Corpul are o memorie proprie
Iti amintesti de esecul de acum zece ani? Deloc? Ei bine, organismul tau isi aminteste. Martor al parcursului nostru, corpul pastreaza in el amintirea tuturor lucrurilor, placute si neplacute, pe care le-ai facut.
E vara. Gabriela simte dintr-o data o durere in piept. La spital, cardiologul nu vrea sa-si asume nici un risc: „Aveti nevoie de un pacemaker, doamna.“ Foarte reticenta la ideea aceasta, sexagenara reface testele.
„Rezultatele analizelor au aratat ca pacemaker-ul nu era necesar. Dar am continuat sa-mi simt inima accelerand sau incetinind in mod ingrijorator. La sfaturile cuiva, m-am dus la un osteopat. Acesta m-a intrebat daca am avut vreun soc la maxilare sau daca am cazut. Mi-am adus aminte ca problema mea a aparut prima data dupa o extractie dentara. Dupa o sedinta la osteopat, inima mea a reinceput sa bata normal.“
Corpul nu uita nimic
Cum poate avea o problema dentara repercusiuni asupra muschiului cardiac? Gabriela explica diagnosticul stabilit de osteopat: „Ca urmare a unui soc vechi, aveam o vertebra dorsala usor blocata. Presiunea instrumentului folosit pentru extractia dentara mi-a provocat o mica leziune a nervului coloanei vertebrale.
Acest nerv produce contractii la nivelul muschiului inimii. Cum el nu mai functiona normal, inima mea batea neregulat. Corpul isi aduce aminte de tot! Un esec sau un accident nu sunt resimtite intotdeuna pe moment. Dar socul se inscrie in tesuturile tale.“ E surprinzator?
Ana, 50 de ani, nu reusea sa-si explice o durere la ceafa, aparuta brusc, care ii provoca zilnic migrene cumplite. Nu-si amintea de nici un accident. Doar de unul singur, un accident de masina, la 7 ani.
„Am fost la osteopat, i-am povestit de acel accident si asa am primit confirmarea ca evenimentul acela vechi era cauza durerilor mele. Osteopatul mi-a spus ca la accidentele de masina tetiera intinde brutal orice structura anterioara a gatului – muschi, vertebre, vase sanguine, nervi – si preseaza structura posterioara a cefei. In interiorul corpului, tesuturile ranite reactioneaza ca atunci cand te tai: se declanseaza un mecanism de cicatrizare. Daca nu stai in repaus in aceasta faza, noile fibre se formeaza in mod haotic peste cele deja existente si muschii sunt incordati constant. Este un proces lent, de aceea durerea a aparut la mine asa de tarziu.“
Este important sa mergi la un terapeut. Mai ales ca in afara de problemele de ordin somatic, corpul este expus si la socuri emotionale. Cristina Bogdan, director al centrului medical ChrisMedlife explica: „In functie de intensitatea socului emotional, de importanta pe care o acordam la nivel constient si de comportamentele mostenite, efectul fizic poate aparea imediat (infarcte aparute la aflarea unor vesti proaste sau foarte bune, accidente vasculare cerebrale aparute in urma unei furii reprimate etc) sau la distanta de ani de zile (ulcere gastro-duodenale, hepatite cronice, artroze, depresii etc).
Bolile corpului fizic au cauze la nivel mental, chiar si cele cauzate de agresiune sau accidente putand avea o evolutie favorabila sau nu in functie de interventia constientului si subconstientului fiecarui pacient.“
Emotii care lasa urme
Dr. Cristina Bogdan precizeaza: „Omul, ca parte integranta a Universului, trebuie privit ca un tot unitar ce cuprinde atat nivelul fizic, cat si nivelurile emotional, psihic, spiritual si supramental.
Toate experientele prin care trece omul raman stocate in memoria lui energetica. Daca manifestarile sunt reprimate sau daca tiparele mostenite sunt disfunctionale, manifestarile pot aparea mult mai tarziu. De aceea, este nevoie atat de ingrijirea corpului fizic, cat si de dezvoltarea inteligentei emotionale si academice (IQ) si de invatarea armonioasa a abilitatilor pentru viata.“
La cateva zile dupa moartea bunicului sau, Maria, 32 de ani, merge la tara. Simte nevoia sa respire aerul proaspat al primaverii si sa vada viata renascand in jurul ei. La un an dupa acest eveniment trist, ea devine alergica la polen. Afla de la o prietena ca o psihoterapie ar putea-o vindeca.
„Asa am inteles ca unele alergii pot aparea dupa un soc emotional“, spune ea. „Printr-un proces surprinzator de scurt, creierul meu a asociat suferinta fizica legata de moartea bunicului cu prezenta polenului. De fiecare data cand polenul se imprastie in aer, corpul meu, care a pastrat amintirea traumatismului, reactioneaza automat. ”Care este cheia tratarii unor astfel de disfunctii si boli?
Cristina Bogdan explica: „Fie ca este vorba de o boala cu modificari la nivel fizic sau doar de o disfunctie, pentru restabilirea starii de sanatate este nevoie de abordarea individuala, care presupune cautarea cauzalitatii si a tuturor semnelor si simptomelor bolii. Tratamentul se va adresa atat fizicului, cat si mentalului, imbinand metode traditionale (acupunctura, psihopunctura, homeopatie, fitoterapie etc.), alopate (in urgente), terapie cognitiv-comportamentala (pregatirea individului pentru rezolvarea situatiilor de criza etc ), psihanaliza (analizarea cauzei) si consiliere psihoterapica. Intregul trebuie tratat ca un intreg pentru restabilirea armoniei.“
Corpul este un intreg
Roy Porter si Georges Vigarello sunt autorii unui studiu despre corp, sanatate si boli de-a lungul istoriei, publicat in volumul Istoria corpului, a carui traducere romaneasca a aparut recent la editura Art.
– Autorii arata ca, desi medicina a asezat astazi boala in cadrul modelelor stiintifice, intuitiile si credintele au dominat multa vreme. Cultural vorbind, maladiile sunt fenomene biologice obiective si stari, moduri personale de a fi.
– In procesul de intelegere a sanatatii si a bolii, conceptiile medicilor, ale elitei educate si ale claselor de rand au fost dominate timp de doua mii de ani de o imagine despre corp transmisa de medicina si filozofia greceasca.
– Este vorba de modelul umoral,ce refera la imaginea substantelor, la imaginea aparentei, precum si la cea a functionarii interne a corpului. El deriva din tipul de gandire a vechilor greci: constiinta acuta a regularitatii transformarilor lumii naturale si cea a ritmurilor maladiei observate la capataiul bolnavului.
de citit: |
Adaptare de Catalin D. Constantin
Foto: Guliver / Stone; Riser