Now Reading
Sindromul premenstrual pe intelesul tuturor

Sindromul premenstrual pe intelesul tuturor

Cu toatele trecem prin acea etapa a lunii in care suntem irascibile, nervoase, si in care avem pofte alimentare pe care nu putem sa ni le stapanim. Dar ce se intampla de fapt in corpul nostru, ce ne influenteaza si putem sa ne stapanim intr-un fel?

 

De fiecare data cand o femeie are menstruatie, corpul ei se pregateste pentru o sarcina care n-a avut loc.

Totul incepe in ovare, care au fiecare peste 100.000 de ovule, si in fiecare luna, pe rand, elibereaza cate un ovul, care petrece aproximativ trei zile in trompele uterine.

In tot acest timp, uterul se pregateste formand o membrana cu scopul special de a gazdui un eventual ovul fecundat de catre un spermatozoid. Daca acest lucru nu se intampla, apare sangerarea lunara.

 

Inceputul sindromului premenstrual

Inainte de toate cele expuse sus, ovarele cresc productia de hormoni femeiesti – progesteron si estrogen, care ajuta la formarea si mentinerea membranei protectoare in uter.

Dar, hormonii ajung insa si in circuitul sanguin, calatorind prin tot corpul, ajungand pana si la creier. Aici, progesteronul si estrogenul relationeaza cu alte chimicale din creier, ca neurotransmitatorii.

Acest fapt poate duce la cunoscutele stari ale sindromului premenstrual: iritabilitate, anxietate, nervozitate, depresie.

Ceea ce inseamna ca sindromul premenstrual nu are legatura, sau mai bine zis nu se suprapune cu starile pe care le avem inainte si in timpul menstruatiei, asa cum socialmente si cultural este cunoscut, idee care nu este altceva decat un mit!

 

Cand apare de fapt sindromul premenstrual

Apare cu 7-14 zile inainte de menstra. Acest lucru se datoreaza faptului ca nivelul de estrogen si progesteron este maximum in perioada de crestere a membranei uterine.

In acest interval intre 50% si 80% dintre femei experimenteaza dificultati de relationare din cauza schimbarilor de stare de spirit.

Multe femei nu sunt constiente ca sindromul poate aparea cu mult mai devreme decat menstra, intrucat societatea contemporana a perpetuat mitul ca menstra in sine sau zilele dinaintea ei produc acele schimbari hormonale care ne dau peste cap.

 

Cum se manifesta sindromul premenstrual

Putem experimenta schimbari rapide ale starii de spirit, furie care apare din senin, dorinta de a plange din cauza celor mai marunte lucruri, care in alte situatii nu ne-ar deranja, irascibilitate, sau chiar simptome fizice ca durerile de stomac, dificultati in a adormi, chiar greata.

Alte schimbari fizice au loc de asemenea. Creierul si amigdala, care controleaza emotiile, isi intensifica activitatea, ba chiar nivelul de serotonina (hormonul fericirii) este scazut, precum si a unui neurotransmitator, GABA, care are efecte antianxioase.

Altfel spus, nivelul de stres si cel anxiogen sunt la cel mai mare nivel in aceasta perioada!

 

Cand se sfarsesc efectele sale

Cand suntem la menstra acesti hormoni au cel mai scazut nivel, disparand astfel si toate efectele lor.

Dar, din pacate pentru noi, menstra vine si ea la pachet cu problemele ei, dureri cauzate de contractiile uterului, care nu are niciun folos pentru membrana pe care a crescut-o luna curenta, si trebuie s-o elimine, disconfort fizic cauzat de retentia de apa, constipatie, dureri de cap, etc.

Astfel incat, daca in timpul SPM iritabilitatea este cauzata de cocktailul de hormoni din sange, in timpul mestruatiei iritabilitatea este un efect al disconfortului fizic. Nimeni nu se simte bine emotional, cand fizic se simte rau!

Asa se explica de ce uneori, in unele zile, in unele momente din acele zile, avem dificultati in a fi noi!

 

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top