Now Reading
Cum ne afecteaza tacerea… creierul

Cum ne afecteaza tacerea… creierul

Traiesti intr-un mediu agitat si stresant? Esti mereu contratimp? Daca raspunsul este da, atunci ai nevoie de o pauza. In liniste! Iata cum ne afecteaza tacerea creierul.

 

 

In 2011, Finlanda a gasit o maniera inedita sa atraga turisti, prin lansarea unei campanii ce folosea tacerea ca produs de marketing. Sub sloganul „Liniste, va rog!“, o serie de fotografii in natura cu figuri singulare, indemnau vizitatorii sa se bucure de tinutul frumos al tacerii.

Tu, de exemplu, cand ai admirat ultima oara un apus, un rasarit ori stelele in tacere?

 

Cum ne afecteaza tacerea

Conform unui studiu realizat in 2013 si publicat in revista Brain, oamenii de stiinta au descoperit ca soarecii, atunci cand au fost expusi la doua ore de tacere pe zi, au dezvoltat noi celule in hipocamp, regiunea creierului asociata cu memoria si orientarea in spatiu. Mai mult, celulele nou aparute au deveni neuroni functionali.

Ceea ce trebuie neaparat sa stim este ca in perioadele de tacere, ii oferim creierului libertatea de care are nevoie pentru a-si gasi locul in lumea noastra interna si externa.

 

Poluare fonica nocturna

Prin intermediul urechii, undele sonore ajung la creier ca semnale electrice, chiar si atunci cand dormim. Astfel, zgomotul creste nivelul hormonilor de stres, deci mare atentie la poluarea fonica. Daca vrei sa iti cumperi un apartament sau o casa iti recomandam o zona cat mai linistita si fooooarte departe de strada.

 

Mediul zgomotos si copiii

Tot studiile arata cat este de primejdios sa ne crestem copiii in medii poluate fonic. Ei dezvolta o reactie la stres care ii ajuta sa ignore zgomotul, dar aceasta functie ii determina sa nu dea atentie nici stimulilor buni, cum ar fi cei de vorbire. Astfel, ajung sa-si dezvolte mai greu abilitatile cognitive si lingvistice.

Cele mai afectate functii cognitive sunt cele de atentie, de memorie si de rezolvare a problemelor. In timp ce zgomotul ne provoaca stres, tacerea poate fi un mijloc de relaxare mai bun chiar si decat muzica. In tacere resursele noastre senzoriale pierdute din cauza execesului de zgomot sunt restabilite de creier.

Acasa, la plimbare prin parc, intr-o excursie la munte sau la mare, tacerea te ajuta sa-ti pastrezi energia mentala si sa reflectezi asupra lucrurilor cu adevarat importante pentru tine.

 

 

 

Citeste si:

Dincolo de cuvinte – beneficiile tacerii

Cum sa reduci la tacere criticul interior

 

 

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top