Now Reading
Somatizare – cand emotiile ne cauzeaza probleme respiratorii

Somatizare – cand emotiile ne cauzeaza probleme respiratorii

Revista Psychologies

Tu ai auzit de somatizare? Apare cand anumite emotii se manifesta la nivel corporal si ne imbolvanim.  Iata care sunt acele probleme respiratorii cauzate de emotii.

 

Organismul, mecanism integrat

Cand spunem somatizare sau psihosomatica, ne referim la interdependenta dintre minte si corp, intrucat a fost clar dovedit ca factorii psihologici influenteaza foarte mult procesele fiziologice dar si raspunsurile organice.

Orice emotie, are un ecou in organism de la transpiratii, paloare, pana la accelerarea pulsului. Aceste manifestari sunt simplu de observat si perceput de catre ceilalti si usor de masurat fizic, insa o emotie, mai greu!

Nu putem masura cat de furiosi suntem, putem in schimb sa ne verificam tensiunea arteriala si sa observam ca in acel moment aceasta este crescuta.

Fiecare organ este ca o rotita ce functioneaza distinct, iar daca aceasta se blocheaza, intregul mecanism tinde sa se opreasca.

Cand apare un blocaj in acest angrenaj numit SOMA (din limba greaca-corpul nostru fizic) si ne imbolnavim, PSYCHE (psihicul nostru) incepe sa genereze emotii si ganduri, iar ciclul tot continua.

 

Predispozitii genetice

Factorul genetic si factorii de mediu determina vulnerabilitatea de organ, trasand drumul pe care vor actiona factorii psihologici (stres, afecte negative, model de raspuns la stres).

Este demonstrat stiintific ca dintre purtatorii sanatosi de Helicobacter pylori (bacteria responsabila cu producerea ulcerului), ajung la ulcer doar cei pentru care factorul de stres psihogen este prezent.

Din ce in ce mai multi oameni reusesc sa vada, sa simta si sa isi confirme importanta agentilor stresori, in determinarea aparitiei sau a evolutiei anumitor afectiuni.

Uneori, vindecarea apare spontan, fara tratament, dupa acceptarea, intelegerea contextului si, de ce nu, constientizarea factorului emotional declansator.

Nu multi dintre noi au aceasta capacitate, insa cred ca este posibil ca fiecare sa incerce sa cerceteze, sa inteleaga tot contextul producerii afectiunii. In acest fel drumul cautarii de sine sa aiba ca finalitate, restabilirea echilibrul Psyche-Soma.

 

Problemele respiratorii si emotionale

Un moment de disperare sau de panica pot fi indicate de o respiratie superficiala, o perturbare intre inspir si expir.

Nasul ne ajuta sa mirosim, sa simtim, si face legatura dintre exterior si interior, dar ne duce cu gandul si la instinctul responsabil cu supravietuirea.

Nasul ofera capacitatea de a sti cum sa actionam intr-o situatie, de a diferentia ce este bine de ce este rau, de a elimina toxinele. O afectiune la acest nivel perturba simturile, iar calitatea si cantitatea aerului datator de viata sunt afectate.

Mirosul este extrem de important pentru om, este primul care ne trezeste o amintire, placuta sau neplacuta. Datorita functiei de a ne proteja de eventuale pericole, nasul este insarcinat si cu o functie intuitiva.

Daca o situatie, sau o persoana ,,nu imi miroase bine” este posibil sa imi fie frica sa ma confrunt cu ea. Daca nasul este blocat, e posibil sa am dificultati pe care le consider greu de trecut.

In alte situatii, blocajul inconstient al nasului poate sa ne tina departe de anumite aspecte ale personalitatii noastre, de care nu suntem foarte mandri. Ajungem sa ne centram mai mult pe aspecte exterioare devenim egoisti, incapatanati sau aroganti, catalogati „cu nasul pe sus”.

Din punct de vedere medical, daca respiratia ne este blocata de un polip, ne putem gandi in functie de localizarea lui, la legatura cu sentimentele.

Astfel, localizarea in nara stanga inseamna o problema a emotiilor, iar daca se afla in dreapta, rationalul este afectat. In al doilea caz, poate responsabilitatea este afectata sau din contra neasumata.

Cand nu pot sa inspir, e ca si cand nu imi dau voie sa traiesc, sau nu mai pot trai asa, e prea greu pentru mine, iar ceva trebuie sa se schimbe.

 

Blocajul vorbirii

O situatie imi poate creea o frica atat de intensa, incat parca ,,mi se taie rasuflarea”. In egala masura, poate am fost nevoit intr-o anumita situatie sa nu scot nici un sunet, pentru ca altfel viata mi-ar fi fost in pericol.

Raman blocat in mutism pentru a ma proteja, inconstient, de un posibil pericol. Alteori, poate ca este dureros si pentru noi si pentru ceilalti sa spunem exact ceea ce simtim, si blocam accesul la aceste trairi printr-o afectiune de laringe.

Vocea are legatura cu felul in care ne exprimam: prea mult, prea putin sau usturator pentru altii. Astfel, spunem celorlalti exact ceea ce gandim sau, uneori, ne blocam pentru a nu rani sau pentru a nu fi raniti.

In alte situatii, incercam sa fim altfel decat suntem, intrucat avem o stima foarte scazuta si suntem neincrezatori in fortele noaste. Atunci, prin intermediul vorbirii, ne prezentam asa cum ne-am dori sau cum si-ar dori altii sa fim.

Pana la un moment dat, cand nu mai putem sa mentinem masca sociala, si adevarata noastra fiinta vrea sa se dezvaluie. Atunci, ca o ultima protectie, o laringita nu ne va da voie sa spunem cine suntem cu adevarat…

 

Probleme pulmonare

O afectiune la nivelul plamanilor are cu siguranta legatura cu existenta noastra. Poate fi o dificultate resimtita, o tristete profunda sau o responsabilitate ce ma sufoca.

Aerul ajunge mai putin la plamani si in sange, iar astfel existenta mea simt ca se afla in pericol. Poate sa imi fie teama de ceva sau chiar de moarte. Uneori, ma simt asfixiat sau sufocat de persoanele din preajma mea.

O afectiune la plaman poate fi tradusa ca un conflict din interior ce nu poate fi gestionat, sau un conflict extern cu o situatie sau o persoana ce nu-ti da voie sa respiri.

Te simti invadat, descurajat si anxios, iti vine sa plangi dar lacrimile sunt blocate? E posibil chiar ca o pleurezie (acumulare de lichid intre plaman si peretele toracic) sa fie modul in care psihicul tau plange.

Poate fi o modalitate in care organismul si-a creeat un scut pentru a se apara de suferinta dupa pierderea unei persoane dragi, in urma unei despartiri dureroase sau in urma unei situatii care se destrama.

Daca incercam sa cercetam mai atent in interiorul adanc al fiintei noastre, vom sti poate in ce capitol din viata noastra e necesar sa facem ,,curat’’, astfel incat echilibrul sa fie recapatat, iar astfel de probleme sa isi piarda din intensitate.

 

De Liana Ioana Nica, psihoterapeut, psiholog clinician

Tel.: 0723.190.769

[email protected]

Facebook: Psihoterapeut Liana Ioana Nica

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top