Now Reading
Despre acnee si leacurile ei

Despre acnee si leacurile ei

Revista Psychologies

Acneea este cosmarul fiecarei reprezentante a sexului frumos, indiferent de varsta, iar cum in aceasta lupta medicul ne este cel mai de incredere aliat, am invitat-o pe Iuliana Marcu, medic specialist dermatolog, sa ne spuna care sunt greselile ce duc la aparitia acesteia, cum ingrijim un ten cu acnee, precum si care sunt cele mai bune tratamente dermatocosmetice, in functie de tipul acneei.

 

Ce este acneea

Acneea este o afectiune cutanata cronica, cu un numar mai mare de factori implicati in aparitia sa. Poate fi o predispozitie genetica – riscul este crescut daca ambii parinti au avut aceasta afectiune.

Exista factorul hormonal – hormonii androgeni cresc secretia glandelor sebacee (exista o enzima numita 5 alfa reductaza, care actioneaza asupra testosteronului liber si il transforma in dihidrotestosteron implicat in sinteza de sebum).

Acneea poate debuta uneori la pubertate, dar si in cadrul unor disfunctii endocrine, cum ar fi, de exemplu, sindromul ovarului polichistic.

Uneori, acneea poate sa apara tranzitor si la nou-nascut si sugar, printr-un transfer hormonal de la mama.

Exista si un factor microbian – acneea nu este o afectiune infectioasa, nu exista o corelatie intre numarul de bacterii si severitatea acneei, se pare ca ar fi implicate Propionibacterium acnes, Stafilococul epidermidis si uneori levuri de tipul Pityrosporum.

Un rol important il joaca stresul – prin dereglarea unor mecanisme hormonale hipotalamohipofizare; medicamente – cum ar fi steroizi, litiu, ioduri etc..

Si anumite produse cosmetice pot determina aparitia acesteia – prin utilizarea de produse neadecvate. La 70% dintre femei are loc o agravare premenstruala a acneei.

In plus, exista studii conform carora lactatele in exces ar agrava acneea, iar expunerea la radiatiile ultraviolete, amelioreaza majoritatea cazurilor de acnee.

 

Cum prevenim aparitia acneei

Cel mai important este sa nu folosim produse cosmetice neadecvate, care pot sa agraveze acneea si sa nu traumatizam leziunile.

Trebuie sa cerem sfatul unui medic dermatolog, care sa stabileasca tipul de acnee, sa evalueze necesitatea unor analize hormonale in functie de varsta si sex, perioada de timp de cand suferim de aceasta afectiune si tratamentele urmate.

Daca se va descoperi o cauza hormonala, aceasta trebuie uneori tratata impreuna cu un medic endocrinolog si nu ginecolog.

 

Tipuri de afectiune

In functie de tipul de leziuni care predomina, distingem: acneea comedoniana, situatie unde predomina comedoanele, inchise si deschise (punctele negre); acneea papulopustuloasa, unde predomina inflamatia.

Exista si acneea conglobata, cea mai severa forma de acnee, care afecteaza mai des barbatii decat femeile.

O alta clasificare se face in functie de varsta, si aici avem: acnee neonatala, cu debut in primele patru saptamani de viata; acnee infantila, cu debut dupa primele patru saptamani de viata; acneea copilariei; acnee polimorfa juvenila, cu debut la pubertate si cu ameliorare in jurul varstei de 18-20 ani; acneea adultului.

 

Impactul asupra imaginii de sine

Acneea vulgara poate avea un impact psihologic extrem de important, exista studii in acest sens care spun ca intre 30% si 50% dintre adolescenti experimenteaza, la un moment dat, modificari de comportament secundare acneei, din punct de vedere social, psihologic si emotional.

Desigur, acneea poate induce probleme relationale precum tendinta de izolare, dificultati in relatiile sociofamiliale, anxietate sau chiar depresie.

 

Greseli care duc la aparitia cosurilor

Sa asteptam sa ne treaca de la sine, sa ne tratam singuri si sa incercam produse nepotrivite, sa traumatizam acneea, ceea ce presupune si un risc crescut de aparitie a cicatricilor.

Evident, cel mai indicat in caz de acnee este sa apelam la un medic dermatolog.

 

Cum se trateaza acneea

Tratamentul in cauza se va face in functie de tipul de acnee, varsta si sexul pacientului, pentru ca nu numai doamnele vin la cabinet cu aceasta problema, ci si domnii.

Pentru formele usoare de acnee, este suficient tratamentul topic (antibiotice, benzoil peroxid, tretionin, acid azelaic), iar pentru formele medii si severe este necesar si tratament sistemic (antibiotice, contraceptive orale, antiandrogeni, isotretinoin).

 

Alimentatie

Cum spuneam anterior, ultimele studii efectuate au concluzionat ca exista o legatura intre lactate, produsele cu indice glicemic crescut si acnee.

Totusi, ramane neclar rolul alimentelor „acuzate“ ca induc acneea, si anume ciocolata, laptele, mancarurile grase si dulciurile.

 

Tratamente dermatocosmetice

Aceste metode sunt eficiente in functie de tipul de acnee, dar ele nu vor „vindeca“ acneea, sunt doar complementare. Cu atat mai mult, cu cat exista forme severe care au nevoie de tratament medicamentos.

Microdermabraziunea se poate face pentru formele de acnee retentionala si nu pentru formele inflamatorii.

Peeling-urile chimice pot fi folosite doar in perioadele fara soare, iar in functie de profunzimea lor, pot necesita ingrijiri speciale, au indicatii mai ales pentru leziunile cicatriceale usoare si pentru unele forme de acnee.

Laserele sunt indicate dupa incheierea procesului inflamator, cand nu mai exista leziuni active, pentru cicatrici profunde, mai ales, si pot fi lasere fractionate si nefractionate.

Toate aceste metode de tratament trebuie discutate cu medicul dermatolog, care, impreuna cu pacientul, va alege un anumit tip de proceduri, in functie de tipul leziunilor cutanate existente.

 

Mituri despre acnee

Uneori se crede ca acneea este cauzata de o alimentatie nepotrivita, ca va trece daca ne expunem la soare sau la solar, ca va disparea dupa inceperea vietii sexuale, ca tratamentele naturiste sunt mai eficiente etc.

 

Ingrijirea tenului acneic

Curatarea tenului, in general, este intuitiva: de doua ori pe zi, cu un gel de curatare bland, urmat de aplicarea unui tratament local pentru acnee (acid azelaic, benzoil peroxid, retinoizi, acid salicilic, sulf).

Spalarea in exces cu sapunuri alcaline dure poate sa creasca pH-ul pielii, sa deregleze bariera lipidica cutanata, sa irite pielea, mai ales in combinatie cu tratamentele topice antiacneice.

Utilizarea unui produs de tip Syndet (detergent sintetic) este cea mai indicata, precum si a produselor care contin benzoil peroxid sau acid salicilic.

Ca produse de machiaj, le alegem pe cele non comedogene, de tipul unui fond de ten fluid, fara a mai aplica pudra sau blush.

 

Iuliana Marcu este medic specialist dermatolog

Centrul Dr. Leventer, Bucuresti

www.drleventercentre.com

A consemnat Catalina Cristescu

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top