Cum controlam disconfortul provocat de alergii
Primavara este un anotimp propice alergiilor, iar disconfortul provocat de acestea este foarte mare. Medicul alergolog Raluca Greblescu ne spune ce ne provoaca diverse alergii si cum sa le tinem sub control.
Cum se manifesta alergiile
Simptomele specifice si, de cele mai multe ori primele care apar in cursul bolii alergice, sunt rinoconjunctivale, respectiv apar la nivelul nasului si ochilor.
Conjunctivita alergica este caracteristica la pacientii cu rinita alergica intermitenta, prin sensibilizare la polen. Peste 40% din populatia alergica la polen prezinta simptome conjunctivale.
Pacientii alergici mai pot prezenta si simptome respiratorii caracteristice astmului, peste 50% din pacientii cu rinita prezentand astm asociat.
De asemenea, alergiile se pot manifesta la nivel cutanat (sub forma de urticarie sau eczema) sau la nivelul tractului digestiv (in special, in cadrul sindromului de alergie orala, asociat alergiilor la polen).
Este important sa stim ca simptomele reapar in fiecare an, in aceeasi perioada a anului – din pacate, agravate de la un an la altul!
Sa amintim aici si cateva date statistice importante legate de rinita alergica: afecteaza peste 500 milioane de persoane (100 milioane in Europa), iar 40-50% din populatia Europei este sensibilizata la cel putin un aeroalergen.
Cum stiu ca sunt alergic
Revenind la simptomele specifice alergiei respiratorii la polenuri, cele mai comune manifestari sunt: stranut in salve, rinoree apoasa, prurit nazal, ocular, umflarea pleoapelor, ochi rosii, sensibilitate la lumina, cearcane, vedere incetosata, prurit faringian, blocaj nazal, hiperlacrimatie, tuse, senzatie de lipsa de aer, respiratie suieratoare.
Orice pacient care prezinta unul sau mai multe simptome specifice, trebuie sa se prezinte la medicul alergolog pentru un diagnostic precoce si tratament specific. Astfel, evolutia catre astm poate fi impiedicata, iar disconfortul creat de simptomatologie poate fi anulat.
Contributia noastra
Exista o transmitere genetica a tendintei de a avea reactii alergice la contactul cu alergene de mediu, insa nu este obligatoriu ca toti descendentii sa devina alergici.
Riscul unui copil de a deveni alergic este mai mare fata de populatia generala daca in familie exista bolnavi alergici. Totusi, in ultimii ani, majoritatea pacientilor alergici nu prezinta istoric familial de alergii.
Pe scurt, bolile alergice sunt considerate boli cu transmitere genetica, dar puternic influentate de factorii de mediu.
Astfel, omul contribuie in sens negativ la cresterea incidentei bolilor alergice, prin cresterea poluarii atmosferice si distrugerea stratului de ozon, lucruri care conduc la fragmentarea granulelor de polen in fractiuni foarte mici, care ajung mult mai usor in contact cu mucoasa respiratorie, depasind mecanismele de aparare locale.
Cum putem vindeca alergiile
Inainte de tratament, trebuie notat ca este necesar un diagnostic corect. Medicul alergolog, dupa o anamneza detaliata, va efectua testele cutanate alergologice si/sau testele de laborator (IgE specifice).
Dupa stabilirea diagnosticului, se vor recomanda masurile de evitare a expunerii la polenuri si tratament medicamentos. Nu se poate afirma ca alergiile se vindeca.
Cu toate acestea, simptomele pot fi controlate eficient cu ajutorul medicatiei specifice. Singurul tratament etiologic ce poate modifica evolutia naturala a bolii si reduce pana la disparitie simptomele rinitei alergice este imunoterapia specifica cu vaccin standardizat.
Aceasta se initiaza dupa selectia atenta a pacientilor, se efectueaza pe o durata de timp semnificativa si, astfel, ne putem bucura de rezultate foarte bune.
Imunoterapia scade necesarul de medicatie simptomatica si previne evolutia catre astm. Imunoterapia alergen specifica presupune administrarea, in doze progresiv crescande, de extract alergenic, in vederea obtinerii tolerantei la alergenul respectiv.
Ce pericole exista daca nu le tratam
Evolutia severa a simptomelor, evolutia catre astm, aparitia complicatiilor, dezvoltarea sindroamelor de alergie orala, aparitia de noi sensibilizari alergice sau alte boli alergice, dezvoltarea alergiilor medicamentoase reprezinta variante de evolutie a unui pacient alergic.
Cum putem tine sub control o alergie
Este aproape imposibila o evitare completa a alergiilor de primavara. Polenul este purtat de vant pe distante foarte mari, fiind astfel prezent si in zonele urbane (cu mai putina vegetatie)!
Cu toate acestea, putem reduce semnificativ simptomele (pana la disparitie chiar) cu ajutorul medicamentelor specifice si al masurilor de evitare a expunerii la polenuri.
In cazul polenurilor, se recomanda, in primul rand, inchiderea ferestrelor in perioadele de varf polenic, cu aerisirea camerelor seara, cand polenul se depune pe sol, sau in timpul ploilor.
Este necesara, de asemenea, curatarea filtrelor de aer, precum si evitarea plimbarilor sau sporturilor in aer liber pe timpul zilei.
Putem sa facem dus cu spalarea parului la sosirea la domiciliu, pentru indepartarea grauncioarelor de polen si sa ne uscam lenjeria in uscator si nu in mediul exterior, in timpul sezonului.
Cum ne pot influenta stilul de viata
Bolile alergice afecteaza semnificativ calitatea vietii pacientilor, conducand chiar la absenteism la locul de munca sau la scoala, afectarea performantelor, a somnului si la impact negativ psihoemotional.
Cum ne altereaza dispozitia
Alergiile de primavara, cu toate ca se manifesta intermitent, sunt boli cronice si, astfel, prezinta potential traumatizant psihic.
Evident, reactia psihica la aceste afectiuni depinde de personalitatea bolnavului si de timpul scurs pana la prezentarea la medic.
Spre exemplu, un pacient foarte activ, poate considera boala alergica o infirmitate, lucru ce poate derapa catre tulburari de anxietate sau atacuri de panica.
Astfel, nu de putine ori, medicul alergolog indruma pacientul alergic catre psiholog. In plus, atitudinea medicului alergolog trebuie sa fie empatica fata de pacientul alergic si vigilenta fata de aparitia traumelor psihice determinate de boala alergica.
Trebuie sa acordam atentie semnelor de afectare psihica si sa indrumam pacientii corespunzator. Iata cum, pe langa specialitatile cu care colaboram permanent (ORL, pneumologie, dermatologie), din cand in cand apelam si la psiholog si psihiatru.
Complexati de alergii
Practic, sunt putine meserii care s-ar putea practica atunci cand stranuti de 10-20 de ori, cand nasul curge fara sa se opreasca sau cand mancarimea de la nivelul ochilor si al nasului este insuportabila.
Alergiile conduc la aparitia unor simptome care, mai devreme sau mai tarziu, vor determina pacientii alergici sa mearga la un consult de specialitate. Din fericire, odata cu initierea tratamentului, simptomele se reduc semnificativ si destul de repede.
Important este ca persoanele care prezinta simptome specifice alergiei sa se prezinte cat mai repede la un consult alergologic, pentru un diagnostic precoce si tratament. Astfel, in cazul alergiilor de primavara, pacientii vor sti ce au de facut in urmatorul sezon!
Dr. Raluca Greblescu este medic specialist in alergologie si imunologie clinica
Centrul Medas Unirea, Bucuresti
Spitalul Ponderas, Bucuresti
Clinica Mediurg, Ploiesti
A consemnat Iulia Barca
Foto: 123rf.com