Now Reading
Ce te împiedică să devii imună la stres

Ce te împiedică să devii imună la stres

Avatar photo

Simți că nu mai poți de atâta stres, iar până la burnout mai e un pas mic? Analizează-ți viața după regulile de mai jos, și fă schimbările necesare. Chiar sunt șanse să devii imună la stres!

 

Probabil v-ați dat seama și din proprie experiență că faceți herpes sau răciți mai ușor când sunteți stresați, dar nu v-ați gândit că creierul răspunde la stres la fel ca la infecții sau inflamații.

Ei bine, studii efectuate la Universitățile Princeton și Wisconsin-Madison au descoperit că există o legătură serioasă între așa-numitul well-being (sau lipsa lui) și răspunsul sistemului imunitar.

Stresul distruge neuronii prin aceleași mecanisme prin care organismul luptă împotriva microbilor și virușilor. Rezultatul este slăbiciune, febră, balonare.

Iar, în creier, unele dintre zonele cele mai afectate sunt cele responsabile de învățare și memorie. Cum ne putem proteja de asta?

Una dintre condițiile cele mai importante pentru a avea un creier sănătos este sentimentul că ai control asupra mediului din jur.

Citește și:

De ce reacționăm diferit la stres

Tehnici pentru a scăpa de stres

Cum poți să îți dai seama că ceva nu este în ordine din acest punct de vedere? Vezi dacă te regasești în următoarele.

În general, nu te simți stăpân pe situație, pe viața ta, și simți că nu poți trece ușor peste provocările vieții cotidiene. În plus, deși ești nemulțumit, nu te vezi în stare să implementezi schimbări.

La job, ai reale probleme cu a-ți planifica eficient timpul, astfel că rareori termini tot ce ai de făcut și ai prea multe decizii de luat zilnic.

Dacă la acestea se adaugă și problemele financiare și nemulțumirea că nu ai fost capabil să îți construiești o casă și să ai un stil de viață așa cum ți-ai dorit, tabloul lipsei de control se agravează.

O altă condiție esențială pentru a-ți proteja creierul este să simți că viața ta are sens, că pare întotdeauna captivantă și fiecare zi este altfel.

Trebuie să ai obiective și scopuri foarte clare și să vezi mereu progrese în realizarea lor. Unii oameni cred că au o abilitate în a-și găsi sensul vieții, de a înțelege care este „misiunea“ lor în această viață. Și, dacă ar putea alege, ar alege să aibă nouă vieți la fel ca aceasta.

Învață de la ei! Un al treilea lucru esențial, poate mai important chiar decât primele două, sunt relațiile cu ceilalți. Cât de singur te simți, cât de bine te înțelegi și comunici cu cei din jur, dacă îi simți aproape, gata oricând să te ajute.

Sfatul este să încerci să îți faci suficient timp pentru viața privată, dar această viață privată să nu fie una în care te izolezi, te însingurezi.

Încearcă să îți alegi în jurul tău oameni care simți că ți se potrivesc ca stil de muncă și viață, cu care ai multe în comun.

Este foarte important să simți că ai ce discuta cu cei din jur, că poți aborda teme importante, nu doar small talk.

Nu este recomandabil să rămâi mult timp într-un mediu în care te simți criticat și judecat. Încearcă să rezolvi situațiile acestea, iar dacă nu reușești, schimbă mediul!

Studiile realizate la UCLA au arătat un lucru șocant, și anume că feedback-ul negativ și respingerea socială duc la activarea zonei durerii din creier și la secreția de molecule ale sistemului imunitar, la fel ca și când ai avea o inflamație în organism.

Oamenii care se simt singuri, sunt mai expuși la boli de inimă și trăiesc mai puțin. Prin contrast, cercetările de la University of Wisconsin-Madison au demonstrat că empatia și suportul social pe care simți că le primești scurtează durata gripei, dublând numărul de molecule din sistemul imunitar care se bate cu boala.

În concluzie, trebuie să înțelegem că degeaba luăm spirulină, dacă viața noastră este varză! Organismul ne spune singur când facem bine și când nu – nu trebuie să completăm teste psihologice pentru a afla asta.

 

De Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe. Lucrează în cercetare aplicată, dezvoltând produse pentru sănătate, mediul de afaceri. Este interesat de evoluția omului, precum și de provocările cu care specia umană se confruntă în lumea tehnodigitală de astăzi, http://dragos-cirneci.blogspot.ro

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top