Curiozități despre organismul uman

Râzi de cei care poartă iarna ochelari de soare? Nu ar trebui. Unii oameni suferă de o condiție numită oftalmia zăpezilor. Iată și alte curiozități despre organismul nostru.

Citește și:

3 mituri despre bătrânețe

3 mituri despre sex

Corneea este singura parte a corpului uman care se oxigenează direct din aer și nu din sânge.

Nu poți râde dacă te gâdili singur. Chiar, tu ai încercat așa ceva? Cerebelul tău va trimite semnale pentru a ignora eventualele iritații înregistrate în alte zone ale creierului.

Creierul folosește 20% din oxigenul și 50% din glucoza care pătrund în corp. Totodată consumă 20% din energia produsă. Teoria conform căreia utilizăm 10% din creier este doar un mit. Utilizăm toate zonele creierului, care sunt active simultan. Acum, că sunt și excepții printre noi…

Oftalmia zăpezilor sau orbirea zăpezilor este o keratoconjunctivită, respectiv o inflamație a corneei și a conjunctivitei. Apare la câteva ore de la expunerea la lumină precum cea a zăpezilor de la mare altitudine. Este dureroasă și însoțită de lăcrimare puternică. Tocmai de aceea este chiar recomandată purtarea ochelarilor de protecție.

Majoritatea oamenilor respiră pe o singură nară pe rând. Schimbăm nara dominantă cam o dată la patru ore.

25% dintre mușchii noștri sunt situați la nivelul gâtului și feței. De aceea expresiile faciale sunt atât de variate. În ciuda tuturor opiniilor este de două ori mai dificil să reduci masa musculară decât să o crești.

Atunci când îți este frică, ți se dilată pupilele, iar în spatele acestui fenomen stă un motiv destul de simplu: câmpul tău vizual se mărește astfel încât să poți estima mai bine împrejurimile.

Deși se credea că acromatopsia (imposibilitatea de a distinge culorile) este un sindrom exclusiv masculin, sunt și femei care îl manifestă. Totodată, dacă nu este dobândită ci înnăscută, este o genă moștenită doar de la mame.

Pentru a face un singur pas înainte, corpul nostru folosește 200 de mușchi care intră în acțiune simultan. Numărul poate varia puțin în funcție de particularitățile anatomice ale fiecăruia.

Pielea umană se regenerează la fiecare 28 de zile, iar pe parcursul vieții scăpăm de aproape 40 de kg de piele. Din păcate, nu este un proces pe care să îl putem controla în timpul dietelor, de exemplu…

Un nou născut are mai mult de 270 de oase, iar pe parcursul creșterii sale, unele se contopesc, astfel că un adult ajunge să aibă în jur de 206 oase.

Pe parcursul unui an, inima umană pompează suficient sânge cât să umple un bazin olimpie (peste 2,5 milioane de litri), iar asta înseamnă că face aproximativ 38,5 milioane de contracții.

O altă curiozitate ar fi cea că dacă ai petrecut 2 minute citind acest articol, probabil ai clipit cam de 40 de ori…

Foto: shutterstock.com

 

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Vaccinarea: o șansă la viață pe care nu ar trebui să o refuzăm
Vaccinarea: o șansă la viață pe care nu ar trebui să o refuzăm

Variola nu a trecut cu tinctură de pătrunjel, ci mulțumită unui vaccin. Iar așa cum nu luăm bisturiul din mâna chirurgului să ne operăm singuri, pentru că am mai tăiat legume la viața noastră, tot așa, când ne întrebăm despre eficiența și necesitatea vaccinurilor, lăsăm răspunsurile în seama specialiștilor.

Citeste
Air yoga – calea spre relaxare, tonifiere și joacă
Air yoga – calea spre relaxare, tonifiere și joacă

Oare cum ar fi să faci yoga în aer? Air yoga nu este despre performanță și nici abilități speciale. Yoga, în general, este despre liniște mentală și apropierea de tine însuți. Performanța se traduce printr-un tonus mai bun și o minte mai relaxată. Iar dacă vrem să simțim totul ca pe o joacă, atunci air yoga este pentru noi.

Citeste
Beneficiile pilulelor contraceptive pentru organismul tău
Beneficiile pilulelor contraceptive pentru organismul tău

Majoritatea femeilor încep să ia pilule contraceptive pentru a se asigura că nu vor avea parte de instalarea unei sarcini nedorite pe parcursul administrării lor. Evitarea unei sarcini este funcția principală a anticoncepționalelor, dar această metodă contraceptivă are și multe alte beneficii pentru femei.

Citeste
Curiozități despre organismul uman
Curiozități despre organismul uman

Râzi de cei care poartă iarna ochelari de soare? Nu ar trebui. Unii oameni suferă de o condiție numită oftalmia zăpezilor. Iată și alte curiozități despre organismul nostru.

Citeste
Metode de  relaxare pentru o odihnă mai bună
Metode de relaxare pentru o odihnă mai bună

Adormi târziu? Te trezești peste noapte, dormi puțin, iar dimineața ești chiar mai obosită? Iată ce să faci pentru un somn mai odihnitor.

Citeste
Beneficii și riscuri pentru lucrările dentare
Beneficii și riscuri pentru lucrările dentare

Ideal este să conștientizăm importanța menținerii sănătății dentare și să apelăm la stomatolog atunci când apare o problemă, nu când rămân puține de făcut pentru rezolvarea ei. Despre lucrările dentare, materialele folosite și care sunt recomandările actuale, am stat de vorbă cu medicul stomatolog Lucian Matei.

Citeste