Now Reading
O viata sanatoasa, da, dar cu ce pret?

O viata sanatoasa, da, dar cu ce pret?

Revista Psychologies

 


Simplu, sanatos si bun, aceste trei cuvinte au devenit recent emblema bucatariei sanatoase, naturale, servite inclusiv in marile restaurante. Ea vine spre noi precum utopia unei vieti minunate.

Alain Ducasse, grand chef si autor de carti despre bucatarie, pune acest dicton pe frontonul celor mai bune restaurante din Paris.

A trai sanatos a devenit un fel de „sesam“ promitator, care ne deschide poarta catre o viata plina de satisfactii, in plina forma, departe de stres, de boala si de batranete.

Nicio zi in care sa nu vorbim despre alimentele care ne fac bine, despre gesturile care ne protejeaza sanatatea, susceptibile sa ne faca sa mai castigam cativa ani de calitate.

Publicitarii au prins ideea si profita de angoasele si de maladiile noastre pentru a ne propune, zi de zi, produse „sanatoase“, „bio“, „echilibrate“, „green“…

Daca am devenit foarte receptivi la mesajele despre sanatatea proprie, asta nu e fara motiv.

Mai mult de 30% din ceea ce ne imbatraneste sau ne imbolnaveste nu este legat de gene, ci de stilul nostru de viata“, spune Dominique Lanzmann-Petithory, gerontolog, nutritionist si specialist in medicina sportiva la Spitalul ‰mile Roux, din Val de Marne, Franta.


OBLIGATIA DE A TRAI SANATOS

Acum 50 de ani, nu stiam de efectele, bune sau rele, induse de anumite comportamente ale noastre.

In anii ’60, mancatul de carne rosie de doua ori pe zi nu era asa o drama. Ba chiar era garantia sanatatii si reusitei.

Azi, vegetarianismul urca in sondaje, si pestele, desemnat aliment sanatos prin excelenta, a luat locul carnii din farfuriile noastre.

Numai ca pestele, plin de mercur, din cauza poluarii marilor, incepe sa scada in topurile medicale.

Si chiar daca vrem sau nu vrem, azi suntem autorii sanatatii noastre, responsabili de actele noastre si de consecintele lor.

„Stiam, pe vremuri, ca, daca ne schimbam anumite obiceiuri de viata, vom putea trai mai bine si mai mult“, spune Yann Rougier, medic specializat in neurobiologie si nutritie.

Este motivul pentru care toate activitatile noastre – mancatul, dormitul, miscarea, respiratia, iubirea – sunt „decorticate“, studiate cu lupa si urmate de cateva sute de sfaturi si de opinii ale nutritionistilor, psihologilor, specialistilor in varii domenii.

Dar in acest domeniu contradictia este suverana. Maladiile cardiovasculare si colesterolul urca la ceruri? Gata cu grasimile de orice fel! Inainte de a fi partial reabilitate! Zaharul devine inamicul numarul 1.

De ani de zile, auzim ca trebuie sa bem un litru de apa pe zi? Un studiu al Universitatii din Pennsylvania arunca la gunoi acest adevar.

Stim ca ritmurile variaza de la un om la altul, fara mari consecinte fata de sanatate. Putem multiplica exemplele, pentru ca a trai sanatos este tot mai mult o moda, care pare alungata de alta.

Yann Rougier s-a amuzat in a numara aceste sfaturi. Se pare ca pe Internet exista mai mult de 17 milioane de site-uri dedicate exclusiv nutritiei.

„Se asteapta momentul zero al informatiei, pentru ca pe internet se gaseste orice, precum si contrariul sau. Sa mancam crud versus sa mancam gatit, regim disociat versus regim hiperproteic.“

Suntem inecati intr-un flux de informatii complexe si in studii contradictorii, pana cand devine dificil sa ne regasim reperele. Uneori ne simtim lipsiti de posibilitatea alegerii.

„Corpul nostru ne vorbeste in permamenta, dar noi nu-l mai auzim“, insista medicul.

„Mesajele noastre personale sunt parazitate de un zgomot exterior care impiedica instalarea unei paci indispensabile intrebarilor despre sine.“

Alegerile noastre nu mai sunt ghidate de placere sau de bun simt, ci de aceste cuvinte: „bun pentru sanatate“.

Simpla plimbare s-a transformat astfel in principiu al vietii active, oxigenarea creierului, tonifierea corpului, cu toate organele sale, o mai buna protectie fata de diabet, infarct, anumite cancere, depresia si o premisa pentru o viata mai lunga cu 14 ani.

Cu conditia, evident, ca gestul sa fie facut timp de cel putin jumatate de ora pe zi, in ritm sustinut.

Iata cum, in putine cuvinte, un act spontan devine o obligatie. Nu mai vorbim despre salata de rosii sau un pahar cu vin rosu, ci de Omega 3, licopeni, probiotice si flavonoide…

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top