Now Reading
De ce e important să-ți faci o mamografie

De ce e important să-ți faci o mamografie

Avatar photo

Cancerul mamar este cel mai frecvent cancer la femei și reprezintă 26% din numărul total de cancere. Iar mamografia este acea analiză a sânilor care, efectuată regulat, în funcție de istoricul personal și familial, îți poate salva viața…

 

De ce este esențial ca femeile să își facă periodic o mamografie?

Dr. Elena Claudia Teodorescu: Beneficiul principal al mamografiei, ca şi în cazul ecografiei mamare, este că ne permite să diagnosticăm în fază incipientă afecţiunile mamare, inclusiv cancerul mamar, înainte ca acestea să se dezvolte şi să se agraveze.

Citește și:

Consumul exagerat de zahăr și îndulcitori, un pericol real pentru organism

Cancerul de sân: semne la care să fim atente

Detectarea timpurie a cancerului mamar asigură o rată de vindecare de până la 94%! În plus, mamografia este singura metodă care poate să detecteze şi să caracterizeze microcalcificările care, uneori, pot fi singurul semn de cancer mamar.

Cea mai nouă și avansată tehnică folosită în screening-ul și diagnosticul cancerului de sân este mamografia digitală cu tomosinteză, cunoscută și sub denumirea de mamografie 3D (tridimensională).

Aceasta a detectat cu 41% mai multe cancere invazive (cele mai agresive) și cu 29% mai multe cancere mamare de toate felurile, comparativ cu mamografia standard 2D  (studiu din 2014 realizat pe aproximativ 450.000 paciente).

Mamografia digitală cu tomosinteză 3D ne permite, practic, îmbunătățirea considerabilă a ratei de diagnostic; ea depistează mult mai bine anumite modificări, comparativ cu mamografia digitală simplă – formațiuni care, la o mamografie standard, au părut a fi cancer, dar în cazul unei mamografii 3D s-au dovedit a fi un țesut mamar normal suprapus.

 

De la ce vârstă și cât de des să ne facem mamografia? Contează și istoricul medical familial?

Dr. E. C. T.: Mamografia este metoda principală de examinare a sânilor la femeile care au peste 40 de ani (cele mai expuse riscului de cancer).

Pentru pacientele asimptomatice şi fără risc crescut – adică fără un istoric de cancer mamar personal sau în familie, medicii recomandă ca mamografia să fie efectuată din doi în doi ani.

Pentru femeile cu risc crescut, mamografia se efectuează anual.

 

Sunt anumite simptome de care e bine să ținem cont și care necesită o mamografie?

Dr. E. C. T.: Fiecare femeie ar trebui să știe care sunt semnele și simptomele unei afecțiuni mamare, iar atunci când descoperă o anomalie, să meargă pentru investigații medicale la un medic supraspecializat în afecțiunile sânilor.

Avem astfel: sensibilitatea mamelonului, diferită de sensibilitatea care se manifestă în timpul fiecărui ciclu menstrual sau în timpul alăptării;

orice secreție mamelonară, mai ales cele unilaterale, spontane, hemoragice sau incolore; un nodul palpapil sau îngroșarea unei zone pe sân sau în zona axilei – este important să știi că orice nodul trebuie investigat de către un medic specialist, chiar dacă nu toți nodulii sunt canceroși;

orice schimbare inexplicabilă în mărimea sau forma sânilor, mai ales dacă este doar la un singur sân; o schimbare în textura pielii, roșeață sau o mărire a porilor în pielea sânului (similară cu textura de coajă de portocală); durere (foarte rar – numai în stadii foarte avansate).

 

Concret, cum se execută mamografia?

Dr. E. C. T.: Procedura obținerii unui rezultat mamografic implică două etape. Captarea imaginilor de către mamograful cu tomosinteză, cu ajutorul asistentului medical de radiologie.

În timpul mamografiei, fiecare sân este aşezat pe rând pe o placă/detector (standard câte două incidențe pentru fiecare sân), se efectuează compresia sânului, mamograful emite o foarte scurtă cantitate de raze X şi se obţin imaginile mamografice.

Interpretarea imaginilor de către medicul imagist – dacă vorbim de mamografia digitală 3D cu tomosinteză, medicul primește imaginile de mamografie pe stația digitală de procesare, unde le poate post-procesa individual.

Datorită tehnologiei de tomosinteză, medicul analizează atât imagini 2D, cât și imagini 3D (secvențele de tomosinteză) sau imagini reconstruite virtual, cu ajutorul softului C view, soft disponibil în România doar la Donna Medical Center.

Astfel, cu ajutorul mamografiei 3D cu soft C-View, medicul imagist poate identifica cele mai mici formațiuni sau modificări și poate oferi un diagnostic foarte precis.

Întreaga procedură, atât etapa de achiziție, cât și cea de interpretare, durează între 30-40 de minute. Nu vă speriați însă: compresia (presiunea aplicată) fiecărui sân durează doar câteva secunde.

 

Sunt situații când mamografia poate fi contraindicată?

Dr. E. C. T.: Mamografia nu se recomandă în cazul femeilor însărcinate, din cauza iradierii la care ar fi expus fătul. Ecografia mamară este prima metodă de examinare a sânilor în cazul femeilor gravide sau al celor care alăptează.

În cazul în care se simte ceva suspect la palpare, este indicat ca acestea să se sfătuiască cu medicul lor pentru a le recomanda cea mai potrivită investigație.

 

Ce riscuri poate presupune mamografia?

Dr. E. C. T.: Mamografia este o metodă imagistică ce utilizează doze foarte mici de iradiere. Ca o comparație, iradierea mamografică este echivalentă cu iradierea cosmică pe durata unui zbor transoceanic.

În plus, aparatura medicală a evoluat foarte mult. Asta înseamnă că vechile mamografe – care creau un disconfort ridicat – și expuneau pacienta la o doză mai mare de radiații, pot fi înlocuite cu mamografe avansate.

Ca să ai siguranța că ești sănătoasă, să primești un diagnostic corect legat de o durere pe care o simți sau de un nodul pe care îl ai, depășește cu mult riscurile legate de iradiere.

 

Există alte tipuri de investigații ale sânilor care vin în completarea mamografiei?

Dr. E. C. T.: Mamografia trebuie completată de o ecografie mamară atunci când structura sânului este densă sau când ecografic se observă microcalcificări sau se descoperă formațiuni suspecte, pe care numai mamografia le poate identifica, caracteriza și diagnostica.

Mamografia și ecografia sunt două metode complementare și uneori este nevoie de ambele pentru a avea un diagnostic corect și complet.

Atunci când la mamografie sau ecografie a fost descoperită o tumoră sau un nodul mamar, uneori se interpretează și la RMN; sau se face direct o puncție mamară.

Puncția constă în recoltarea de fragmente din tumora mamară, pe care se vor efectua analize la microscop, astfel încât să aflăm dacă ţesutul prezintă celule canceroase sau nu.

 

Ce poate depista o mamografie?

Dr. E. C. T.: Putem depista formaţiuni benigne – când celulele suferă transformări mai uşoare şi se înmulţesc mai lent – sau formaţiuni maligne – cancer, când celulele suferă transformări majore, se înmulţesc rapid şi necontrolat.

Cele mai frecvente afecţiuni mamare sunt benigne şi sunt reprezentate de modificările fibrochistice, cum este mastoza mamară, şi de fibroadenoame, care sunt tumori benigne.

În ceea ce priveşte cancerul mamar, acesta este cel mai frecvent cancer la femei și reprezintă 26% din numărul total de cancere.

 

De ce multe femei sunt reticente și nu își fac acest tip de investigație?

Dr. E. C. T.: Nu ar trebui să existe niciun motiv pentru evitarea acestui tip de investigație. Cu toate astea, femeile se tem de: un diagnostic grav – deși controalele pentru prevenție ce conduc la diagnosticarea incipientă asigură peste 90% șanse de vindecare în cazul cancerului mamar;

durere – deși mamografele au evoluat foarte mult tehnologic, precum și din punct de vedere al ergonomiei, oferind, pe lângă acuratețea diagnosticului, și confort în timpul investigației;

nu au încredere în medici – este important ca medicii la care mergi să fie supraspecializați în diagnosticarea afecțiunilor tipice femeilor, cu experiență și cazuistică cât mai vastă în imagistica sânului.

 

Dr. Elena Claudia Teodorescu este medic primar radiologie şi imagistică medicală, fondator Clinica Donna, medic cu experienţă de peste 15 ani în imagistica sânului; București, str. Traian, 234, tel.: 021.252.32.32, www.donna-medicalcenter.ro

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top