Lacul Ursu din Sovata, un loc unde sa mergi in luna de miere!
Iti doresti sa te relaxezi si sa beneficiezi de comorile terapeutice din tara noastra? Lacul Ursu din Sovata este un paradis balnear pe care nu trebuie sa il ratezi. Iata de ce.
Am plecat catre statiunea Sovata, unde nu mai fusesem, convinsa ca voi gasi acolo oportunitati balneare intr-o statiune cu un nostalgic aer de anii 80, asa cum evoca si numele. „Du-ma, mama, la Sovata, sa-l cunosc si eu pe tata“, erau niste versuri celebre si usor lubrice in perioada de tinerete a parintilor nostri. Va las pe voi sa investigati de ce si cum.
Atmosfera prietenoasa si linistita
Cert e ca la Sovata ma voi intoarce cat pot de repede. E un loc exact pe gustul meu. Are un romantism necontaminat de manifestarile culturale moderne si kitschioase. In afara muzicii cam prea tari de la anumite ore si de la anumite terase, atmosfera e de orasel austriac romantic.
Mergeti la Sovata, lasati Mamaia, ca la Mamaia nu mai e nimic de aflat decat cel mult, de contemplat felul cum nu trebuie sa ajunga turismul. La Sovata lucrurile merg, lent, ardeleneste, si e bine ca e asa. La sentimentul de Europa calma si buna contribuie si faptul ca auzi mai des ungureste decat romaneste iar ungurii, spre deosebire de romani, te privesc in ochi si iti zambesc, fie ca ceri niste tigari sau te duci la o procedura balneara care implica sa te despoi pana la piele. Sunt oameni tare simpatici ungurii din Sovata.
Atmosfera sociala e foarte diferita de cea din Bucuresti si e bine ca e asa.
Tratamentul balnear cu apa sarata
Am stat la hotelul Bradet, gratie unei invitatii, si m-am balacit in toate piscinele disponibile ale hotelului. Pentru ca sunt diferite si diferit este si rolul lor in tratamentul balnear. Ai la dispozitie o piscina cu apa sarata care face bine la reumatism si la alte belele cardiovasculare, dar trebuie sa nu stai totusi prea mult in apa sarata. Pentru ca, daca medicul iti recomanda sa nu mananci sarat ca sa nu ai probleme cu tensiunea, e logic sa nu stai prea mult intr-o apa unde sarea intra in corp prin piele.
Apoi m-am balacit, la o temperatura ideala, in Lacul Ursu, cel despre care se spune ca mareste fertilitatea femeilor. Nu acesta era scopul balacirilor mele (de altfel destul de superficiale, caci nu stiu sa inot prea bine) ci divertismentul. Intr-o zi de inceput de septembrie, ce-ti poti dori mai mult de la viata decat sa faci pluta privind cerul senin, padurile ce inconjoara lacul ingalbenind in tonuri calde, sau urletele copiilor dimprejur (ma rog, nu consemnam asta la divertisment, dar ce sa faci, oamenii au copii mici si ei ne vor plati pensia).
In Lacul Ursu, la adancimea de 1,5- 2 m, apa atinge temperatura maxima de peste 45°C, si mineralizarea, la fundul lacului, de peste 299 g%o; in afara de baile in lacul helioterm, apa salina a acestuia este utilizata in bazele de tratament, sub forma de bai in vane si bazin, bai de sezut, irigatii si inhalatii; namolul terapeutic, de tip sapropelic, extras din lacuri, avand o solutie de imbibatie saturata in saruri, in special clorura de sodiu, este folosit in bazele de tratament sub forma de impachetari si tampoane vaginale calde; bioclimatul sedativ, de curatare.
Heliotermia lacului Ursu
In prezent, in scop terapeutic, se utilizeaza heliotermia Lacului. Acest fenomen, de incalzire a apei lacului temperaturi ridicate, la adancimea de 1,5-2 m, de catre razele solare, se datoreaza stratificarii apei pe verticala, cu concentratii crescande de sare, de la suprafata spre adancime. Razele calorice solare strabat stratul de apa dulce si se acumuleaza in cel de apa sarata, cu atat mai mult, cu cat cad mai vertical pe suprafata lacului, refractia lor, la fiecare strat, contribuind la acumularea de caldura.
Apa dulce, flotanta, de la suprafata lacului, intr-un strat de cca 10 cm grosime, provine din paraiele Toplita si Auriu, precum si din precipitatiile atmosferice, iar concentratia salina vine de la apa sarata din lacurile Rosu si Verde, cu care comunica. Dar si proceselor de dizolvare a sarii de catre apele subterane care intra in lac.
Sub nivelul de 2 m, temperatura apei scade treptat, ajungand la 18-22°C, la 10-14 m profunzime. Exista deci un strat de apa calda ce pluteste intre doua straturi cu termalitate mai redusa. Fenomenul de heliotermie este caracteristic primavara si la inceputul verii. Dupa aceasta perioada, straturile osmotice si termice ale apei de suprafata sunt amestecate de miscarile scaldatorilor.
Heliotermia este modificata si de succesiunea anotimpurilor. Periodicitatea sezoniera are implicatii practice terapeutice. Astfel, in perioada a doua sunt indicate pentru tratament formele inflamatorii ale bolilor genitale si unele boli reumatice, iar in perioada a treia, insuficientele endocrine tiroidovariene, unele sechele posttraumatice, stari de convalescenta, afectiuni cu tulburari neurovegetative.
Rasfat spa
Nu e interesant? Sa va mai spun ceva. Aveti acolo la Lacul Ursu namol sapropelic. E cel intens mineralizat, foarte fin in granulatie si bogat in sulfura de fier coloidala, cu puternic miros de hidrogen sulfurat. El contine o mare cantitate de substante organice si humice, produsi de oxidare a substantelor organice coloidale ce deriva din proteine si lignina.
La baza formarii acestui namol se gasesc flora, fauna si microfauna, dezvoltate foarte bine datorita apei calde a lacului.
M-am mai fezandat vreo jumatate de ora intr-o baie Cleopatra cu lapte si miere pentru hidratarea pielii. Apoi m-am impachetat intr-un aliaj de smantana si miere de miroseam ca o savarina dupa despachetare. Da, pielea ramane intr-un mare fel dupa aceste tratamente care deschid porii si te fac sa fii catifelat ca un bebelus. Intentionat am spus catifelat, ca si barbatii au dreptul la aceste tratamente si le sunt chiar recomandate.
Ce se mai poate face la Sovata? Pai se poate face o excursie la salina Praid, de unde vei inspira un aer sarat ce iti va alina simptomele de alergie si de astm. Foarte recomandata pentru copii. Sa va spun mai jos la ce sunt bune sarea si namolul de la Sovata…
Tratament impotriva infertilitatii
Problemele ginecologice. Daca nu poti avea copii, vino la Sovata. Iata de ce: cura balneara profilactica primara este indicata si femeilor aflate in perioada genitala activa care, prin conditiile de munca si viata, prezinta riscuri de aparitie a unor procese inflamatorii la nivelul aparatului genital (munca in mediu rece si umed, in aer liber sau in microclimat solicitant).
Climatul sedativ al statiunii are efecte de corectare a tulburarilor neurovegetative. Cura balneara profilactica efectuata in sezonul cald poate dezvolta mecanisme adaptative la rece, prevenindu-se influenta patologica a expunerilor intempestive la frig, in sezonul rece, baile in Lacul Ursu, precum si procedurile de hidroterapie alternanta fiind cele mai potrivite in aceste stari.
De asemenea, este recomandata si cura de teren in jurul Lacului Ursu, pe cele doua terase marcate, cu grade de solicitare fizica diferentiata. Un traseu de 1100 m este pe teren plat si altul, de 1 600 m, include si portiuni in panta.
Afectiunile tratate la Lacul Ursu
Ce beneficiaza de ameliorare: colpite si cervicite cronice (forma eritematoasa si eroziunea de col), numai atunci cand sunt asociate cu o alta afectiune care are indicatie majora pentru cura balneara; metroanexitele cronice, dupa trei luni de la ultimul puseu evolutiv, tinand cont de modificarea starii generale, de aspectele dureroase, fara tendinta de hemoragii, de evolutia frecvent torpida, cu resorbtie prelungita etc.;
Celulitele pelviene cronice (parametrite laterale, dougla-site), cu sau fara tulburari de statica uterina (lateroretroversii uterine); sterilitatea feminina, generata de sechele inflamatorii tuboovariene, precum si in starile postoperatorii ale trompelor, beneficiaza de cura balneara (care poate fi integrata cu bune rezultate in terapia complexa a sterilitatii).
In procesele inflamatorii, uterine, in hipoplazia uterina, consecinta a deficientelor hipofizo-ovariene, dar cu o buna receptivitate uterina, peloidoterapia are efecte favorabile. Factorii cervicali (infectii, modificari ale mucusului cervical) pot fi ameliorati prin tratamente locale. In tulburarile functionale (spasm tubar, hipooligome-noree) se obtin rezultate favorabile prin cura de bai saline;
Dismenoreea primara (spastica vegetativa) si cea psihogena beneficiaza de cura de bai in Lacul Ursu; dismenoreea de cauza organica (secundar inflamatorie) poate beneficia de tratament cu namol; sindromul de congestie pelviana si de tensiune premenstruala pot beneficia de tratamente cu bai saline, asociate cu hidroterapie; starile pre- si postoperatorii ale aparatului genital beneficiaza de cura balneara atat in sindroamele aderentiale, cat si in tulburarile functionale, cand se obtin bune ameliorari clinice.
Dar, atentie, nu abuzati. Orice e bun, e bun cu masura. Dorinta femeilor de a face cat mai multe tratamente are repercusiuni negative, factorii balneari solicita mecanismele de reglare ale organismului, care nu vor raspunde favorabil daca nu se vor respecta intervalele de repaus si un anumit ritm in dozarea procedurilor.
Majoritatea bolilor ginecologice inflamatorii au un caracter cronic, cu o evolutie intrerupta de pusee, motiv pentru care tratamentul in statiune va fi strict individualizat.
Afectiuni reumatice articulare degenerative
Afectiunile reumatismale articulare degenerative isi gasesc alinarea la Sovata: spondiloza (cervicala, dorsala, lombara) in formele fara simptome prezente, fara complicatii (cura profilactica secundara), precum si in formele cu simptome prezente: dureri, chestii neurovegetative si neuropsihice etc; artrozele membrelor (sold, genunchi, cot, glezna, maini, picioare) si poliartroze in formele compensate, fara simptome prezente, cu dureri dupa efort (cura profilactica secundara), precum si in formele cu dureri, cu musculatura slaba, fara decompensare inflamatorie si fara deficite functionale importante (cura terapeutica);
De asemenea, tulburarile de statica ale coloanei vertebrale si ale membrelor inferioare (scolioze dorso- lombare, cifoze dorsale, hiperlordoze lombare, deformari ale genunchiului – picior plat gradele 1 si II) in formele usor compensate la copii, tineri si adulti (cura profilactica secundara), precum si in formele decompensate algic, muscular, vegetativ si neuroendocrin (cura terapeutica); preartroze la hiperponderali si obezi, la persoane cu sindrom hipokinetic, la adulti si varstnici.
Afectiuni reumatice articulare inflamatorii
Afectiunile reumatismale articulare inflamatorii beneficiaza de cura profilactica sau terapeutica: poliartrita reumatoida in formele clinice stadiile 1 sau I-II, cu activitate inflamatorie redusa sau stabilizate, cu deficiente functionale recuperabile (cura terapeutica); spondilita anchilozanta in forme stabilizate, forme centrale si periferice, in stadiile I, II si III, cu activitate inflamatorie redusa sau moderata, cu deficite functionale recuperabile (cura terapeutica); cei cu antecedente de reumatism infectios secundar, reumatism infectios de focar, reumatism articular acut in forme fara sechele, dar cu teren sensibilizat, hiperergic, cu fenomene algice musculo-articulare meteorotrope, discontinue, cu tulburari de termoreglare periferica (cura profilactica secundara).
Mai mergeti la Sovata pentru: periartrita scapulohumerala in forme vindecate, fara sechele (cura profilactica secundara), precum si umarul dureros simplu, cu fenomene clinice prezente, in stadiu cronic sau subcronic sau umarul mixt cu redoare sau blocat, in continuarea tratamentului aplicat in clinicile de specialitate, periartrita coxofemurala in forme vindecate, fara sechele (cura profilactica secundara), precum si in forme cronice, fara deficit functional (cura terapeutica); tendinite-tendinoze (achiliene, rotuliene, ale labei de gasca, epicondilite etc.), miozite-mioze.
Bursite, paniculite, fibrozite in forme vindecate sau fara suferinte prezente (cura profilactica secundara), precum si in forme cu manifestari clinice prezente in stadii cronice (cura terapeutica); persoane cu potential de dezvoltare a unor forme de reumatism abarticular (hiperponderali, obezi etc.) (cura profilactica secundara).
Afectiuni posttraumatice
De asemenea, Sovata va face bine la afectiuni posttraumatice ale sistemului locomotor: artroze posttraumatice ale membrelor superioare (umar, cot, mana) in forme cu redori, dureri articulare si peri-articulare, fara decompesare inflamatorie si musculara (cura terapeutica); artroze posttraumatice ale membrelor inferioare (sold, genunchi, glezna, picior) in forme cu redori articulare si peri-articulare, fara decompensare inflamatorie si musculara, leziuni posttraumatice ale tesuturilor moi (musculare, periarticulare, cutanate si subcutanate) pentru formele fara deficite functionale (cura terapeutica).
Afectiuni neurologice
Afectiunile neurologice indicate pentru cura sunt: pareze si paralizii periferice ale membrelor, in forme radiculare, plexale sau tronculare (posttraumatice sau prin compresiune), in stadiul de denervare si dupa aparitia reinervarii (plex brahial, plex lombosacrat, facial) (cura terapeutica); polineuropatii (polinevrite) in forme toxice (alcool, metale grele, substante chimice, substante medicamentoase), dismetabolice si infectioase (cura terapeutica), sechele dupa poliomielita (cura terapeutica).
Boli asociate
Bolile asociate care beneficiaza de tratament sunt: disfunctiile si insuficientele endocrine (hipotiroidia benigna, hipoovaria puberala, sindromul ovarian de menopauza (cura terapeutica); boli metabolice (guta si artropatia gutoasa, in afara acceselor) (cura terapeutica); vasculopatii periferice: tulburari ale circulatiei venoase (varice hidrostatice in stadiul prevaricos si stadiul 1 varicos, varice secundare la sase luni de la stingerea procesului flebitic, insuficienta venolimfatica cronica; arteriopatii functionale, boli ale aparatului urinar – boli profesionale: pneumoconiaze in forme necomplicate.
Citeste si: