Now Reading
Motive pentru care apelăm la chirurgul estetician

Motive pentru care apelăm la chirurgul estetician

Doctorul estetician Ovidiu Grecu (www.drgrecu.ro), pionier al chirurgiei estetice responsabile și specialist renumit în acest domeniu comentează în cele ce urmează declicul care produce această dorință în rândul femeilor.

Citește și:

În chirurgia estetică suntem și pacientă și clientă

Probleme de vedere după 40 de ani

 

Momentul zero

Chirurgia estetică poate fi benefică pentru oricare dintre noi.

Multe dintre femei au anumite nemulțumiri legate de aspectul lor sau își doresc să facă îmbunătățiri ale înfățișării, cand sunt puse în fața schimbării – momentul decisiv – încep să se informeze și își setează așteptări personale.

Indiferent de natura motivației ce aduce o pacientă la chirurgul estetician, rolul acestuia este definitoriu pentru un rezultat de succes.

Mecansimul care produce nevoia de schimbare este complex, motiv pentru care, chirurgul estetician are un rol foarte important de integrare a posibilităților tehnice chirurgicale în așteptările unice, intime, ale fiecărei femei.

Fiecare consultație de chirurgie estetică întâlnește elemente și cauze comune, cunoscute deja de publicul larg, dar și particularități esențiale în obținerea unui rezultat estetic de care pacienta va fi 100% mulțumită.

Chirurgia estetică responsabilă, care previzioneză un succes dorit de toți cei implicați, trebuie să țină cont si de această componentă psihologică, care poate fi definită ca imagine de sine.

În fond, chirurgia responsabilă, în opinia mea, este despre capacitatea medicului de a comunica în direcția formării unei echipe între el, viitoarea pacientă și, ideal, anturajul ei apropiat, astfel încât așteptările tuturor să fie corect setate în funcție de posibilitățile tehnic medicale ale acestei specialități.

Pacientul clasic, femeia, își dorește pentru sine o modificare clasică, de exemplu implant mamar. Dar este oare doar pentru ea? Soțul, iubitul, au și ei așteptări de la acest rezultat care pot fi diferite de așteptările pacientei.

Armonizarea așteptărilor, în funcție de imaginea de sine, imaginea de grup și cea socială, cu posibilitățile tehnico medicale reprezintă prognoza unui viitor rezultat de mare succes.

Stima de sine, încrederea în forțele proprii, echilibrul, armonia familială, acceptarea și intergrarea în zona socio-culturală în care își desfășoară activitatea se vor îmbunătăți în momentul în care actul chirurgiei estetice aduce imaginea potrivită cu dorința pacientei.

 

De ce vine o persoană la chirurgul estetician?

Motivația intimă, profundă, pentru care fiecare om se adresează unui specialist este diferită de la un individ la altul, uneori dificil de identificat, pentru că, în cele mai multe cazuri exprimăm motive care nu au neapărat legatură cu nevoia reală și acolo trebuie un pic mai mult lucrat pe comunicare pentru a scoate la iveală motivul adevarat pentru care își dorește operația estetică.

Cu toate acestea, folosind o interfață tehnică am putut observa o frecvență mai mare a următoarelor cauze:

Pierderea unor caracteristici anatomice, care în trecut erau mulțumitoare. Aici avem profilul unui pacient integrat, matur în dezvoltare psiho-somatică, care își dorește pe cât posibil să iși mențină aspectul frumos din punctul lui de vedere.

Clasicele modificări de după sarcină, modificări determinate de trecerea timpului, care diferă de la o persoană la alta, fluctuații de greutate, cu dezvoltarea unui nou capitol adus de progresele în chirurgia bariatrică (slăbirea chirurgicală).

Acestea sunt motivele cele mai frecvente ale vizitei în cabinetul unui estetician.

 

Cerințe punctuale, unde știința chirurgiei ajută și este benefică:

Componente de stimă de sine apărute în dezvoltarea timpurie (componente care deranjează). Urechile clapăuge, nasul foarte mare, chestiuni de standard anatomic care crează probleme de integrare. Se încadrează tot într-o zonă de cerințe normale.

Malformațiile apărute la nivelul nasului, a buzelor, lipsa dezvoltării elementelor care definesc genul* și aici vorbim despre un piept foarte plat la o femeie cu o conformație fizică normală în rest. Sunt imperfecțiuni aparent normale, dar care induc un stres și impresia de neadaptare la cerințele estetice ale societății.

Chestiuni care la prima vedere nu par deranjante creează un stres permanent în viața cotidiană (nu își pot face un selfie, nu pot purta o bluza cu decolteu etc).

Dismorfismul estetic – este un mod prin care defectele la nivelul corpului sunt percepute ca majore de către persoana în cauză, generând o obsesie permanentă, un stres chiar foarte mare, o afectează în direcția integrării în societate și în a fi „fericită”.

Defectele percepute în mod exagerat sunt, bineînțeles, discutabile din punct de vedere al prezenței lor reale în fața anturajului și chiar a chirurgului specialist.

Această tipologie de persoană poate deveni fără doar și poate o „victimă” a chirurgiei estetice. Soluția oferită de intervenția chirurgicală de cele mai multe ori este considerată un eșec sau chiar dacă inițial a fost percepută ca succes de către pacientă, succesul va fi de scurtă durată și pacienta se va reîntoarce căutând altă soluție.

Dismorfismul estetic este de cele mai multe ori o contraindicație a chirurgiei estetice, abordarea multidisciplinară în aceste cazuri fiind soluția pe termen lung.

În cariera mea am avut câteva cazuri de acest gen și decizia de a efectua o intervenție la cererea pacientului, deși din punct de vedere strict al aspectului nu era necesară, a necesitat implicarea unui psiholog.

O problemă mai mult sau mai puțin reală, poate să aducă fericirea și mulțumirea, dar poate să și amplifice sau să prelungească nemulțumirea.

Aceste situații pe muchie de cuțit trebuie luate în considerare de către chirurg, nu trebuie tratate superficial, ci abordate chiar cu ajutorul unui psiholog. Pentru că doar așa vor crește șansele de succes. Altfel, situația poate să degenereze și să ajungă chiar dramatică.

Operațiile chirurgicale estetice sunt de multe ori inutile în opinia specialistului care realizează modificarea, considerate chiar riscante în unele cazuri. Există tiplogii de pacienți ale căror probleme pot fi rezolvate prin simplul gest al unei tăieturi, a unei incizii.

Chirurgia estetică responsabilă trebuie să își găsească modalitatea asertivă de a spune „NU” în aceste situații.

A refuza un pacient cu dismorfism estetic nu este un lucru atât de ușor pe cât pare. Un refuz poate accentua tulburările și dezechilibrul în care trăiește acestă persoană.

O consultație combinată a unui psiholog și a unui chirurg estetician, lucru pe care l-am realizat în cariera mea poate duce la rezolvarea acestei probleme.

Motivațiile pentru chirurgia estetică sunt un domeniu extraordinar de interesant, insuficient explorat și înțeles și care evoluează odată cu cerințele societății și modificările apărute.

De Dr. Ovidiu Grecu, chirurg estetician

www.drgrecu.ro

Mobil: 0731 33 03 62

Mobil: 0723 63 21 98

E-mail: [email protected]

Instagram: dr.ovidiugrecu

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top