Cum ne influențează lumina starea de bine
Celulele creierului sunt cuplate la sistemul imunitar și sunt sensibile la lumină, știai asta? Mai departe, iată cum ne influențează lumina starea de bine și sănătatea.
Cu câțiva ani în urmă, Premiul Nobel pentru Medicină era acordat pentru descoperirea unor celule din creier care joacă rolul unui GPS.
Ei bine, pe lângă acestea, mai avem unele care joacă rolul de calendar. Ele se găsesc undeva în străfundul creierului – în hipotalamus – și primesc lumină de la ochi.
Astfel, ele se „prind“ când e noapte și când e zi, dar și când e vară sau iarnă. Și, în funcție de cantitatea de lumină, secretă hormoni care reglează organismul.
Unele dintre ele reglează organismul după ciclul circadian – adică noapte/zi, iar altele după ciclul anotimpurilor. Nimic nou până acum. Dar nou este că cercetatorii de la Cambridge au descoperit că aceste celule sunt cuplate cu sistemul imunitar.
Se știa de o vreme că în timpul somnului organismul se repară, inclusiv declanșând reacții inflamatoare, care îl ajută să se bată cu microbii. De aceea, atunci când suntem bolnavi, suntem mai somnolenți, organismul retrăgându-se din activitate pentru „service“.
Ei bine, acest pattern circadian se pare că se regăsește și ca pattern de sezon, englezii de care vorbeam descoperind că în timpul iernii sunt mai active genele care produc reacții proinflamatorii, iar în timpul verii – genele care produc reacții antiinflamatorii.
Cu alte cuvinte, stăm mai rău cu imunitatea iarna decât vara. De aceea iarna sunt șanse mai mari nu doar să răcim, ci și să facem boli cardiovasculare, artrite sau diabet, boli care apar pe fond de inflamație.
Se pare că vara suntem protejați de vitamina D, secretată în cantitate mare datorită expunerii mai îndelungate la soare și care are rol antiinflamator și antioxidant. Dar partea interesantă doar acum vine.
Un alt studiu realizat în Belgia, la Universitatea din Liege, relevă urmatoarele: creierul se mobilizează mai bine în activități ce necesită atenție și memorie de lucru în perioada iunie-octombrie și mai slab în perioada decembrie-martie.
Lucru care ar trebui să ne pună pe gânduri, dat fiind că vacanțele se iau în prima perioadă iar munca se desfășoară preponderent în cea de-a doua. Deci, dacă observăm că suntem prea puțin eficienți și mai fără chef prin ianuarie-februarie, acum chiar avem o explicație.
În plus, în timpul iernii, oamenii sunt mai predispuși la insomnii iar calitatea somnului, în general, lasă de dorit – oamenii se scoală obosiți și sunt somnolenți mare parte din zi.
Și aici putem face o comparație cu ciclul circadian. Se știe că în timpul somnului se repară creierul și se fixează amintirile. Iar reacțiile proinflamatorii afectează ADN-ul celulelor (în cazul acesta, al neuronilor) și procesul de învățare, în timp ce mecanismele antiinflamatoare repară ADN-ul și favorizează învățarea.
Deci, putem trage concluzia că vara ne repară creierul (și organismul, în general) și favorizează formarea de amintiri. De altfel, unele studii relevă că oamenii tind să aibă mai multe amintiri plăcute din timpul verii decât din timpul iernii.
S-a pus acest lucru pe seama vacanței, dar s-ar putea să nu fie singura explicație. Probabil că organismul uman este construit să funcționeze optim în condiții de vară. Asta ar explica (alături de alimentație) și longevitatea și sănătatea celor care trăiesc în bazinul Mediteranei. Deci, profitați de vară, pentru că lumina și explorarea vă repară și vă mențin tineri.
De Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe. Lucrează în cercetare aplicată, dezvoltând produse pentru sănătate, mediul de afaceri. Este interesat de evoluția omului, precum și de provocările cu care specia umană se confruntă în lumea tehnodigitală de astăzi, http://dragos-cirneci.blogspot.ro
Citește și:
De ce facem depresie si cum putem preveni asta
Creierul lui Venus si creierul lui Marte
Foto: shutterstock.com