Sindromul premenstrual: mit sau adevar?
Sindromul premenstrual este deja celebru, un fel de bau-bau pentru barbati, sursa de glume in filme si o perioada dificila pentru femei – disconfort fizic, iritabilitate emotionala, doamnele stiu despre ce vorbim… Dar in ce fel ne influenteaza, cu adevarat? Explicatii de la medicul ginecolog Iosif Niculescu.
Care sunt factorii predispozanti pentru sindromul premenstrual?
Dr. Iosif Niculescu: Incidenta sindromului premenstrual in populatia generala este relativ mare, in jur de 20%, existand insa diferente etnice si geografice importante.
Exista si o componenta culturala, dar si o componenta de tip organic, in sensul predominentei acestuia in regiunile sudice ale Europei. Lista de posibile cauze este destul de mare mare.
Aici s-ar putea inscrie endometrioza, malformatii genitale, dezechilibru hormonal etc. Ele trebuie intotdeauna cautate in cazul pacientelor cu PMS.
Care sunt cele mai frecvente si neplacute simptome?
I. N.: In a doua parte a ciclului menstrual, de regula aproape de inceputul menstruatiei, apar dureri in sfera abdomino-pelvina, de multe ori cu iradiere lombara, de intensitate si durata variabile.
Pot aparea de asemenea edeme generalizate, tensiune pana la durere la nivelul sanilor, acnee, rareori greata, varsaturi sau migrene.
Cele mai luate in seama si frecvent asociate acestui sindrom sunt tulburarile din sfera neuro-psihica, de cele mai multe ori irascibilitate, sensibilitate, uneori chiar si agresivitate.
Lista, desigur, nu este completa. Odata cu inceperea sangerarii, de cele mai multe ori aceste simptome cedeaza.
Cum ne afecteaza starea de spirit perioada dinaintea menstruatiei?
I. N.: Tulburarile in sfera neuro-psihica pot fi uneori extreme si sa invalideze persoana afectata pana la imposibilitatea de a-si desfasura activitatea de zi cu zi.
Exista o forma mai grava a PMS-ului, sindromul disforic premenstrual, care afecteaza intre 3-8% dintre femei si care poate afecta in mod grav activitatea cotidiana a pacientelor.
Printre simptome se numara furie, depresie, labilitate afectiva marcata, iritabilitate ce se rasfrange si adesea este amplificata de evolutia relatiilor personale in acest context.
Se produce totodata o scadere a interesului pentru activitatile obisnuite – serviciu, prieteni, hobby-uri etc., apar o tristete inexplicabila, stari letargice, insomnie sau hipersomnie, etc.
Majoritatea simptomelor sindromului disforic premenstrual sunt din sfera psihica si impun, adesea, tratament medicamentos antidepresiv sau anxiolitic.
Studiile arata ca exercitiile fizice, precum si suplimentele de calciu si vitamina B6 pot ameliora starea acestor paciente.
Ce comportamente pot aparea in aceasta perioada?
I. N.: Exista studii care inearca sa relationeze rata criminalitatii in randul femeilor cu perioada premenstruala. Exista de asemenea si cazuri in care simptomele sunt mai degraba de hiper-sensibilitate emotionala, pana la depresie.
Manifestarea acestor tulburari din sfera psihologica este subiectiva si difera de la o pacienta la alta – multe dintre acestea raporteaza sentimentul de a fi depasite de situatie, dificultati in relatiile sociale, o crestere a sensibilitatii la respingere, etc.
Studiile care s-au concentrat pe pacientele cu sindromul disforic premenstual nu au stabilit o legatura intre rata de suicid si PMS.
Cum putem ameliora disconfortul fizic?
I. N.: Medicamente antalgice obisnuite pot sa amelioreze durerile, de asemenea anticonceptionalele orale au un efect benefic intr-un numar mare de cazuri.
O modalitate terapeutica interesanta, dovedita ca fiind eficienta chiar in studiu, este uleiul de Primula (Primerose Evening oil), luat in doze relativ mari si pe timp indelungat. Rareori este nevoie de medicamente psihotrope.
Starea psihica generala determina anumite reactii in aceasta perioada?
I. N.: Teoretic si speculativ da, este posibil ca o persoana echilibrata emotional sa poata gestiona mult mai usor starile asociate perioadei premenstruale.
Exista si reversul, respectiv, persoanele care se confrunta cu situatii dificile in viata de zi cu zi sau care au o predispozitie generala catre stari negative sa cedeze mai usor psihic in perioada PMS-ului. Nu am insa cunostinta de studii in acest sens.
Ce trasaturi sunt „potentate” in perioada aceasta?
I. N.: Agresivitatea in acest context trebuie inteleasa si constientizata astfel incat sa poata fi controlata mai usor si in acest fel sa se minimizeze riscul de a afecta interactiunile sociale.
Speculativ, am putea mentiona trasaturi precum ambitia exagerata, tendințe dominatoare, teritorialitate, asociate cu agresivitate, dar si hiper-sensibilitate, nevoia mai mare de sustinere emoționala. Din nou, si cu aceasta intrebare ne plasam intr-o sfera profund subiectiva in care este dificil sa formulam generalitati.
De regula, premenstrual, femeile simt nevoia unui surplus caloric in timpul menstruatiei sau putin inainte, astfel ca poate aparea o usoara tendinta de supra-alimentatie si o pofta mai mare de dulciuri in perioada menstruatiei.
Cum ne putem controla reactiile?
I. N.: Constientizarea cauzelor acestora este extrem de importantă la nivel mental pentru ca ajuta pacientele sa se obiectiveze si sa identifice sursa starilor lor ca fiind una subiectiva, data de propria lor realitate biologica.
In acest fel vor putea disocia propriile stari de elementele din exterior (relatii, oameni, situatii) asupra carora au tendinta sa le proiecteze.
Un bun control asupra propriilor reactii emotionale si sociale este asociat cu un echilibru psihologic general. Sunt disponibile diverse remedii naturale (Uleiul de Primula este un exemplu) precum si o serie de medicamente care pot ameliora o parte dintre aceste simptome.
Dr. Iosif Niculescu este un ginecolog de clasa internationala, cu peste 30 de ani de experienta in tratamentul intensiv al pacientelor obstetricale in stare critica, uroginecologie, sonografie in obstetrica si ginecologie si de san, operatii laparoscopice, histeroscopie diagnostica si operativa, endocrinologie ginecologica si reproducere umana.
Intermedicas
Tel.: 0734.327.430 / 021 222 13 70
A consemnat Iulia Barca
Foto: shutterstock.com