Despre vaccinul impotriva HPV

Este vaccinarea eficienta si la femeile de peste 25 de ani care si-au inceput viata sexuala? Are vaccinul efect terapeutic?

Dr. Rodica Tanasescu: Vaccinarea este eficienta si dupa 25 de ani, la femeile care si-au inceput viata sexuala, dar eficienta este in proportie teoretic mai mica.

Adica, daca femeia a avut ghinionul sa se infecteze deja cu o tulpina oncogena, e greu de presupus ca s-a infectat cu amandoua tulpinile oncogene si atunci exista totusi o protectie.

Cel mai sigur este ca aceste femei sa-si faca inainte un test care precizeaza daca are deja o infectie sau nu si cu ce tulpini ale HPV.

Tot pentru siguranta, aceste femei vor continua sa-si faca si Papanicolau, ca sa poate surprinde eventuale leziuni precanceroase datorate unei eventuale infectii dinaintea vaccinarii.

In concluzie, ideal este sa se faca inainte de inceperea vietii sexuale, dar este util si eficient intr-o proportie semnificativa si dupa aceea.

In general, noi sustinem, pentru preventia cancerului de col, atat programe de vaccinare, cat si programe de educatie si screening Papanicolau pentru celelalte grupe de femei.

 

Care sunt miturile legate de efectele secundare ale vaccinului? Ca sa le combatem o data pentru totdeauna…

Dr. Rodica Tanasescu: Mituri sunt multe, unele legate de vaccinare in general, altele legate de acest vaccin, mai nou pe piata (desi nu mai e nou…) si care atinge o zona „sensibila a vietii femeilor, legata de viata sexuala a acestora.

Vaccinarea este cea mai sigura metoda de preventie a bolilor inventata vreodata. Nimic in lume nu este fara niciun risc, nici bautul apei… dar vaccinarile au salvat milioane de vieti.

Vaccinul HPV este acelular, asadar cu un risc si mai mic. Exista extrem de rare cazuri in care medicul va contraindica orice vaccinare, asadar si vaccinarea HPV.

Deja simplul fapt ca majoritatea covarsitoare a tarilor civilizate, dezvoltate, vaccineaza de ani buni, este o garantie.

Tarile europene dezvoltate, SUA, Canada au deja ani buni de experienta si, rand pe rand, de-a lungul anilor, au „cazut toate suspiciunile!

Vaccinul nu provoaca nici reactii secundare grave, nici intoxicatii cu mercur, nici sterilitate, nici morti subite…

Costurile vaccinarii HPV nu sunt mici, iar tarile care supravegheaza atent costurile si eficienta lor nu ar plati aceste sume daca nu ar fi convinse ca este cea mai „ieftina solutie pentru a evita cancerul de col cu atatea suferinte si atatea costuri pentru societate si pentru paciente.
www.amf-b.ro
www.snmf.ro

Comentează și tu
Recomandări
Cum putem uita de insomnie
Cum putem uita de insomnie

Prea mult stres, prea multe gânduri, oboseală adunată… cu toții am traversat o dată sau mai frecvent, episoade de insomnie. Iată ce putem face pentru a ne odihni și a ne recupera energia.

Citeste
Motive pentru care apelăm la chirurgul estetician
Motive pentru care apelăm la chirurgul estetician

Doctorul estetician Ovidiu Grecu (www.drgrecu.ro), pionier al chirurgiei estetice responsabile și specialist renumit în acest domeniu comentează în cele ce urmează declicul care produce această dorință în rândul femeilor.

Citeste
Urticaria la frig și alte probleme ale pielii în sezonul rece
Urticaria la frig și alte probleme ale pielii în sezonul rece

Temperaturi neprietenoase, fulgi de nea care bucură copiii și blochează traficul, piesaje feerice. Sezonul rece are o mulțime de nuanțe, iar pentru unele persoane aduce o problemă în plus: de la simpla sensibilitate, la patologii ale pielii, precum eczeme sau forme specifice de alergie la frig.

Citeste
Despre vaccinul impotriva HPV
Despre vaccinul impotriva HPV

Pentru a lamuri situatia acestui vaccin si a darama toate miturile aferente, Dr. Rodica Tanasescu, Presedinte AMFB si Presedinte SNMF, ne-a ajutat cu raspunsuri pretioase.
 

 

Citeste
Diagnosticul de endometrioză: provocări fizice și psihice
Diagnosticul de endometrioză: provocări fizice și psihice

Una din zece femei este diagnosticată cu endometrioză. Mai mult de jumătate suferă de infertilitate. Am stat de vorbă despre impactul psihologic endometriozei cu Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică ginecologie, supraspecializat în diagnosticul, tratamentul și chirurgia endometriozei.

Citeste
Ce este artrita și cine o face
Ce este artrita și cine o face

Artrită, gută… vârsta nu vine doar cu un plus de înțelepciune, ci și cu probleme osteoarticulare. Medicul ortoped Alin Pandea explică ce sunt toate acestea și cum ne putem feri de instalarea lor.

Citeste