Masajul tradițional thailandez, între artă și beneficii
Masajul tradițional thailandez, cel autentic, este o călătorie spre sine, cu multiple beneficii psihice și fizice. Despre ce presupune această formă de masaj și de ce să apelăm la ea, aflăm mai multe de la Irina Smaranda, terapeut și instructor în practici tradiționale Thai.
Citește și:
Pilates: corp frumos și stare de bine
Psychologies: Poate exista transformare profundă în urma unui… masaj?
Irina Smaranda: Când mi se adresează întrebarea: „Ce este Thai Masaj?” sau „Cu ce te ocupi tu de fapt?” îmi este greu uneori să sintetizez tot ceea ce reprezintă pentru mine această artă și cât de mult poate ea contribui la starea de sănătate a oamenilor, la relaxare, la auto-îngrijire, la echilibrul și liniștea după care aleargăm cu toții în timpurile moderne tehnologizate și de ce nu, la urma urmei la o lume mai bună.
Deși sună abstract și utopic să credem că o astfel de artă străveche provenită din Orient poate transforma profund o persoană și că efectul ei se va reflecta atât la nivel micro cât și macro asupra habitatului ei, acesta este un adevăr universal deja demonstrat.
Psychologies: Ce înseamnă masaj tradițional Thai?
I. S.: Aș vrea să existe o detașare față de eticheta și reputația trivială care au defăimat iremediabil masajul tradițional Thai și au făcut ca el să fie sinonim cu masajul practicat în industria turismului sexual.
De aceea, voi încerca să mă rezum la o foarte scurtă prezentare a esenței acestei terapii așa cum este ea cunoscută și folosită de populațiile indigene Sud-estului Asiei.
Masajul tradițional Thai s-a născut în India cu mii de ani în urmă, iar legenda ne invită să visăm la doctorul Jiwaka Komarabhacca, unul dintre medicii și slujitorii apropiați ai Buddhei, care a dezvoltat acest sistem terapeutic și pe care l-a răspândit cu ajutorul discipolilor, concomitent cu învățăturile Buddhiste pe cea mai mare parte a teritoriului Asiei de Sud-Est.
Acest sistem a fost „plămădit” de populația acestor vaste ținuturi pentru a vindeca și a aduce alinare celor ce sufereau din varii motive.
De aici și abordarea holistică – o caracteristică principală și comună tuturor practicilor terapeutice orientale, abordare care urmărește simptomatologia pentru a acționa asupra cauzei, fie că aceasta se regăsește în dezechilibrul fizic, mental, spiritual sau energetic al unei persoane la un moment dat.
Psychologies: Care este diferența față de formele de masaj pe care le cunoaștem cu toții?
I. S.: Masajul tradițional Thai este o practică profund spirituală, în primul rând, și are la bază două concepte principale ale școlii Buddhiste Theravada, și anume Metta și Vipassana.
Cele două forme de meditație Buddhistă se reflectă în practica terapeutului prin intenția pe care acesta o exercită asupra celui care primește masajul, cât și de către acesta din urmă, el fiind un receptor și împrumutând la rândul lui din beneficiile acțiunilor desfășurate de către terapeut.
Meditația Metta presupune practicarea compasiunii, a simpatiei, blândeței și afecțiunii printr-un interes activ și necondiționat față de toate ființele.
Este un fel de antidot al relei-intenții și al gândirii negative prin cultivarea bunătății și bunăvoinței universale, un ritual care prin practică asiduă se transformă în virtute.
Meditația Vipassana presupune practicarea contemplării și introspecției prin conștientizarea primară și observarea senzațiilor corpului fizic.
Obiectul acestei meditații este atenția adusă asupra respirației, combinată cu o incursiune și o contemplare asupra fenomenului efemerității pentru a cunoaște adevărata natură a realității.
În planul energetic, masajul Thai operează cu două teorii fundamentale și reprezentative pentru terapiile complementare și alternative: cea a meridianelor energetice și cea a elementelor naturii, regăsite și reflectate și în organismul uman, ca parte a Întregului Cosmos.
Teoria meridianelor din perspectiva Thai ne învață despre existența celor Zece Canale de Energie Principale, numite Sen Sib (trad. Zece Linii) care străbat la nivel subtil întregul corp energetic și care la rândul lor se ramifică și împânzidu-se, ne alimentează fiecare celulă, formând o rețea de 72.000 de fire energetice.
Teoria celor cinci Elemente ale Naturii susține că Apa, Pământul, Aerul, Focul și Eterul fac parte din structura anatomică, fiziologică și psihologică ce ne compune ca întreg, așa cum aceste fenomene compun mediul nostru înconjurător.
Fiecare element, cu propritățile lui, ne susține vitalitatea și prin sinergia pe care o formează împreună, ele aduc armonia funcțională a organismului.
Atunci când unul sau mai multe elemente sunt în deficit, în surplus sau în dezechilibru, starea de sănătate a unei persoane va fi perturbată.
Același lucru se poate spune și despre meridiane – atunci când se vor regăsi blocaje sau întreruperi de-a lungul unei linii de energie, vor apărea și simptomele afecțiunilor și tulburărilor pe toate planurile: fizic, psihic, energetic și spiritual.
Masajul tradițional Thai vine să identifice aceste dezechilibre și să le „repare” prin abordarea lui holisitcă.
Psychologies: Masajul Thai se rezumă la meditație?
I. S.: Anatomicul și fiziologicul uman, sunt și ele abordate prin tehnici de presopunctură, mobilizările, elongațiile, stretchingul dinamic – tip yoga și exercițiile de respirație, acestea acționând asupra structurilor musculo-scheletale, asupra funcționalității organelor interne și externe, asupra sistemelor și aparatelor care ne susțin corpul fizic.
Psychologies: La ce beneficii să ne așteptăm în urma acestei forme de masaj?
I. S.: Lista beneficiilor acestui sistem terapeutic holistic este impresionantă și poate puncta o multitudine de afecțiuni cronice de la sindroame auto-imune la tulburări ale somnului, de la patologii posturale la depresie, anxietate și oboseală cronică, de la fibromialgii la dereglări hormonale, de la probleme digestive la astm și sinuzite și așa mai departe.
Cu siguranță se poate presupune că un asmenea panaceu nu poate fi validat de o „singură” terapie, numită Thai masaj în cazul de față și că un terapeut instruit și expert în arte tradiționale Thai și-ar aroga nejustificat abilități vindecătoare supraomenești.
Aici pot susține totuși suficient de argumentat și întărit de propria experiență de terpaeut și instructor, că această formă de tarapie intuitivă și personalizată, este practic o manifestare a inspirației autentice și profunde care nu face altceva decât să invite pe cel care primește masajul să acceseze potențialul de auto-vindecare prin sursa inepuizabilă de energie vitală, așa cum este ea denumită în diferite limbi și culturi: prana/chi/qi/lom.
Masajul tradițional Thai are la bază o multitudine de cunoștințe și înțelepciuni asiatice, în cel mai mare procentaj bazându-se pe perceptele terapeutice ayurvedice, însă ceea ce îi conferă o asemenea potență este defapt dedicația cu care lucrează terapeutul și nivelul dezvoltării și deschiderii sale spirituale, dincolo de tehnicile și cunoștințele terapeutice care contribuie incontestabil la această impresionantă eficiență.
Psychologies: Ce recomanzi celor care nu au mai încercat până acum masajul Thai?
I. S.: Dacă până acum nu ați încercat un masaj Thai tradițional și autentic, vă recomand această experiență cu cel mai mare entuziasm, chiar dacă scopul cunoașterii lui este din pură curiozitate, din dorința de „răsfăț și relaxare” sau din nevoia de evaluare și abordare a unei probleme de sănătate.
Două aspecte trebuie luate în calcul la începutul acestei „călătorii”: apelați la un terapeut acreditat, de preferat recomandat de o cunoștință în care aveți încredere, și dedicați-i timp suficient pentru a-i putea culege roadele, investiți în câteva ședințe consecutive pentru a beneficia pe deplin de bogăția lui.
Irina Smaranda este terapeut și instructor practici traditionale Thai, partener afiliat al TMC School of Chiang Mai, Thailand
www.thaibodywork.ro
Facebook: Thai Bodywork Bucharest
Tel.: 0761.207.526
A consemnat Iulia Bârcă