Cura de detoxifiere: secrete si reguli
Primavara este momentul ideal pentru o cura de detoxifiere. Insa pentru a o realiza corect, este nevoie sa respectam anumite reguli. Care sunt acestea ne spune Ioana Pasca, specialist in nutritie, health trainer.
Psychologies: Cat de des este recomandat sa facem cure de detoxifiere si in ce constau acestea?
Ioana Pasca: Cam de doua ori pe an, in mod controlat, dar daca ne schimbam stilul alimentar, daca invatam sa mancam sanatos si aplicam aceste sfaturi cu rigurozitate, organismul se poate detoxifia zilnic.
Curele de detoxifiere ar trebui sa inceapa cu o curatire de colon, cu o eficientizare a digestiei si, nu in ultimul rand, cu indepartarea elementelor negative din viata noastra, care, nu toate, au legatura cu mancarea. Detoxul trebuie aplicat si la nivel mental, pentru rezultate mult mai bune.
Persoanele care, in mod frecvent, consuma alimente nesanatoase, alcool, care fumeaza, cum pot ele contracara efectele negative?
I.P.: Cei care practica fumatul, consumul de alcool, au o alimentatie grasa si nesanatoasa, se pot gandi la detoxifiere numai daca sunt decisi sa inlature aceste obiceiuri din viata lor.
Eu nu cred in „hapuri minune“, pe care sa le iei si gata, a doua zi ai scapat de toate grijile. De ar fi atat de simplu…
Ce efecte concrete are detoxifierea asupra organismului, pielii, parului?
I.P.: Intr-un program de detoxifiere, energia organismului creste, odata cu ea se accelereaza procesele metabolice la nivel celular.
Absorbtia nutrientilor de calitate creste, iar pielea, cel mai mare organ al omului, isi primeste „portia“ de vitaminte, nutrienti, antioxidanti si isi va imbunatati aspectul, va fi mai stralucitoare. Inclusiv parul si unghiile vor avea un aspect mai sanatos.
Pot urma si copiii cure detox?
I.P.: Copiii ar trebui sa manance echilibrat, pentru a avea o greutate optima si o dezvoltare armonioasa. Pentru micutii care nu au probleme medicale, nu consider ca trebuie sa avem un program special de detoxifiere.
Dar consumul de fructe si legume proaspete ar trebui sa creasca, in frecventa si in cantitate, primavara si vara, sa se reduca sau chiar sa fie eliminat consumul de zahar rafinat. Astfel, organismul lor va fi mai sanatos, mai ferit de boli si pregatit pentru o dezvoltare armonioasa.
Dar varstnicii?
I.P.: Dupa 50-60 de ani, sa renunte la consumul exagerat de carne. Deci, pentru ei, fructele si legumele proaspete, verdeturile si pestele trebuie sa fie deja un stil de viata.
Exista anumite contraindicatii pentru detoxifiere?
I.P.: Ca in orice proces de nutritie, nu toata lumea reactioneaza identic. In functie de afectiunile cronice ale fiecaruia, se poate recomanda consumul cu preponderenta sau, in mod opus, eliminarea din alimentatie a anumitor produse. Aici, doctorul curant ne poate spune ce si cum.
Este postul o cura de detox?
I.P.: Postul este o perioada de „curatire“ a organismului si poate fi considerat un „detox“ atat timp cat este tinut corect, fara sa exageram.
Pentru ca postul nu inseamna doar eliminarea consumului de carne, a altor alimente de origine animala si permisiunea de a consuma in mod exagerat celelalte grupe de alimente.
Inseamna, in primul rand, cumpatare, moderatie, impacare cu sine… practic, si o curatire la nivel spiritual.
Cum ne arata organismul ca este cazul sa facem o cura de detoxifiere?
I.P.: Cele mai frecvente semne sunt starea de oboseala nejustificata, un nivel scazut de energie, poate somnolenta, trezitul greu dimineata, precum si stari depresive, anxietate, nervozitate, lipsa puterii de concentrare.
Ce organ se ocupa de acest proces?
I.P.: Detoxifierea este legata de „curatirea“ ficatului. Practic, trebuie sa ne dorim un ficat care va functiona bine si va elimina cat mai repede si eficient toxinele acumulate, ca sa fim mai sanatosi.
Ficatul detoxifica si curata organismul filtrand incontinuu sangele de toxinele care patrund prin tractul digestiv, piele si sistemul respirator.
Cu un ficat care nu functioneaza corespunzator, corpul nostru nu va putea sa se curete si sa absoarba nutrienti. Dintre alimentele care ajuta ficatul in procesul de detoxifiere amintim: grapefruit-ul, lamaia, usturoiul, avocado, ceaiul verde (toate au puternice actiuni antioxidante), varza (proaspata sau murata, foarte bogata in enzime), uleiul de masline.
Detoxifierea presupune pierderea catorva kilograme? Cum sa facem apoi sa nu stricam tot ce am construit?
I.P.: La fel ca si in orice program de slabit, trebuie sa avem vointa si, dupa cura de detoxifiere, sa introducem treptat, dar mai ales cu moderatie, alimentele mai grele.
Sa nu uitam sa bem foarte multa apa in timpul, dar si dupa cura de detoxifiere! Daca reusim sa ajungem la greutatea optima, pe care sa o mentinem timp de sase luni, atunci sansele ca sa ne ingrasam la loc scad considerabil.
De aceea, orice program de slabire (care contine, evident, si o perioada de detoxifiere) trebuie sa dureze de la sase luni la un an – in niciun caz doar cateva zile sau saptamani!
Ne puteti sugera un program detox?
I.P.: Inlocuiti micul dejun cu fructe proaspete de sezon (masa monofruct), masa de pranz sa abunde in salate de legume crude cu frunze verzi, peste care sa presaram cate o lingurita de seminte de in macinate proaspat, pentru curatirea colonului, iar la cina sa avem supe/ciorbe de legume, fara carne.
Sa eliminam din alimentatie orice inseamna preparate procesate sau prea gatite, sarea in exces, dulciurile. Si, cum spuneam anterior, sa bem foarte multa apa plata, curata si calduta, la circa 36 de grade.
Ioana Pasca este specialist in nutritie/health trainer
www.ioanapasca.ro
A consemnat Catalina Cristescu
Foto: 123rf.com.com