Now Reading
Efectele postului asupra organismului

Efectele postului asupra organismului

Avatar photo

Fie că este vorba despre postul Paștelui, al Crăciunului, de zilele de miercuri și vineri, acest obicei al postului este, în continuare, ținut în România, iar în afară de valențele ortodoxe, se pare că impactul său asupra corpului este semnificativ. Așadar, iată de ce este util să ținem post.

 

Posturile lungi

Perioada de post este un aliat pentru organism. Consumul mai mare de legume și alimente de origine vegetală, prin aportul crescut de fibre, face ca organismul să fie mai puțin solicitat prin prisma digestiei.

Postul ar trebui privit ca o binemeritată cură de vitamine și minerale, dar nu la cutie sau tub, ci în farfurie, care să refacă corpul după sezonul rece, când hrana este mai consistentă și mai bogată în alimente de origine animală.

Citește și:

Totodată, perioada de post este și acel reset pe care îl putem da organismului, acel „de luni“ sau „de săptămâna viitoare“, pe care îl tot invocăm în dorința de a schimba reperele din farfurie și din stilul de viață.

Postul ținut corect (fără prăjeli, alimente procesate, dulciuri concentrate și preparate dubioase din soia), îmbunătățește digestia, vitaminizează și ajută la detoxifierea naturală a organismului, pentru că ajută ficatul în procesul lui de curățare.

 

Post două zile pe săptămână

Este suficient să mâncăm alimente de post o zi în fiecare săptămână și la o masă principală în fiecare zi. Dacă reușim să ne organizăm în mod constant, două zile în fiecare săptămână, organismul ne va mulțumi.

Și ne va răsplăti cu energie și vitalitate pentru activitățile cotidiene. Postul înseamnă nu doar alimente de origine vegetală, ci și o mai mare atenție pentru calitatea mâncării.

Iar mai presus de acest lucru, postul înseamnă moderație și echilibru. Două zile de post pe săptămână presupun ieșirea din zona de confort, o atenție sporită în contextul alegerii alimentelor și al controlului ingredientelor.

Avem toate șansele să mâncăm mai curat și mai organizat. Nu trebuie să asociem perioada postului cu o cură de slăbire, ci cu o cură de vitaminizare, prin introducerea unui procent mai mare de crudități în meniul zilnic.

Aportul mare de fibre din zilele de post, pe lângă îmbunătățirea tranzitului, este de ajutor și în scăderea colesterolului.

 

Boost nutrițional

În post, primim vitamine și minerale din belșug. Primim fibre de calitate, carbohidrați necesari pentru energia de fiecare zi. Primim diversitate în farfurie, prin alternarea legumelor proaspete sau gătite la cuptor.

Primim toate aceste lucruri dacă alegerea alimentelor de post este făcută cu bun simț, discernământ, informare și asumare.

Dacă postul înseamnă cartofi prăjiți, paste tartinabile, vegetale procesate, orez și paste făinoase albe, pâine albă plină de aditivi, mezeluri din soia, dulciuri concentrate cu zahăr și îndulcitori sau margarină, avem toate șansele ca la finalul perioadei de post să primim, la pachet, kilograme în plus, colesterol mărit, probleme digestive, ficat încărcat și pancreas epuizat.

 

Cine nu trebuie să țină post

Copiii, care sunt în continuă creștere și dezvoltare, cu un consum energetic mare, nu ar trebui să țină post. Sigur, alături de proteina animală din meniul lor, legumele, fructele, salatele proaspete sunt esențiale pentru starea de sănătate, precum și pentru a deprinde mici obiceiuri care să îi însoțească în viața de adult.

Persoanele subponderale, subnutrite, cu probleme medicale, cele care au carențe de fier, calciu sau vitamina D, este esențial să-și verifice starea de sănătate înainte de a decide să țină post și să stabilească împreună cu un specialist acest aspect.

 

Riscuri nutriționale

Dacă avem diferite predispoziții legate de asimilarea de vitamine și minerale, este indicat să alegem în perioada postului alimente potrivite și să le combinăm inteligent pentru a favoriza absorbția nutrienților în organism.

O carență des întâlnită la persoanele care nu consumă carne perioade îndelungate, dar și una dintre cele mai întâlnite carențe, în general, este legată de fier. Absorbția fierului în organism este favorizată de mediul acid.

Pentru a asimila fierul din alimentele vegetale (salate cu frunze verzi, broccoli, fasole roșie, năut, linte), acestea trebuie consumate alături de suc de lămâie sau gătite cu suc de roșii.

Carența de vitamina D este tot mai întâlnită, mai ales în sezonul rece, când expunerea la soare este limitată. Singurele surse de vitamina D sunt alimentele de origine animală.

Dacă alegeți să țineți post și aveți carență de vitamina D, este importantă suplimentarea, cu acordul și la sfatul medicului.

Pe lângă carențe, postul greșit înțeles – scuză pentru a umple stomacul cu dulciuri procesate pline de zahăr și margarină, cu prăjeli, grăsimi în exces, produse de patiserie, covrigi și foietaje – poate deveni periculos pentru starea generală de sănătate și pentru dimensiunile taliei, nu neapărat din cauza aspectului inestetic, cât mai ales din cauza riscului cardiovascular asociat sau a excesului de insulină.

Un alt risc este cel legat de consumul mare de soia și produse procesate din soia. Soia conține o variantă vegetală de estrogen (hormon feminin), iar excesul poate duce la dereglări hormonale, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

 

După post… excese alimentare

În acest caz pot apărea indigestii, crize biliare, balonări și suprasolicitarea ficatului. Probleme legate de sistemul digestiv, care, după o perioadă de respiro, în care acestuia i-a fost mai ușor să proceseze alimentele de origine vegetală, este asaltat cu carne, ouă, lactate, dulciuri și alcool la aceeași masă sau într-un interval scurt.

Pentru a preveni toate aceste neplăceri, există câteva strategii. Să împărțim felurile de mâncare pe tot parcursul zilei: aperitivele la micul dejun, un fel mai consistent la prânz și o supă seara.

Să bem multă apă, mai ales dacă consumăm alcool și cafea, pentru a preveni deshidratarea și a ajuta digestia. Să punem alături de fiecare fel consistent salate și legume crude. Să facem plimbări ușoare, după ce mâncăm.

 

Reinventează-ți stilul alimentar

O masă în fiecare zi din care să eliminăm proteina animală este cea mai simplă modalitate de organizare. Fie că este vorba de micul dejun (unde putem alege cereale integrale cu lapte de migdale, orez sau ovăz, alături de nuci și semințe crude, avocado, hummus sau pastă de măsline alături de legume crude, pâine integrală sau crackers), de prânz sau cină (cu supă sau ciorbă de legume, tocănițe fierte, salate cu linte, năut, ciuperci sau fasole roșie) o masă pe zi cu alimente de origine vegetală este ușor de gestionat.

O altă modalitate este să ne alegem o zi din săptămână în care să mâncăm vegan/de post. Nefiind legați de niciun ritual religios, lunea care urmează răsfățului permis în weekend este o variantă foarte bună.

Important este să optăm pentru alimente de calitate, să mâncăm cantități moderate, să eliminăm zahărul și făina albă și să scădem consumul de sare.

Să alegem o varietate de legume colorate, evitând monotonia în farfurie și să cumpărăm cât mai puțin procesat. Dacă totuși includem și alimente procesate, ambalate, să citim cu atenție etichetele, alegându-le pe cele cu ingrediente puține și cunoscute.

 

Postul negru

Industria dietelor, pastilelor și suplimentelor minune este încă în plină ascensiune. Acest lucru se întâmplă pentru că oamenii caută scurtături, quick fix-uri, care pot rezolva rapid problemele de greutate sau sănătate.

Doar că niciun program de detox și nicio perioadă de post negru nu spală ca prin minune anii în care organismul a fost asaltat cu alimente de proastă calitate, prăjeli, fast-food, patiserie, nopți pierdute sau „hidratare“ cu sucuri acidulate și cafea.

Schimbarea este un proces în sine, un proces de durată, care se face cu respect și bun simț față de propriul corp. Easy come, easy go este valabilă și atunci când ne dorim un reset sau schimbarea rapidă, pe termen scurt, a obiceiurilor alimentare.

Postul negru, ca soluție minune de reset a organismului, atunci când nu este făcut la indicațiile sau sub observația unui specialist, poate deveni periculos.

Mai ales pentru persoanele subnutrite sau deshidratate, fără a ne referi la cele slabe, ci la cele care au deficiențe de vitamine și minerale.

Postul negru este dificil de susținut de persoanele active, cu job-uri solicitante și stresante, pentru că presupune o stare de spirit, cu liniște și relaxare, mai mult decât înfometarea cu apă, făcută cu scopul de a slăbi.

 

Alina Trifu este consilier în nutriție, terapeut în terapii complementare, cu specializare în nutriție, diete și stil de viață, membru în Ordinul practicienilor de medicină complementară și alternativă, fondator iHealth, ambasador Food Revolution, program inițiat de Jamie Oliver. Specializată în alimentația copiilor și adolescenților, alimentația femeii însărcinate, diete în funcție de diverse afecțiuni, inițiere în metode de gastrotehnie, alimentația sportivilor, întocmirea meniurilor în școli și grădinițe, [email protected], www.ihealth.com.ro.

Foto: Shutterstock

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top