Medicina chinezeasca
Acupunctura, nutritia specifica, tai-chi… Toate acestea sunt declinari ale principiilor chinezesti de pastrare a sanatatii. Dar ce e, de fapt, medicina chinezeasca? Mai are ea actualitate? Raspunsuri de la medicul Anca Mihalcea.
Ce este, de fapt, medicina chinezeasca? Ce principii are ea, diferite de cele ale medicinei traditionale europene? In ce privinte se aseamana?
Anca Mihalcea: Medicina traditionala chineza este parte din cultura milenara chineza. Principiile filozofiei taoiste despre om si Univers (omul privit ca un microcosmos, perfect integrat si in rezonanta cu legile naturii) stau la baza acestei cunoasteri. Boala apare ca o consecinta a actiunii factorilor externi (alimentari, climaterici) si, mai ales, interni (genetici, stari emotionale si mentale) asupra echilibrului nostru interior.
Restabilirea sanatatii respecta principiile fundamentale: principiul energetic, conform caruia toate fenomenele si manifestarile din Univers sunt forme de energie permanent interconectate, si principiul dualitatii, yin-yang, sau al polaritatii energetice, care afirma ca un fenomen are doua aspecte relativ opuse, complementare, in relatie de echilibru si transformare dinamica (ziua si noaptea, sus-jos, rece-cald, superficial-profund, cer-pamant, activ-pasiv, hipofunctie-hiperfunctie).
Diagnosticul si tratamentul se bazeaza pe principiile fundamentale, pe legea celor cinci elemente (lemn-foc-pamant-metal-apa), pe actiunea factorilor interni-externi, care se regasesc interconectate in aspectul fizic general (culoarea pielii, proportii, harta limbii, a irisului, voce, atitudine si mers), pulsuri, starea clinica. Abordarea holistica se intalneste in toate traditiile medicale, dar medicina traditionala chineza defineste foarte clar relatia dintre om si Univers, dintre diferitele sisteme si aparate ale corpului, dintre fizic, mental si emotional, precum si dintre formele de boala si modalitatile de tratament.
Ce domenii de aplicabilitate are? Nutritie, tratamente…
A.M.: In practica, medicina traditionala chineza se regaseste in fitoterapie, dietetica, acupunctura si tehnici conexe: qigong, masaj terapeutic tuina. Feng shui, artele martiale si presopunctura s-au desprins din filozofia taoista, care sta la baza medicinei traditionale.
Ce este un aliment yin sau yang?
A.M.: Natura energetica, termica a alimentelor orienteaza dieta in functie de anotimpuri sau de afectiunile prezente. Alimentele yin au efect racoritor sau rece (de ex.: alimente bogate in apa, sarate, dulci, crude, banane, citrice, lactate, verdeturi, produse marine). Sunt indicate in sezonul cald. Alimentele yang au efect incalzitor sau fierbinte (de ex.: condimente iuti, acrisoare, amare, alcool, cafea, carne, oua, alimente uscate, bine gatite, cu mai putina apa). Sunt indicate in sezonul rece, pentru tonifiere in caz de astenie, deficit energetic prin epuizare.
Enumerati, va rog, cateva principii de nutritie de baza ale medicinei chinezesti.
A.M.: Energia mostenita de la parinti (esenta constitutionala sau jing) nu poate fi regenerata, ci doar intretinuta. Excesele alimentare, alaturi de excesele fizice, alcool, droguri, contribuie la afectarea acestui rezervor. Alimentatia echilibrata si respiratia ne pot asigura energia zilnica optima.
Fiecare aliment/planta prezinta caracteristici specifice: natura rece/racoritoare/yin (bogate in apa – lactate, fructe, legume crude, alimente sarate, dulci, alimente preparate in mediu apos) sau cald/fierbinte/yang (carne rosie, condimente iuti, alimente acre, amare, alimente afumate, uscate), gust dulce/acru/iute/sarat/amar, actiune asupra vitalitatii, fluidelor sau asupra unui organ din cele cinci loje energetice: lemn, foc, pamant, metal, apa.
Alimentele si metoda de preparare se adapteaza, in medicina chinezeasca, anotimpului (primavara, se recomanda alimente usor acrisoare pentru tonifierea ficatului, alimente verzi, moderat incalzitoare: orez, fenicul; vara, pentru echilibrare cardiovasculara – alimente moderat racoritoare: fructe, legume, produse marine, dar nu foarte reci, iaurturi in exces, inghetata, bauturi cu gheata, combinate cu cele care incalzesc, alimente iuti, carne rosie; toamna, pentru tonifierea plamanului: cereale, alimente usor iuti, incalzitoare, radacinoase, moderat cruditati; iarna, pentru tonifiere energetica si incalzirea sangelui, se consuma preponderent mancare gatita, calda, si alimente cu efect incalzitor: carne, condimente iuti, vin rosu, seminte, alimente usor dulci.
Ce rol are sportul in aceasta traditie? Ce tipuri de sport?
A.M.: Miscarea/mobilizarea articulatiilor este esentiala in toate traditiile medicale, de pe diferite continente. Inca din Antichitate, era privita ca un prim pas spre mentinerea starii de echilibru trup-minte-suflet ori spre refacerea acestui echilibru, in caz de boala. Armonizarea miscarilor cu respiratia si atentia interioara duce la deblocarea meridianelor si permite fortei vitale sa se exprime in toate planurile.
Practica straveche se numeste qigong si include miscari, sunete, respiratie si meditatii specifice fiecarui cuplu de organe si meridiane dintr-o loja energetica (ficat-vezica biliara in loja „lemn“; inima-intestin subtire in loja „foc“; stomac-splina, pancreas in loja „pamant“; plaman-intestin gros in loja „metal“; rinichi-vezica urinara in loja „apa“; pericard-trei focare in loja de „foc de control“) sau adresate meridianelor extraordinare, cu rol de rezervor energetic. Artele martiale s-au desprins din aceste tehnici de mentinere holistica a sanatatii si longevitatii si s-au dezvoltat de-a lungul timpului in numeroase scoli traditionale, in intreaga lume.
Acupunctura are limite de aplicabilitate? Care sunt principiile acupuncturii?
A.M.: Principiile acupuncturii sunt principiile medicinei traditionale chineze. Se aplica limitat (scalp-punctura, auriculo-punctura) copiilor, mai ales cei sub noua ani, doar in conditii severe (paralizii, atrofii musculare). Nu se recomanda in caz de convulsii sau boli psihice grave; cu precautie – in sarcina (exista anumite puncte cu efect abortiv). Tehnicile moderne (electronografia, termografia, injectari de radioizotopi, determinari de biopotentiale) pot explora in detaliu efectele fiziopatologice ale acupuncturii (eliberarea de mediatori si neurohormoni cu rol vasodilatator, analgezic si de semnalizare la distanta, organizarea proteinelor in canale intra si intercelulare), localizarea precisa a punctelor, a meridianelor.
Acupunctura se practica numai in scop medical? Cosmetic? Numai de catre medic poate fi ea practicata? La ce afectiuni merge mai bine?
A.M.: Acupunctura este practicata de catre medici cu formare in acest domeniu la noi, in tara, sau de catre medici sau terapeuti cu pregatire specializata in alte tari. Cunoasterea tuturor ramurilor medicinei traditionale chineze presupune un studiu amplu, aprofundat, si necesita multi ani de pregatire, motiv pentru care multi medici s-au specializat intr-un anumit domeniu: acupunctura, fitoterapie si nutritie, qigong. Dincolo de aspectul medical practicat de secole, a aparut si o componenta estetica a acestei terapii: acupunctura cosmetica sau mezoterapia.
Principiul fundamental al acupuncturii este restabilirea echilibrului interior, prin armonizarea energetica si functionala a tuturor sistemelor organismului. Tulburarile functionale raspund la tratament mult mai repede decat bolile organice. Practic, orice sistem poate fi tratat prin acupunctura (digestiv, respirator, cutanat, genitourinar, cardiovascular, osteoarticular), atata vreme cat substratul fizic permite. Terapia durerii a devenit importanta in ultimele decenii. Se poate spune ca orice adult poate beneficia de acupunctura, in functie de vitalitatea sa, de starea fizica si functionala a organelor.
Ce ar recomanda un specialist in medicina chinezeasca pentru sezonul de vara?
A.M.: Stilul de viata adaptat fiecarui anotimp ne ajuta sa suportam extremele termice si sa ne desfasuram activitatea in bune conditii. Vara aduce elementul de foc, care poate agrava problemele cardiovasculare si irita sistemul nervos. Conform principiilor medicinei chineze, se recomanda pondere in utilizarea alimentelor yang, incalzitoare (alcool, cafea, condimente iuti: piper, curry, ardei iute, ghimbir, scortisoara, anason, cuisoare, susan, fenicul, coriandru, hrean, usturoi, rozmarin, busuioc, ginseng, propolis, ridichi, carne rosie, fainoase, struguri, banane, dulciuri zaharate si grasimi, oua, alimente afumate, preparate prea uscat, la gratar) sau foarte reci, care blocheaza brutal energia de digestie a stomacului (inghetata, bauturi foarte reci, cu gheata) si combinarea moderata cu alimente racoritoare yin (lactate fermentate, verdeturi, mere, lamai, kiwi, pepeni, ananas, fructe de padure, alge, castraveti, rosii, spanac, dovlecei, ceai verde, ceai de macese, de lavanda, iasomie, menta, apa minerala, bere, cereale: ovaz, peste, alimente preparate la aburi). Exercitiile de respiratie si apele florale (aloe, verbina, citrice, lavanda) ne armonizeaza organismul (in mod special, sistemul endocrin si centrii termoreglarii).