Pilates: corp frumos și stare de bine

Vrei să-ți îmbunătățești tonusul muscular și să-ți sculptezi trupul? Poate ai născut de curând și simți nevoia de exercițiu fizic? Sau, pur și simplu, îți dorești să ai mai multă grijă de tine? Mergi la Pilates! Vei arăta mai bine și te vei simți mult mai fericită.

 

Pilates este o metodă complexă de antrenament, care armonizează atât corpul, cât și mintea. Mai mult, în timpul exercițiilor Pilates oamenii conștientizează mult mai profund mișcările corpului și ating un nivel de autocunoaștere la care poate că nu s-ar fi așteptat.

Este antrenamentul care ne ajută să fim mai sănătoși, mai conectați la sine, și asta o demonstrează studiile efectuate în cei aproape 100 de ani de Pilates.

Joseph Pilates, părintele metodei care astăzi îi poartă numele, a fost un revoluționar în domeniul sănătății și al programelor de fitness.

Citește și:

Ai o stare proastă? Bea cafea!

Cum prevenim și tratăm alergiile sezoniere

Încă din acea perioadă, jumătatea anilor ’20, el a văzut că ritmul rapid al vieții are un efect nociv asupra stării de bine a omului, pe ambele paliere: corp și minte.

În Pilates regăsim influențe din artele marțiale chinezești, din cultura indiană și civilizațiile grecești timpurii. În plus, Pilates a studiat mișcările animalelor, comportamentul lor instinctiv, și astfel a reușit să dezvolte o serie de exerciții simple, dar extrem de eficiente.

Metoda Pilates a devenit renumită încă din timpul vieții inițiatorului, iar oamenii de știință și-au arătat interesul pentru această formă de antrenament, în bibliotecile online dedicate medicinii sportive și kinetoterapiei fiind peste 2.000 de studii despre beneficiile Pilates.

Rezultatele sunt de-a dreptul surprinzătoare: Pilates ajută la tratarea durerilor de spate indiferent de vârstă și se dovedește eficientă în ameliorarea unei palete largi de afecțiuni, de la dureri articulare, la depresii.

De asemenea, există studii care au vizat persoanele vârstnice cărora, în trei luni de zile, li s-a îmbunătățit echilibrul fizic; alte studii arată beneficiile Pilates pentru copiii care suferă de artrită juvenilă idiopatică.

 

Beneficiile Pilates

Programul de exerciții Pilates urmărește să redea corpului echilibrul său natural prin mișcări specifice și controlate. Principalul obiectiv este întărirea Core-ului – dezvoltarea bazei, a centrului de echilibru – esențial pentru stabilitatea coloanei vertebrale.

O mare parte dintre problemele de spate se rezolvă prin întărirea zonei musculare centrale a corpului. Core reprezintă ansamblul de mușchi care asigură stabilitatea trupului, iar exercițiile Core dezvoltă în profunzime mușchii din zona pelviană, abdominală și lombară.

Noțiunea de „Core“ în Pilates mai este regăsită ca inner unit sau power house. Tocmai pentru că vizează zona pelviană și abdomenul inferior, Pilates este benefic în timpul sarcinii.

Pe măsură ce burta crește, zona pelviană este supusă unei tensiuni tot mai puternice, fiind nevoită să susțină greutatea fătului.

Exercițiile Pilates activează și lucrează cele mai profunde grupe de mușchi necesare pentru a menține stabilitatea pelvisului și flexibilitatea spatelui.

De asemenea, exercițiile Pilates ajută la menținerea tonusului muscular și la sculptarea corpului proaspetelor mămici, le ajută să-și recâștige mobilitatea și să-și redobândească armonia corp-minte.

Pentru că exercițiile sunt efectuate într-un ritm lent și cu control asupra respirației, devenim conștienți de corpul nostru, de felul în care ne mișcăm, de modul în care executăm separat anumite mișcări și, în același timp, de maniera în care creștem stabilitatea, grație grupelor musculare de susținere.

Astfel, devenim conștienți de postura pe care o abordăm în diferite momente ale zilei. Fără a fi o practică spirituală, Pilates ne ajută să ne cunoaștem corpul.

 

Frecvența recomandată

Pentru efecte fizice vizibile și îmbunătățirea stării de spirit, Pilates este indicat de cel puțin două ori pe săptămână. Exercițiile Pilates modelează, alungind și subțiind musculatura, reprezintă o formă de antrenament, dar nu solicită intens funcțiile cardio-vasculare.

Nu slăbim dramatic, însă mușchii lucrează în profunzime, ne tonifiem, devenim mai suple și cu o postură mai elegantă. Pilates ne imprimă o ținută apropiată de cea pe care o vedem la balerine, dreaptă și rafinată.

 

Rețetă pentru fericire

Pe parcursul antrenamentului de Pilates ești conectat cu corpul tău, astfel că mintea nu mai zboară la problemele cotidiene sau la stresul de la birou. Fiind ancorat în momentul prezent, nu ai cum să nu fii fericit.

De asemenea, având un corp frumos și sănătos, crește și nivelul de fericire. În 2011, o facultate de medicină sportivă din Egipt analiza efectele Pilates asupra femeilor cu depresie.

Rezultatele au arătat că în timpul antrenamentelor se eliberează o cantitate semnificativă de serotonină, hormonul fericirii, ceea ce a îmbunătățit considerabil starea psihică a participantelor la studiu.

O altă cercetare din 2012 arată că femeile vârstnice și-au îmbunătățit starea de spirit după numai 12 săptămâni de Pilates.

Un studiu publicat în Singapore Medical Journal demonstrează că starea de oboseală cronică pe care o are o proaspătă mamă, imediat după naștere, se ameliorează dacă aceasta practică Pilates.

Analiza a fost efectuată în rândul a 80 de mame, timp de  opt săptămâni, începând din primele 72 ore după naștere, iar cele 40 de persoane implicate în exerciții regulate Pilates erau mai puțin obosite fizic și psihic.

În toate situațiile enumerate a existat, desigur, un grup de referință și cel implicat în exercițiile Pilates. În toate cazurile, subiecții care au practicat constant Pilates au arătat o îmbunătățire a stării de sănătate.

Studiile se regăsesc și online, pe portaluri științifice, cu bună reputație. De asemenea, Pilates mai are o calitate importantă: armonizează mișcările și respirația. Un creier oxigenat contribuie la starea de bine și la performanțe intelectuale ridicate.

 

Fără limită de vârstă

Exercițiile Pilates sunt adecvate pentru toată lumea, de la adolescenți, la persoane de 90 de ani. Fie că te confrunți cu dureri de spate apărute în urma unor modificări de structură a coloanei vertebrale, cauzate de statul la birou sau de sedentarism, fie că faci deja sport într-un cadru organizat sau ești sportiv de performanță, Pilates este un exercițiu fantastic, care îți îmbunătățește semnificativ calitatea vieții.

 

Niveluri diferite de dificultate

Desigur, exercițiile se pot adapta în funcție de nevoile fiecăruia. În cadrul ședințelor private pe aparatura Pilates, exercițiile sunt personalizate în funcție de obiectivele urmărite, de frecvența antrenamentelor și de particularitățile fiecărui individ.

Aparatura Pilates, cum ar fi Reformer, Chair, Cadillac, Ladder Barrel, prezintă un sistem de scripeți și arcuri ce oferă posibilitatea de a efectua exerciții cu diferite grade de rezistență, a căror dificultate poate crește adaptat nevoilor individuale.

 

Combină sporturile

Exercițiilor de Pilates le pot fi asociate antrenamentul funcțional, un mod ideal de a câștiga forță și rezistență. Exercițiile specifice acestui tip de antrenament sunt într-o relație directă cu activitățile cotidiene.

Nici efortul cardio nu trebuie să lipsească din pregătirea săptămânală. Aici recomand cycling-ul, înotul sau alergarea în aer liber. Sportul în natură este o adevărată plăcere.

Nu în ultimul rând, Pilates se completează foarte bine cu yoga, o activitate care conferă flexibilitate corpului și relaxează mintea.

De Cristina Văduva, fostă scrimeră de performanță, kinetoterapeut, tehnician maseur, terapeut Reiki, trainer Pilates, www.koapilates.ro

Foto: Shutterstock

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Beneficiile pilulelor contraceptive pentru organismul tău
Beneficiile pilulelor contraceptive pentru organismul tău

Majoritatea femeilor încep să ia pilule contraceptive pentru a se asigura că nu vor avea parte de instalarea unei sarcini nedorite pe parcursul administrării lor. Evitarea unei sarcini este funcția principală a anticoncepționalelor, dar această metodă contraceptivă are și multe alte beneficii pentru femei.

Citeste
(P) Formula stării de bine: Trup sănătos - minte limpede - spirit revitalizat, acum și în farmaciile Sensiblu
(P) Formula stării de bine: Trup sănătos – minte limpede – spirit revitalizat, acum și în farmaciile Sensiblu

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de produse naturale 100% certificate […]

Citeste
Metode de  relaxare pentru o odihnă mai bună
Metode de relaxare pentru o odihnă mai bună

Adormi târziu? Te trezești peste noapte, dormi puțin, iar dimineața ești chiar mai obosită? Iată ce să faci pentru un somn mai odihnitor.

Citeste
Pilates: corp frumos și stare de bine
Pilates: corp frumos și stare de bine

Vrei să-ți îmbunătățești tonusul muscular și să-ți sculptezi trupul? Poate ai născut de curând și simți nevoia de exercițiu fizic? Sau, pur și simplu, îți dorești să ai mai multă grijă de tine? Mergi la Pilates! Vei arăta mai bine și te vei simți mult mai fericită.

Citeste
Beneficiile masajului tradițional thailandez
Beneficiile masajului tradițional thailandez

Masajul tradițional thailandez, autentic, este un sistem terapeutic cu numeroase beneficii atât la nivel corporal, cât și psihic. Se bazează pe posturi și mișcări specifice, putând trece drept o combinație între yoga și mindfulness, relaxare activă și un mai bun contact cu sine. Ce înseamnă cu adevărat această formă de masaj și cât de benefică este.

Citeste
Măsuri de contracepție peste 35 de ani
Măsuri de contracepție peste 35 de ani

Ai peste 35 de ani și nu vrei copii deloc sau poate nu acum, ori ești mamă deja și nu intenționezi să mai devii. În aceste condiții, evident, se impun măsuri de contracepție adecvate, dar în acord cu vârsta și stilul tău de viață. Cum trebuie să arate contracepția după 35 de ani? Detalii de la dr. Silviu Iștoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Citeste