Hepatita C si tratamentul ei

1. In ce consta gravitatea hepatitei C in Romania? Are loc o inmultire a cazurilor? Din ce motiv?

Gravitatea hepatitelor cronice VHC consta in faptul ca aproape in totalitate (peste 99%) bolnavii sunt infectati cu genotipul C 1b, caracterizat prin agresivitate crescuta si rezistenta fata de tratamentele clasice.

Desi nu s-a obtinut inca un vaccin si deci populatia nu este protejata, masurile educative au furnizat populatiei suficient de multe date privind focarul (exclusiv omul) si caile actuale de transmisie a infectiei.

Din aceste motive nu putem vorbi de o scadere a infectiei VHC, in prezent incidenta infectiei VHC in Romania fiind mediu spre ridicata (4.5-5.6%) (studiul ARSF 2009-2011).

Datorita masurilor educationale pacientii sunt astazi mai bine informati decat in trecut.

Acest lucru se observa cu ocazia depistarii si controalelor medicale.

2. Ce stiu cu adevarat pacientii bolnavi de hepatita C despre boala lor?

De la o zi la alta datorita masurilor educationale pacientii din mediul urban sunt la zi in ceea ce priveste educatia medicala pentru prevenirea infectiei VHC.

In mediul rural nivelul de cunoastere e mai scazut.

Distributia inegala a infectiei VHC cu nivel mai ridicat in mediul rural si in zonele mai indepartate de centrele metropolitane dovedeste acest lucru si acolo trebuie actionat educativ.

3. Care sunt tratamentele pana azi pt aceasta boala?

Tratamentul clasic al infectiei VHC este Interferonul plus ribavirina.

4. Care sunt efectele si efectele secundare ale Interferonului?

Efectele secundare ale interferonului sunt mai frecvente decat ale altor medicamente antivirale dar sunt reversibile si pot fi usor preintampinate sau tratate daca pacientul respecta metodologia de monitorizare a tratamentului

5. Ce noi medicamente apar pt aceasta afectiune si cu ce rezultat?

In acest an s-au introdus doua noi medicamente cu actiune antivirala directa: Boceprevir si Telaprevir.

6. Ce aduce nou medicamentul Victelis?

Medicamentul Victelis este un inhibitor de polimeraza VHC cu actiune energica, capabil sa dubleze sau sa tripleze raspunsul virusologic in administrare asociat cu interferonul pegylat si ribavirina.

Produsul are efecte secundare rare, reversibile si lipsite de gravitate.

 

Comentează și tu
Recomandări
Cum putem uita de insomnie
Cum putem uita de insomnie

Prea mult stres, prea multe gânduri, oboseală adunată… cu toții am traversat o dată sau mai frecvent, episoade de insomnie. Iată ce putem face pentru a ne odihni și a ne recupera energia.

Citeste
Motive pentru care apelăm la chirurgul estetician
Motive pentru care apelăm la chirurgul estetician

Doctorul estetician Ovidiu Grecu (www.drgrecu.ro), pionier al chirurgiei estetice responsabile și specialist renumit în acest domeniu comentează în cele ce urmează declicul care produce această dorință în rândul femeilor.

Citeste
Urticaria la frig și alte probleme ale pielii în sezonul rece
Urticaria la frig și alte probleme ale pielii în sezonul rece

Temperaturi neprietenoase, fulgi de nea care bucură copiii și blochează traficul, piesaje feerice. Sezonul rece are o mulțime de nuanțe, iar pentru unele persoane aduce o problemă în plus: de la simpla sensibilitate, la patologii ale pielii, precum eczeme sau forme specifice de alergie la frig.

Citeste
Hepatita C si tratamentul ei
Hepatita C si tratamentul ei

Cateva informatii despre hepatita C si tratamentele specifice de la Prof. Dr. Mihai Voiculescu, Seful Departamentului de Medicina Interna si Hepatologie, Spitalul Fundeni.

Citeste
Diagnosticul de endometrioză: provocări fizice și psihice
Diagnosticul de endometrioză: provocări fizice și psihice

Una din zece femei este diagnosticată cu endometrioză. Mai mult de jumătate suferă de infertilitate. Am stat de vorbă despre impactul psihologic endometriozei cu Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică ginecologie, supraspecializat în diagnosticul, tratamentul și chirurgia endometriozei.

Citeste
Ce este artrita și cine o face
Ce este artrita și cine o face

Artrită, gută… vârsta nu vine doar cu un plus de înțelepciune, ci și cu probleme osteoarticulare. Medicul ortoped Alin Pandea explică ce sunt toate acestea și cum ne putem feri de instalarea lor.

Citeste