Muzica, o terapie in sine
Placuta, trista, sau romantica, muzica ne incanta sufletul si, in acelasi timp, ne vindeca. Psihologii demonstreaza ca o sonata claisca ne poate scoate din depresie.
Muzica nu este doar o forma de distractie. Mai mult decat un mod de a ne incanta estetic, ea are, se pare, si rol terapeutic. Cel putin asa ne arata diferite experimente din toata lumea.
Muzica te poate linisti, iti poate diminua anxietatile sau accesele violente. Intr-un metrou din localitatea britanica Newcastle s-a inlocuit muzica moderna zgomotoasa, agresiva, cu cea baroca. Efectul observat a fost uimitor: actele de vandalism si formele de violenta s-au diminuat simtitor. Din acel moment, s-a optat pentu difuzarea unei muzici linistitoare, in locul celei care sporea gradul de tensiune a calatorilor.
Desi, pentru unele persoane, ea este mai degraba un zgomot de fond, pentru multi influenta armoniilor sonore asupra noastra, asupra corpului uman, reprezenta un subiect foarte provocator: cum reuseste ea sa ne schimbe intr-atat incat, se pare, invatam mai usor sa vorbim in prezenta ei, ni se imbunatateste memoria, la fel si inteligenta spatiala sau concentrarea? Sunetele nu sunt ceva imaterial. Ele au diferite frecvente si fiecare vibreaza intr-un fel anume. Aceste fenomene fizice interactioneaza cu organismul nostru, care le resimte, uneori, fara sa ne dam seama.
Emil Cioran considera ca Bach este „singurul argument pentru existenta lui Dumnezeu“. Mihail Sebastian, alt scriitor interbelic stralucit, spunea ca muzica este „salvatoare“ si „narcotica“. Asadar, efectele psihologice ale unei simfonii pot fi spectaculoase.
Puterea sa vindecatoare
Tehnica japoneza Tamado pleaca tocmai de la acest principiu. Cuvantul inseamna, in japoneza, „calea sufletului“. Adeptii acestui mod de vindecare alternativ cred ca muzica, in interactiune cu corpul uman, poate avea efecte curative. Tehnica este foarte originala: se aleg puncte de acupunctura asupra carora se asaza un diapazon.
Vibratiile lui curg de-a lungul traiectelor eroase si prin muschi, „acordand“ organismul, armonizand energiile sale. Nu este nevoie sa iubesti muzica pentru aceasta, nici macar sa o auzi. Terapeutii Tamado spun ca ea are efect si asupra persoanelor cu deficiente de auz. Aceasta pentru ca ea nu mai reprezinta, in cazul acesta, doar o experienta auditiva si psihologica, ci una profunda a fiecarei fibre din corpul nostru. Poti sa crezi sau nu acest lucru, dar este limpede ca anumite tipuri de muzica au un efect pozitiv asupra noastra, pe cand altele ne pot lasa un sentiment apasator.
Cum se explica atunci efectul muzicii de relaxare? Simplu: vibratiile creierului nostru se adapteaza usor si natural la acele tipuri de armonie, de aceea, efectul poate fi chiar si acela de a adormi.
Muzica, o cale spre regasire
Oana Maria Popescu, psihoterapeut specialist in hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, vorbeste despre importanta pe care o are muzica la nivel subiectiv, social si fiziologic: „Stilurile de muzica ce evoca emotii puternice sunt utilizate pentru obtinerea insight-ului, adica a introspectiei si respectiv a identificarii unor tipare de relatie si comportament. Din acest punct de vedere, muzica este utila in generarea de asociatii asemanatoare asociatiilor libere din psihanaliza, avand atat scop diagnostic, cat si scop terapeutic. Ea are impact asupra emotiilor si a interactiunilor sociale.
Multi specialisti sustin ca ritmul muzicii are un efect calmant datorita faptului ca ritmul muzical este oarecum asemanator cu bataile cardiace ale mamei pe care le aude fatul. Din acest motiv se pare ca muzica este foarte utila in ameliorarea stresului. Muzica are efect calmant datorita asemanarii cu bataile inimii mamei. In sprijinul ipotezei vine constatarea ca cea bazata pe ritmul de tobe sau flaut (ritmuri amerindiene sau celtice) are efect de reducere a stresului…
La nivel corporal, muzica duce la cresterea imunitatii. Atunci cand ascultam muzica, creste nivelul de serotonina, o substanta cu efect „antidepresiv”. De asemenea s-a constatat ca ascultarea muzicii duce la ridicarea nivelului de endorfine din creier. Endorfinele sunt considerate hormonii fericirii si substante naturale anti-durere.