Now Reading
Fa o baie de… namol de Techirghiol

Fa o baie de… namol de Techirghiol

Revista Psychologies

Ne mandrim cu Ana Aslan si namolurile de la Techirghiol. Dar stim oare de ce sunt asa de bune aceste produse romanesti? Iata cateva precizari de la medicul Stefania Dauceanu de la Baza de Tratament a hotelului Ana Aslan Health&Spa din Eforie Nord.

 

Psychologies: Care sunt proprietatile cele mai importante ale namolurilor de la Techirghiol?

Stefania Dauceanu: Sunt multe si nu toate cunoscute. Sau nu sunt cunoscute de catre romani, mai bine-zis, pentru ca strainii le stiu si le apreciaza.

Avem, in primul rand, namolul sapropelic. Asta inseamna ca are in componenta materiale de putrefactie – „sapro“ (de putrefactie) si – „pelic“ (namol) care s-au descompus din lipsa oxigenului. Contine alge si crustacei rosii descompusi, utili in tratament.

Din alge si din crustacei raman substantele organice in urma decompozitiei. Este important acest namol exact pentru componenta lui organica.

El contine acizii humici care ajuta la schimbul de ioni in organism. Acizii acestia patrund in corp si faciliteaza schimburile la nivel de membrane celulare.

Mai exista apoi si componentele bituminoase. De exemplu, rasinile care contin fitoestrogeni. De obicei, noi luam in pastile acesti fitoestrogeni, atunci cand avem probleme hormonale, dar ei sunt prezenti in namol. Fentru fertilitate sunt, de asemenea, foarte utili.

Pe vremuri, pentru a creste fertilitatea, se faceau tamponamente intravaginale cu namol. Multe paciente au avut rezultate bune ulterior, in conceptie, si au devenit mame, pentru ca acesti hormoni aduc un avantaj in plus daca sunt introdusi in corp.

Intra in corp prin piele, apa e calda, deschide porii, prin pori substantele din namol se absorb in organism. Ceea ce e minunat! Mai avem diverse substante minerale.

Avem calciu, magneziu, brom, silicati, tot soiul de elemente utile, in proportie cam de 40% in componenta namolului de la Techirghiol. Este ca si cum ai lua vitamine prin piele, nu doar din pastile.

 

Nu este periculos sa iei o doza prea mare de substante minerale prin piele?

S. D.: Nu! La noi exista tendita de a lua multe pastile de calciu. Dar nu luam vitamina D, care se sintetizeaza natural, dar numai din radiatiile solare.

Daca nu o suplimentam prin pastile, luam calciu degeaba! Sau acest calciu se depune aiurea in corp. Ne trezim ca avem osteofite la 40 de ani si nu stim de ce. Osteofite, adica productie de os in plus. Vitamina D este importanta si se poate lua din acest namol.

 

Asadar, ar trebui sa stam la soare. Dar noi, in ultima vreme, ne dam cu creme cu factor de protectie…

S. D.: Sigur ca e buna crema de protectie solara! E foarte importanta. Dar reiau si eu mesajul dermatologilor: sa stam la soare dimineata, pana la orele 10, si seara, dupa 6.

Cu tot cu protectie, vom sintentiza vitamina. Razele solare patrund oricum in derm.

 

Ce alte efecte cosmetice au namolurile?

S. D.: Contin carbonat de calciu, care este un foarte bun emolient. Dupa un tratament cu namol, pacientele vad ca au pielea mai fina.

Dar este important efectul acesta si pe aparatul locomotor, nervos etc. Doamnele spun ca au o piele mai hidratata, mai moale, mai tonica.

Sigur, pe mine, ca medic, ma intereseaza mai mult efectele sale medicale. Pe patologii legate de reumatism inflamator, pe sistem neuro, namolul mai e bun si ca antiinflamator.

Efectul neuro: namolul este foarte dens; aplicat pe piele, el stimuleaza niste neuroreceptori din piele. Deci este foarte util si la pacienti cu accident vascular cerebral, cu hemiplegie, cu sechele de AVC, paropareze.

Eu cred ca namolul nu este destul de mult folosit, caci ar putea fi exploatat mult mai bine. Aplicat pe zona paretica, stimuleaza refacerea sensibilitatii, pentru ca stimuleaza neuroreceptorii, transmiterea nervoasa se imbunatateste, la fel circulatia, prin factorul termic, vasodilatator.

Namolul stimuleaza sistemul cardiovascular. Apoi mai creste si imunitatea nespecifica. Pentru ca are efect bactericid, bacteriostatic, este aproape un medicament universal. E un factor natural de sanatate.

Din pacate nu-l stim si nu-l folosim. Pacientul vine zece zile la mare si face o cura cu namol. Dar el nu stie ca ar putea sa ia namolul acasa. Se poate cumpara.

Mai nou, sunt firme straine care vin, colecteaza namol si il vand. Romanii nu stiu atat de multe pe cat stiu strainii despre aceasta bogatie naturala a noastra.

 

Ar trebui promovat mai mult?

S. D.: Da! Inainte, se faceau extracte de namol, Pelamarul, de exemplu, este un produs romanesc excelent. Pelamar e un extract de namol facut de medicul Calinesti, care a fost contemporan cu Ana Aslan.

Calinesti a facut un extract transparent din namol centrifugat, cu care facea injectii. A centrifugat substantele si a extras din ele ce aveau mai important. De ce? Pentru ca fiecare celula a noastra este o proteina si o lipida care formeaza membrana in care se produc schimburi.

Colagenul se reface daca este alimentat cu ce trebuie. Ce proteine sanatoase mancam noi ca sa le dam celulelor noastre ce au ele nevoie pentru a-si reface colagenul? Namolul are proteine si lipide, aminoacizii pe care noi nu-i producem natural in corp.

Pe vremea aceea, medicul Calinesti a tratat sechele de polio si alte boli neurologice cu acest extract. Doctorul Stefanesti a rezolvat sechele de poliomielita (mai vedem si azi asa ceva la cersetori, cei cu un membru mai scurt si mai subtire, de exemplu) cu acest extract de namol.

Din pacate, comunismul a afectat acest domeniu, eu am auzit intamplator despre aceste lucruri si descoperiri citind despre rivalitatea dintre Ana Aslan si doctorul Calinesti.

 

De ce credeti ca nu pretuim mai mult produsele acestea locale?

S. D.: Pentru ca romanii sunt snobi. Gerovitalul e consumat mai mult de chinezi, care prefera musai eticheta din anii 1952! Li se pare ca daca are alta eticheta, nu mai e aceeasi compozitie!

 

Namolul, pentru accident vascular, ce efecte are?

S. D.: E nevoie de consultatie prealabila. Un pacient cu AVC are, probabil, si ceva cardiac sau hipertensiune. Trebuie sa stii sa jonglezi un pic cu acest namol, ca un pacient cu AVC nu poate intra oricum in baia de namol.

Fiind calda, suprasolicita inima, debitul cardiac; trebuie vazut inaite ce si cum. Ce comorbiditati are? Are ceva? Atunci va face o impachetare zonala. Exista contraindicatii pentru baia cu namol mai mult, nu doar pentru namol.

 

Dr. Stefania Dauceanu, medic la Baza de Tratament „Ana Aslan“, Health & Spa

Hotel Europa, Eforie Nord

A consemnat Iuliana Alexa

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top