Now Reading
Solutii pentru un somn sanatos

Solutii pentru un somn sanatos

Revista Psychologies

Petrecem aproape 25% din timp pe taramul viselor, iar pozitia in care dormim se reflecta asupra sanatatii si starii noastre de bine. Medicul ortoped Tarek Nazer ne spune ce pozitii de somn sunt corecte sau gresite si cum sa ne alegem perna ori salteaua.

 

Sa dormi ca un bebelus

O pozitie corecta de dormit asigura relaxarea sistemului osteoarticular si a sistemului neuromuscular, in timp ce o pozitie gresita poate provoca probleme si dureri articulare, ba chiar ne afecteaza personalitatea si starea de spirit.

Pozitiile gresite de somn sunt dormitul pe burta si in pozitie laterala, cand picioarele sunt flectate prea mult.

 

Amorteala si intepenire

O pozitie incorecta de dormit afecteaza coloana si provoaca dureri de umeri si de genunchi.

Pozitia de dormit pe burta reduce sforaitul, dar induce dureri de coloana cervicala, din cauza rotirii gatului in timpul somnului, face dificila mentinerea unei pozitii neutre a coloanei vertebrale, pune presiune pe articulatii si muschi, ceea ce poate irita nervii, ducand la aparitia senzatiei de amorteala si furnicaturi. De asemenea, favorizeaza aparitia bruxismului, intrucat mandibula este pozitionata mai in fata decat normal.

Pozitia laterala, cu picioarele flectate, sau pozitia fetala provoaca dureri articulare mai ales la nivelul genunchilor, prin faptul ca genunchii raman o perioada indelungata in flexie, provocand stres la nivelul meniscurilor si compresiunea structurilor neurovasculare in zona poplitee, limiteaza respiratia diafragmatica si accentueaza durerile de spate.

 

Asa da

Cea mai buna pozitie de somn este pe spate, cu mainile intinse pe langa corp si cu picioarele in extensie.

Astfel, se asigura relaxarea grupelor musculare, durerile de spate si de umeri sunt prevenite, coloana vertebrala nu e solicitata; pozitia aceasta este benefica pentru cei care sufera de probleme articulare, intrucat greutatea corpului este distribuita egal, capul, gatul si coloana vertebrala sunt intr-o pozitie neutra.

O alta pozitie de dormit indicata este cea pe lateral, cu picioarele in extensie (drepte) si o perna intre picioare, dar, uneori, aceasta poate provoca dureri de umar pe partea pe care dormim.

Aceasta pozitie este recomandata pentru o stare generala buna, deoarece amelioreaza sforaitul si mentine alungita coloana vertebrala. 

 

Alegerea pernei…

… este foarte importanta, deoarece o perna prea inalta poate provoca apartia cifozei  si leziunea discurilor, iar o perna prea joasa poate duce la aparitia osteofitelor verterbrale.

Pentru un somn placut si confortabil, trebuie sa mentinem, pe cat posibil, capul, gatul si coloana vertebrala intr-o pozitie neutra (aliniate) pe parcursul intregii nopti.

De aceea, e bine sa alegem o perna care este potrivita pentru orice pozitie de somn si sa aiba o forma ergonomica, adaptabila anatomiei fiecaruia.

 

Salteaua

Aceasta are un rol la fel de important ca si perna: nu trebuie sa fie moale – pentru a nu permite coloanei vertebrale sa se muleze – ci dura, pentru a mentine coloana dreapta, pentru a preveni aparitia durerilor de coloana si stresul de pe muschii paravertebrali.

 

Calitatea somnului

O pozitie gresita de dormit duce la un somn intrerupt si nelinistit, ceea ce poate provoca a doua zi: dureri articulare si de coloana, o slaba recuperare a fortelor, eficienta redusa, stres, irascibilitate, epuizare emotionala.

 

Legatura cu diverse afectiuni

Dormitul pe spate nu este indicat persoanelor cu probleme de inima; in plus, poate accentua astmul, apneea si sforaitul, ceea ce duce la un somn agitat si intrerupt.

Pozitia de dormit pe lateral poate accentua durerile de cap si de gat, mai ales daca nu folosim o perna corespunzatoare. Pozitia de dormit lateral, pe partea dreapta, accentueaza durerile de stomac si refluxul gastroesofagian, iar dormitul pe partea stanga, desi pune mai multa presiune pe organele interne, reduce refluxul gastroesofagian si arsurile stomacale.

Dormitul pe burta favorizeaza aparitia durerilor in partea superioara a spatelui, prin arcuirea anormala a coloanei vertebrale. 

 

Sforaitul

In cazul persoanelor care sforaie, somnul pe spate accentueaza sforaitul, din cauza pozitiei limbii, care cade si blocheaza sau ingusteaza caile respiratorii superioare.

De aceea, pentru a evita sforaitul, indicata este pozitia de dormit pe lateral – caile respiratorii superioare nu se inchid si nu mai apare sforaitul. 

 

Pozitia de somn vs frumusete

Pozitia de somn adoptata ne poate afecta si frumusetea! Atunci cand dormim pe burta, fata are contact direct cu perna ori salteaua si, astfel, este favorizata aparitia ridurilor, iar in timp scade si fermitatea sanilor, lucru valabil si pentru somnul pe lateral.

Cea mai buna pozitie de dormit, care ajuta din punct de vedere estetic, este cea pe spate, cand fata nu vine in contact cu perna ori salteaua, si ea ajuta la echilibrarea masei corporale.

 

Femeile insarcinate

Au recomandari speciale, ca sa asigure o pozitie confortabila fatului, precum si lor, mai ales in trimestrul doi si trei, cand corpul trece printr-o serie de schimbari si abdomenul se mareste.

Somnul pe burta si pe spate trebuie evitat, deoarece aceste pozitii afecteaza atat mama, prin aparitia durerilor de spate, a problemelor de respiratie si scaderea tensiunii arteriale, cat si fatul, prin scaderea fluxului sanguin, din cauza abdomenului, care comprima vasele mari de sange.

Este indicat ca o femeie insarcinata sa doarma pe lateral, de preferat pe partea stanga deoarece aceasta pozitie mareste fluxul sanguin si nutrientii care ajung la placenta si la copil, iar genunchii se pot mentine indoiti, dar cu o perna intre picioare. un pat, doi parteneri,
un somn bun

S-au facut numeroase studii despre dormitul in cuplu si ce semnifica din punct de vedere emotional fiecare pozitie de somn in parte, dar din punct de vedere medical lucrurile stau diferit si nu toate pozitiile de dormit sunt bune.

In principiu, trebuie sa respectam pozitiile normale si corecte de somn si sa le adaptam alaturi de partener, fara a mentine un spatiu considerabil intre noi.

O pozitie corecta de somn pe care o putem adapta este cea in care dormim pe spate, eventual intr-o pozitie usor rasucita catre celalalt, pentru a nu avea dureri in zona gatului a doua zi, sa va atingeti cu mainile ori sa va incrucisati picioarele.

Alta varianta pentru un somn odihnitor in cuplu este atunci cand unul dintre parteneri sta pe o parte si celalalt este intins pe spate; in aceasta pozitie, insa, trebuie sa se tina cont ca cel care doarme intr-o parte sa-si tina mainile pe langa corp si nu sub cap, pentru a nu se trezi cu mana amortita.

Bineinteles, mai este si clasica pozitie de somn in care ambii parteneri dorm pe o parte, dar spate in spate, cu o perna intre genunchi, aceasta pozitie fiind buna pentru cei care au probleme cu spatele; prin aceasta pozitie mentin si intimitatea in cuplu.

 

De Dr. Tarek Nazer, medic ortoped, cu experienta de peste cinci ani in cele mai mari spitale din Anglia, unul dintre fondatorii si vicepresedintele Asociatiei de Sanatate la Nivel European.

A pus in practica metode noi de tratament si operatii minim invazive folosind artroscopia si incizii cat mai mici, pentru recuperare rapida si rezultate mai bune ale operatiilor.

www.consultatieortopedie.ro

A consemnat Catalina Cristescu

Citeste si:

Odihna activa la birou si nu numai

Cum iti poti „schimba“ creierul ca sa scapi de insomnie

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top