în cazul ciupercii unghiei (onicomicoză).

Atrofia unghială, manifestată prin subțierea unghiei, micșorarea suprafeței acesteia, până la dispariția completă, poate să apară în stadii avansate de boli dermatologice.

 

În funcție de textură

În mod normal, suprafața unghiei trebuie să fie netedă sau cu striuri foarte fine. Modificările de suprafață și de textură pot fi și ele semn de probleme de sănătate.

Striuri longitudinale accentuate. Această modificare poate fi semnul unor boli dermatologice (lichen plan), al unei circulații locale proaste, al unor deficite de vitamine și minerale sau al unor boli endocrine.

Totuși există și persoane care au în mod congenital striurile mai accentuate și, de asemenea, acestea devin mai proeminente la vârstnici.

Marginea liberă a unghiei exfoliată, clivată. Este, cel mai adesea, rezultatul factorilor externi asupra unghiilor, în principal ciclurile repetate de expunere la umezeală și apoi uscăciune (inclusiv aplicarea lacurilor de unghii și apoi a ștergerii acestora cu acetonă).

Exfolierea poate apărea însă și în boli dermatologice (precum psoriazis sau lichen plan), în boli sistemice mai severe (hematologice sau metabolice) și poate fi o reacție adversă a unor medicamente.

Depresiuni punctiforme în lama unghială, ca și cum ar fi fost înțepată de mai multe ori cu un ac. De regulă, această modificare apare în boli dermatologice, ca psoriazisul sau alopecia areată.

Șanțuri transversale la nivelul lamei unghiale. Dacă sunt afectate toate unghiile, acest lucru se întâmplă cel mai frecvent la câteva săptămâni după o boală sistemică severă, febrilă, care a întrerupt temporar creșterea normală a unghiei.

Dacă este afectată o singură unghie, poate fi rezultatul unei afecțiuni locale, de tipul eczemă sau traumatism, care a avut același efect temporar asupra creșterii unghiei. După ce factorul declanșator a trecut, unghia recrește normal și, de aici, aspectul de șanț.

 

În funcție de culoare

Pe suprafața unghiei pot apărea pete, linii colorate, precum: galben, brun, violet sau negru. Cauzele sunt variabile: pigmentul poate fi extern (vopsea de păr, nicotină, lacuri de unghii ce conțin pigment galben);

poate fi vorba de un hematom (sânge coagulat după un traumatism local) sau  poate fi o activare melanocitară în urma unor traumatisme locale (inclusiv roaderea unghiilor sau manichiură excesivă).

De asemenea, alte cauze mai pot fi: o infecție locală (cu ciuperci sau bacterii), o reacție adversă a unor medicamente sau poate fi vorba de o afecțiune sistemică.

Cea mai de temut pigmentare a unghiilor este apariția melanomului subunghial, un cancer de piele, ce se manifestă la nivelul unghiei sub diverse forme, de la striuri neregulate longitudinale brune până la pete mari, închise la culoare, pe lama unghială.

 

Unghiile încarnate…

… reprezintă o problemă comună, în cele mai multe cazuri unghia afectată fiind lată și curbată. Pantofii incomozi și alte forme de traumatisme locale apasă unghia în jos și către repliurile unghiale laterale.

Pentru a calma disconfortul (durerea produsă de presiune), majoritatea celor care suferă de această afecțiune își taie unghia necorespunzător, lăsând un mic pinten unghial care continuă să crească în pielea de la marginea unghiei.

Acest lucru produce inflamație și poate deschide o poartă de intrare pentru bacterii. Cel mai frecvent afectate unghii sunt cele de la degetele mari de la picioare.

Tratamentul acestei afecțiuni poate fi conservativ (tăierea corectă a unghiei, evitarea pantofilor incomozi) sau chirurgical (cu anestezie locală, se scoate o fâșie îngustă de unghie de pe lateralul acesteia, astfel încât să nu mai crească în piele).

 

Infecții frecvente

Onicomicoză (ciuperca unghiei) este, poate, cea mai frecventă cauză de infecție locală a unghiei. Se poate manifesta ca o pată alb-gălbuie sau galbenă pe una sau câteva unghii (foarte rar pe toate) și poate duce la îngroșarea întregii unghii.

De regulă, nu se asociază cu simptome locale. Infecțiile bacteriene apar, de regulă, în urma unor microtraumatisme în jurul unghiei. Se pot manifesta cu durere pulsatilă, inflamație (roșeață, umflătură) și apariția de puroi.

Există și infecții bacteriene ce modifică aspectul unghiei, cum ar fi infecția cu Pseudomonas sau bacil piocianic, care colorează unghia în verde-închis, spre negru.

În jurul unghiei se mai pot dezvolta veruci sau negi, care sunt rezultatul infecției locale cu anumite tulpini ale virusului HPV (Human Papiloma Virus).

Virusul este inoculat local printr-un microtraumatism (inclusiv roaderea „pielițelor“) și se dezvoltă în straturile superficiale ale pielii formând o excrescență fermă și aspră (keratozică).

 

Cauze externe

Manichiura incorectă este o cauză frecventă de modificare a aspectului unghiilor, cu posibile repercusiuni asupra sănătății acestora.

După cum am spus anterior, tăierea completă a cuticulei poate duce la deschiderea unei „porți“ pentru apă, substanțe chimice și germeni, cu apariția de infecție locală și inflamație acută, iar în timp poate conduce la inflamație cronică, cu modificarea permanentă a aspectului unghiei.

De asemenea, o manichiură agresivă poate traumatiza unghia și poate conduce la dezlipirea lamei unghiale de patul unghial la nivelul marginii libere.

Pedichiura incorectă poate facilita apariția unghiilor încarnate. Ticurile prin care, în mod conștient sau inconștient, o persoană își apasă sau își împinge în mod repetitiv cuticula/zona cuticulei, duc la distrofie unghială, ce se manifestă printr-un șanț longitudinal în mijlocul unghiei, intersectat de mai multe șanțuri mici, transversale.

Alți factori externi ce afectează sănătatea unghiei sunt ciclurile repetate de expunere la umezeală și apoi uscăciune (cu apariția unghiilor casante și exfoliate), folosirea unghiilor în diferite activități ce presupun traumatizarea lor (de exemplu, cântatul la chitară), care fragilizează unghiile, precum și anumite substanțe chimice care pot da dermatite de contact (iritativă sau alergică), cu apariție de roșeață, vezicule și usturime sau mâncărime locală.

 

Dr. Smaranda Nica este medic specialist dermatologie, Intermedicas. www.intermedicas.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top