Sport in aer liber
Parcurile sunt locul ideal pentru a face cateva exercitii fizice sau de a ne intalni cu familia si prietenii intr-o competitie sportiva, amuzanta si relaxanta.
Sportul in aer liber este o alegere cu care nu poti gresi. Intrucat ne dezvolta rezistenta cardiaca si ne oxigeneaza creierul mult mai bine decat antrenamentul din sala de fitness.
De asemenea, il putem face mult mai distractiv si provocator daca includem gantere, kettlebell, bosu, jaloane sau, pur si simplu, ne folosim de elementele mediului inconjurator: copaci, banci, trepte etc.
Sportul nu trebuie sa fie o povara pentru noi, iar facut in aer liber ne poate determina sa avem o atitudine mult mai relaxata fata de exercitiile fizice pe care, poate, le percepem ca fiind chinuitoare, eliminam mai usor stresul si, implicit, evitam anumite afectiuni cauzate de sedentarism.
Pentru cardiaci, de exemplu, sportul in aer liber este recomandat in mod special, nu cel din sala, astmaticii au rezultate foarte bune la antrenamentul dedicat.
Si, in final, daca alegem un loc cu aer curat, o zona linistita si un set de exercitii la intensitatea potrivita, oricine poate face sport outdoor.
Emotii pozitive
In timpul antrenamentului in aer liber, creierul se relaxeaza, lipsa factorilor externi, precum muzica tare sau agitatia dintr-o sala de fitness, ne ajuta sa ne concentram mai bine, sa ne relaxam mai rapid si sa ne detasam de problemele cu care ne confruntam zilnic.
Sportul ne ofera o stare de bine generala, oportunitatea sa comunicam intre noi, mai ales daca alegem sa ne antrenam in grupuri.
Eu incurajez antrenamentele small group, in trei sau patru persoane, din acceasi familie, cerc de prieteni sau colegi de serviciu.
Ora potrivita
Sportul in aer liber, ca si cel in sala, poate fi practicat atat dimineata, cat si seara. Mentionez, insa, ca este indicat sa facem sport cu cel putin doua, trei ore inainte de culcare: in caz contrar, ne putem confrunta cu tulburari de somn.
De asemenea, daca facem sport in aer liber, trebuie sa ne alegem exercitiile sau sportul si in functie de vremea de afara.
Daca nu este foarte permisiva din punctul de vedere al temperaturii si stim ca avem astm, un antrenament intensiv ne poate afecta starea de sanatate.
Vremea rece poate crea probleme si celor care au o sensibilitate mai mare la temperaturile scazute, chiar daca nu sufera de o afectiune anume.
Cand mancam
Inevitabil, vom manca inainte si dupa un antrenament. Este recomandat sa mancam cu cel putin o ora inainte, dar sa nu uitam sa o facem, deoarece corpul are nevoie de energie pentru a sustine sesiunea de sport. Dupa antrenament, mancam la cel putin un interval de o ora si jumatate.
Plus de energie
Sucul proaspat de portocale ne alimenteaza cu energie inainte de o activitate sportiva, iar banana ne creste nivelul de potasiu din organism, care, in mod normal, scade atunci cand transpiram mult.
Pentru o valoare nutritionala mai mare, putem adauga o lingurita rasa de scortisoara, care stabilizeaza nivelul zaharului din sange si imbunatateste functia creierului.
Inainte de antrenament, putem opta si pentru un iaurt grecesc cu doua-trei fructe uscate sau cateva migdale, ori nuci.
Acestea nu trebuie sa fie in cantitati mari, deoarece uleiul pe care il contin ne poate ingreuna organismul in timpul antrenamentului.
Echipamentul potrivit
Exista haine speciale pentru alergat si antrenament intens si este indicat sa le folosim. Materialul din care sunt realizate lasa pielea sa respire, dar, in acelasi timp, o protejeaza de frig si caldura.
De evitat sunt tricourile din bumbac, deoarece acest material absoarbe umiditatea corpului si raceste pielea foarte repede.
De asemenea, pentru a izola corpul de temperatura exterioara, putem opta pentru haine din materiale tehnice si respirante, neaparat impermeabile.
In ceea ce priveste incaltamintea pentru alergat, recomand pantofii sport comozi, cu talpa din spuma.
De ce sa ne ferim
Daca vrem sa alergam in aer liber, este bine sa evitam strazile aglomerate si sa alegem stadionul sau pista speciala de alergat. Tartanul protejeaza articulatiile genunchiului, soldului si ale gleznei, prevenind in acest fel o serie de afectiuni.
In plus, zonele aglomerate, claxoanele masinilor nu ne ajuta sa ne relaxam asa cum ar trebui si e posibil sa ne intoarcem acasa mai obositi mental decat eram la inceputul sesiunii de alergat.
Sportul de echipa
Sportul de echipa ne dezvolta multe calitati. Alaturi de prieteni, familie sau colegi, ne bucuram de un mediu relaxat, placut, suntem mai sociabili.
In acelasi timp, atunci cand facem sport impreuna cu persoane cunoscute, intervine spiritul competitiv, suntem mai ambitiosi si devenim mai disciplinati, astfel incat sa ajungem la rezultatele dorite.
Jump! Jump!
Dupa ce am ajuns in parc si ne-am instalat intr-un loc potrivit pentru sport, incepem antrenamentul prin cinci-zece minute de incalzire: exercitii de rotatii ale capului, umerilor, bratelor, rotiri de trunchi, fandari laterale si inainte, pentru incalzirea picioarelor si rotiri de glezne.
Urmeaza 20-25 de minute de antrenament intens, care poate fi alcatuit din mers fandat in panta, alergat pe scari in sus si in jos, alergat cu spatele, alergare cu genunchii la piept, genuflexiuni cu saritura, flotari la „perete“ (ne putem sprijini de un copac, de exemplu).
Daca avem posibilitatea sa aducem si o serie de accesorii, putem include sarituri cu coarda, exercitii cu gantere, pentru tonifierea muschilor bratelor, sau flotari cu sprijin pe gantere.
Dupa antrenamentul intens, urmeaza, obligatoriu, cinci-zece minute de relaxare, cu exercitii de stretching, exercitii de relaxare a muschilor si exercitii de respiratie.
De Iulian Dinu, antrenor personal, instructor de fitness, aerobic, tae-bo si manager al scolii de fitness, Fitness Education School.