Now Reading
Chimicale nocive si alternativele lor bune

Chimicale nocive si alternativele lor bune

Revista Psychologies

Mihaela Rotaru este medic si specialist in plante. Detine blogul violetregal si povesteste, in cele ce urmeaza, despre alternativele naturale la chimicalele de care ne inconjuram peste tot.

 

Psychologies: Ce se poate folosi natural la curatat casa?

Mihaela Rotaru: Eu am renuntat la toate solutiile de curatare din comert. Pentru curatarea bucatariei si baii (gresie, faianta, chiuveta, electrocasnice) folosesc sapun lichid de cocos, pe care il pulverizez pe suprafete.

In cazul unor pete persistente sau depuneri, il las sa actioneze pana la 10-15 minute si totul se sterge mai usor.

Fiind foarte spornic, este nevoie de o cantitate mica de sapun lichid. De asemenea, un amestec din bicarbonat de sodiu si putina apa elimina rapid depunerile de pe aragaz.

Mobila se poate curata cu o solutie compusa din 200 ml ulei de masline si 100 ml zeama de lamaie. Mobila capata un luciu natural.

Geamurile se curata cu un amestec de apa si spirt (75 % apa si 25 % spirt). In cazul podelelor, adaug in apa sapun lichid de cocos si cateva picaturi de ulei de arbore de ceai, busuioc sau eucalipt, pentru efectele lor antibacteriene.

 

Ce fel de sapunuri de casa ne putem prepara?

M. R.: Pentru a face un sapun de casa, este necesara cunoasterea catorva principii de manufacturare. Se poate incepe cu o reteta simpla, din unul sau doua uleiuri vegetale, de buna calitate, obtinute prin presare la rece.

Pielea este organul cu cea mai mare intindere, asadar merita toata atentia si cele mai bune ingrediente. Pentru un sapun avem nevoie de uleiuri, apa si soda caustica (hidroxid de sodiu). Nu va speriati! In produsul final nu ramane nici urma de soda!

Sapunul de casa este bogat in glicerina. Procentul mediu este de 25 % si este generat de reactia dintre soda si uleiuri.

Cand am aflat acest lucru, m-am intrebat de ce mai este nevoie de mentiunea „glicerina adaugata“ de pe pachetele de sapun din comert.

Raspunsul este simplu. Sapunurile din comert, inclusiv cele cu „crema hidratanta“, sunt sintetice, detergenti, adica o suma de substante chimice sintetice ce au rol de curatare, dar nu si de ingrijire reala a pielii.

Ca sa revin la intrebare: acasa se pot face sapunuri solide, sampoane solide, sapunuri lichide si orice va puteti imagina.

Cel mai simplu sapun emolient se poate obtine din ulei de masline extravirgin. Eu folosesc, de cele mai multe ori, uleiuri precum cele din: masline, cocos, ricin si unturi de shea (karite) si cacao.

Nu folosesc niciodata ulei de palmier. La final, adaug in sapun uleiuri esentiale, pudre din plante sau argile, pentru parfumare, beneficii terapeutice si culoare.

In prezent, exista foarte multe tutoriale si articole pe internet despre manufacturarea sapunului. Este bine sa se treaca la fapte dupa o buna documentare, pentru un risc minim si un efect maxim.

Este nevoie si de anumite masuri de protectie precum: masca pentru gura si nas (soda emana vapori caustici), manusi chirurgicale pe toata durata prepararii sapunului (de preferat este sa purtam o bluza cu maneci lungi si ochelari de protectie).

 

La ce substante chimice e musai sa renuntam rapid?

M. R.: Este recomandabil sa renuntam la toate produsele de curatenie obisnuite pe care le cumparam din magazine, inclusiv la cele de ingrijire, precum sapunuri, creme, deodorante.

Chiar si fardurile, glosurile, rujurile sau rimelurile se pot face in casa. Daca nu este posibil, important este sa gasim producatori ce manufactureaza aceste cosmetice din unturi, uleiuri, pigmenti din plante sau minerali si uleiuri esentiale.

Primele produse pe lista celor care trebuie abandonate sunt detergentii si produsele de curatare.

 

Care sunt cei mai alergeni compusi din ceea ce folosim zilnic?

M. R.: As incepe cu surfactantii anionici, nelipsiti din detergenti. Acestia raman in haine chiar si dupa spalare si nu pot fi inlaturati decat dupa mai bine de zece spalari fara detergent.

Sunt raspunzatori de afectiuni ale pielii, precum alergii sau eczeme, exacerbeaza afectiuni respiratorii si hepatice, iar efectele lor se rasfrang inclusiv asupra mediului, intorcandu-se in casele noastre, in apa potabila.

Cativa alergeni: sulfatul de sodiu lauril (sapunuri, sampoane), parfumurile sintetice prezente in toate produsele, formaldehida (farduri, mascara), actocrilul, salicilatele, cinamatele, benzofenonele, acidul para-aminobenzoic si dibenzolimetanele din cremele pentru protectie solara, parabenii sintetici, metilizotiazolinona.

In momentul in care am constientizat ca nu exista niciun produs mass-market care sa nu contina substante sintetice daunatoare, am decis sa fac in asa fel, incat sa nu mai fiu dependenta de ele.

In acest moment, fac in casa orice, mai putin fardurile si mascara, pe care nu le folosesc frecvent. Ca alternativa la parfumul obisnuit, prefer sa folosesc o combinatie de uleiuri esentiale cu arome florale si racoritoare.

Cremele si unguentele facute in casa sunt cea mai buna solutie pentru o piele sanatoasa si sunt usor de facut, dupa ce ne „imprietenim“ cu magazinele naturiste.

As vrea sa aduc in atentia doamnelor si domnisoarelor absorbantele. Acestea sunt facute din materiale plastice, textile si geluri sintetice, de origine petroliera, presarate cu parfumanti.

Acest tip de produs nu poate fi decat toxic pentru zona cu care intra in contact! S-a demonstrat ca absorbantele de acest fel genereaza de la candidoza pana la afectiuni grave ale aparatului reproducator.

Este indicata utilizarea absorbantelor din bumbac, care se pot achizitiona de la firme de profil, de obicei prin comanda online.

In cazul pastelor de dinti, este de evitat majoritatea lor, adica cele ce contin fluor si agenti de inalbire, pe langa alti conservanti. Verificati codul de culoare de pe tub. Cel mai frecvent, veti intalni culoarea neagra, adica acel produs este integral sintetic.

Pastele de dinti cu ingrediente naturale sunt marcate cu o banda de culoare verde. Ca alternativa, va puteti prepara acasa o pasta de dinti din ulei de cocos, argila caolin si uleiuri esentiale, de consistenta dorita.

Deodorantul solid este unul dintre cele mai folosite produse de ingrijire. Datorita zonei de aplicare este important sa permita transpiratia, dar sa neutralizeze mirosul. Majoritatea deodorantelor din comert sunt antiperspirante.

Impiedicand transpiratia, retinem in corp substante daunatoare – asadar, antiperspirantele sunt contraindicate.

Un deodorant natural simplu se poate face din unt de cacao, ulei de cocos si ulei de masline, ceara de albine, bicarbonat de sodiu, amidon si uleiuri esentiale de menta, eucalipt, uleiuri esentiale florale sau citrice.

Un astfel de deodorant ofera siguranta intreaga zi, datorita uleiurilor hraneste zona axilara si poate fi personalizat in functie de preferinte.

 

Cum se poate prepara, de exemplu, ceva de spalat vasele nechimic?

M. R.: Eu folosesc sapunul lichid facut exclusiv din ulei de cocos. Pentru mine, este cea mai buna varianta incercata pana in acest moment. Se poate face si un gel din fulgi de sapun solid de cocos si apa, in functie de consistenta dorita.

Pentru rufe, in cazul petelor persistente, precum cele de pe gulere de camasa, am pus sapun intr-un pulverizator.

Tot ce trebuie sa fac este sa pulverizez pe pata si sa las sa actioneze maxim o ora, dupa care introduc rufele in masina de spalat si mai adaug 50-100 ml de sapun lichid de cocos direct in cuva.

In loc de balsam, adaug otet in compartimentul destinat si 10-20 de picaturi de ulei esential (eucalipt, ylang-ylang, busuioc sau orice va place).

Rufele miros a proaspat si am siguranta ca nu mai pastreaza blamatii surfactanti aflati in compozitia detergentilor.

Otetul inlatura si previne depunerile de calcar si protejeaza tesaturile, iar uleiurile esentiale mentionate au un puternic efect antibacterian, antiviral si antifungic, printre multe altele. Mirosul otetului nu persista in haine.

 

Cu ce se poate parfuma interiorul casei?

M. R.: Pentru parfumarea casei folosesc lampa de aromoterapie, in care adaug numai uleiuri esentiale. Uleiurile esentiale (volatile) reprezinta esenta plantelor din care provin si sunt naturale.

Uleiurile volatile ce sunt frecvent folosite in lampa de aromoterapie sunt uleiuri cu parfumanti sintetici, care sunt nerecomandati.

Pe de alta parte, uleiurile esentiale au importante roluri terapeutice si se pot combina in orice fel posibil si pentru orice fel de preferinte sau stare de spirit. In topul alegerilor mele, se afla amestecul de u.e. de mirth, salvie, ylang-ylang si busuioc.

 

Cu ce se pot alunga gandacii si moliile?

M. R.: In cazul moliilor se pot pune printre haine saculeti cu fire uscate de lavanda, stropite cu uleiuri esentiale de cedru, lavanda, menta, cuisoare, cimbru sau eucalipt.

Aroma saculetilor se poate improspata cu cateva picaturi din aceste uleiuri esentiale oricand este nevoie. Naftalina este un compus ce aduce numeroase deservicii sanatatii si este imperios necesar sa fie inlaturata din casa.

Rudolf Breuss, afirma in cartea sa Tratamentul total al cancerului, faptul ca naftalina este responsabila de afectiuni din cele mai grave precum alergiile sau neoplasmele.

Din punctul meu de vedere, orice produs catalogat ca „otrava“ pentru molii, gandaci sau tantari, este otrava in doze mici si pentru om, prin urmare trebuie inlaturat din casa.

O solutie naturala impotriva gandacilor este bicarbonatul de sodiu presarat la colturile camerei si pe margini. De asemenea, se pot pulveriza uleiuri esentiale, cu arome puternice.

O solutie saturata de bicarbonat de sodiu si apa se pulverizeaza in toate zonele camerei. Se pot adauga si uleiuri esentiale, precum cele de menta, cedru, lavanda, eucalipt.

Aceste variante sunt de preferat otravurilor obisnuite, mai ales pentru ca nu pun in pericol sanatatea copiilor si a animalelor de companie.

Pentru ca si tantarii ne dau de furca, un bun repelent se poate face simplu, acasa. Retetele nu sunt stricte.

Eu am amestecat ulei de cocos si ulei de masline (70% cocos si 30% masline), am adaugat cate 5 picaturi de uleiuri esentiale de menta, eucalipt, geranium, lamaie si citronella si am pus amestecul intr-un recipient de 100 ml cu pulverizator.

Vreau sa adaug cateva aspecte importante: uleiurile trebuie sa fie presate la rece si este important sa se aiba in vedere faptul ca unele uleiuri esentiale au potential alergen arareori si sa fie testate inainte, pe pielea antebratului.

Acest repelent tine insectele la distanta si hraneste pielea. In plus, uleiul de cocos are factor de protectie 2, asadar ofera si ceva protectie solara.

 

Mihaela Rotaru este medic si autoarea blogului Violetregal
A consemnat Iuliana Alexa

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top