Now Reading
Sportul e mai greu pentru fete?

Sportul e mai greu pentru fete?

Revista Psychologies

Cand vine vorba despre sport, femeile se lovesc de o bariera psihologica de netrecut, care isi are adesea radacinile in adolescenta. Oare sportul e mai greu pentru fete? A venit vremea sa demontam acest mit!

 

Vrei sa faci sport? Poate ca pof­ta ti-a revenit privindu-i la televizor pe atletii de la Jocurile Olimpice. „Le invidiez pe fetele alea sculpturale“, suspina Maria I., 29 de ani.

„Si mie mi-ar placea sa pot sa urc opt etaje pe jos, cu un rucsac cu manuale in spate si cu copilul in brate, fara sa mi se taie rasuflarea. Stiu bine ca ar trebui sa fac exercitii, dar nu am timp.”

Cand vine vorba de sport, femeile se lovesc intotdeauna de o bariera psihologica. „Pentru barbati pare mult mai simplu“, continua Maria. „Ai zice ca au sportul in gene.”

Poate ca asa este, dar nu e numai asta la baza lenei aparente a femeilor sau a neputintei lor… invatate. Pentru ca da, neputinta aceasta este indusa.

 

Care sa fie diferenta dintre sexe?

Adevarul este ca, la o ora de e­du­ca­tie fizica, cele care se agita ne­in­de­ma­­natic, isi coordoneaza cu greu miscarile, nu reusesc sa-si miste in acelasi timp piciorul stang si bratul drept sunt aproape intotdeauna femeile.

Acest handicap, care este a­de­sea insotit de o dificultate de a se o­rien­ta in spatiu, o abilitate mai dez­­­­­­­­­­­voltata la barbati, tine de imaginea in­constienta pe care femeile o au des­­­­­­pre ele.

Barbatii reusesc mult mai usor sa-si administreze masa cor­­­­­­­porala, caci se bazeaza pe masculinitatea lor.

In timp ce nefericitele, cand se privesc in oglinda in sa­la de sport, o fac mai putin ca sa se admire si mai degraba ca sa verifice ca nu sunt sca­lam­be si ca au umerii la aceeasi inal­time. Ceea ce se in­tam­pla foarte rar la inceput.

Din a­dolescenta vine si inceputul penibil si des­curajant, care le-ar putea lasa im­­presia dezagreabila ca ar fi reduse doar la un agregat de membre ras­chi­rate, greu de sta­panit.

 

Fecioarele descurajate

In timpul activitatii fizice, barbatii si femeile urmaresc un scop diferit.

Femeile se gandesc mai degraba la sport ca la o corvoada indispensabila pen­tru constructia siluetei; in schimb, barbatii simt placere, fac sport ca sa se distreze, ca sa intre in competitie unii cu altii, sa regaseasca placerile copilariei…

Aceasta divergenta intre punctele de vedere isi are adesea originea in adoles­cen­ta.

Primul soc: descoperirea faptului ca exista o diferenta de forta fizica intre cele doua sexe.

„Pana printr-a cincea, inca mai poti sa-i bati pe baieti“, constata Andreea, eleva in clasa a XI-a. „Apoi iti dai seama ca se fac din ce in ce mai puternici.

Din pacate, scolile raman mixte si, atunci cand joci baschet, stii ca o sa alergi in spatele lor, fara ca macar sa ajungi sa atingi mingea, timp de o ora.”

Al doilea soc: transformarile corpului la pubertate – varsta la care fetele isi doresc sa seduca, fara sa fie insa constiente de feminitatea lor – le fac sa se simta prost.

„Joggingul dezavantajeaza cel mai mult femeile“, spu­­ne Mia, eleva.“ Ca sa nu mai zic de inot, unde te arunci in piscina a­proa­pe goala, cu o casca pe cap si cu niste ochelari enormi. Ma simt ca o mus­ca!”

Si apoi mai sunt si acele mi­ci drame ale adolescentei, de care radem mai tarziu, dar care ne marcheaza viata: „Aveam 12 ani si ju­matate. Sanii ma dureau atat de tare incat mama mi-i strangea cu un ban­­­­­­daj ca sa pot sa fac sport“, mar­tu­riseste Andra.

„Intr-o zi, ban­da a alunecat. Profesorul a prins de ca­patul care-mi iesea de sub tricou si a tras… Toate elevele au inteles ce se intamplase.”

Se subestimeaza gradul in care ne­intelegerea sau nepriceperea unui antrenor marcheaza neplacut un a­dolescent.

Fetele se simt mult mai a­desea neintelese si un comentariu ne­lalocul lui le poate da complet pes­­te cap. Mariei, care nu vrea sa a­ler­ge pentru ca are dureri din cauza ciclului menstrual, un profesor i-a raspuns distrat: „Te-apuca destul de des. A ajuns sa se repete deja in fie­ca­re luna!”

Genul acesta de erori involuntare de comportament le face pe fete sa-si ia scutiri si sa lipseasca de la ore.

In ceea ce le priveste pe ce­le ca­re sunt dotate pentru sport, au adesea impresia ca isi pierd o par­te din feminitate: „Cand am inceput sa fac atletism, am incetat sa mai fiu cea pe care baietii o invitau seara la cinematograf“, isi aminteste Ma­da­lina.

„Am devenit pur si simplu un a­mic cu care te antrenezi.” Rezultatul: ajunse la maturitate, femeile isi pierd increderea in ele si au serioase complexe de inferioritate.

„Cand merg la piscina, ma arunc in apa cat pot de repede, ca sa evit sa fiu va­zu­ta de vreo cunostinta. Vin intot­dea­una singura, pentru ca am sen­zatia ca inot incet si ca trebuie sa fac mai multe eforturi decat ceilalti.

 

Teama de muschi

Inca o dificultate: femeile nu vor sa-si dezvolte musculatura, pentru ca asociaza un corp prea musculos cu un corp de barbat.

„Cand le propun sa incerce sa-si exerseze musculatura, se tem sa nu faca bicepsi prea proeminenti”, spune Magda Androne, profesoara de sport.

Aceasta aversiune fata de femeia atletica este profund inradacinata in mentalitate, si comportamentul dispretuitor la adresa femeilor dezvoltate muscular o demonstreaza.

Dar nu exista riscul sa arati ca un culturist (decat numai in cazul in care chiar fortezi nota): testosteronul – hormonul care ajuta la formarea muschilor – este de zece ori mai putin prezent la femei decat la barbati.

Chiar nu mai e timp?

Ziua plina a femeilor nu este deloc o legenda: femeile fac 80% din treburile casei de multa vreme.

Totusi, ce­le care au mai putin timp sunt cele care si-l si fac mai usor: femeile cu fun­­ctii de conducere fac sport. Surprin­za­tor? Nu tocmai.

In mediul lor, spor­­­­­­tul si ingrijirea sunt practic sar­ci­na de serviciu. Ele dispun de mijloacele de a-si lasa copiii in grija alt­cui­­va, de a avea o femeie care sa le faca menajul si li se pare normal sa-si dedice timpul liber.

Dim­po­tri­va, muncitoarele si femeile casnice se sacrifica mai mult in beneficiul propriei familii.

 

Un moment pentru sine

Sa te reapuci de sport? E mult mai putin dureros decat v-ati imagina. Caci muschii dispun de memorie.

Chiar daca au trecut douazeci sau treizeci de ani dupa primele noastre ore de gimnastica de la scoala, ei isi amintesc si pot sa se readapteze foarte repede.

Pentru cele la care se instaleaza totusi durerea, reamintim faptul ca durerile musculare, durerile de coaste si crampele nu sunt o intamplare, ci urmarea unui antrenament insuficient.

Dupa trei minute, muschii produc acid lactic, un rest care provine din punerea in miscare a functiei de „anduranta” a mecanismului nostru corporal. De aici provine si celebrul varf al durerii de dupa primele 10-15 minute de exercitii. Curaj!

Imediat dupa, nivelul de acid din organism descreste, in timp ce hipofiza emite minunatele endorfine, un hormon euforizant al carui efect se poate compara cu niste doze mici de morfina.

„In acest stadiu, te simti destinsa, fericita, satisfacuta de tine si plina de ganduri pozitive”, spune Ioana Pop, PR manager.

Sportul poate fi doar un moment de destindere pura, in care nu te gandesti decat la tine: trebuie doar sa-ti rezervi un ritual pe care sa-l repeti inainte si dupa efort (de exemplu, o baie cu uleiuri esentiale), dar mai ales sa-i savurezi senzatiile.

„Ador sa simt cum imi lucreaza muschi a caror existenta nici macar nu o banuiam”, marturiseste Ioana la iesirea de la un curs de dans. „Am lasat timpul sa treaca vreme de 30 de ani“, povesteste Alexandra.

„Jenata de formele mele de balena, m-am inscris la un curs de gimnastica acvatica. Mi-am recastigat talia, forma sanilor si fese mai ferme.” Mihaela Iftime, posesoare de centura portocalie la judo, confirma: „Cele care ignora activitatea fizica se priveaza de o mare bucurie: aceea de a simti fizic ca traiesti, de a-si gasi locul in raport cu mediul si cu ceilalti. Cand corpul functioneaza, moartea sta departe”.

Reusind sa-si pastreze obiectivul, ele isi ofera insa mai ales cea mai frumoasa dintre recompense: o victorie asupra sinelui.

 

Sportul: un atu impotriva osteoporozei

Antrenamentul permite obtinerea unui ritm cardiac mult mai lent in stare de repaus, o mai buna res­pi­ra­tie si o crestere a volumului inimii. Dar femeile au, totusi, mai multa nevoie sa-si intretina masa musculara decat barbatii.

Avand, de asemenea, si o mai mare speranta de viata, ele trebuie sa-si mentina musculatura in buna stare: prin intermediul musculaturii, care se sustine pe schelet, oasele sunt fortate sa-si mentina densitatea.

Cu atat mai mult trebuie sa o faci sa munceasca, altfel se atrofiaza, si osteoporoza, cea aducatoare de fracturi, castiga teren.

 

Cum sa te apuci din nou de sport

Consulta un medic sportiv. Multe din marile orase dispun de un centru medico-sportiv unde vizitele sunt la preturi modice. Este bine pentru in­ce­put sa mergi la o sala un­de exista si un antrenor care sa te asiste. Sa te misti poate fi greu la inceput.

Incepe cu exercitii scurte (10 minu­te), dar de trei ori pe saptamana: regularitatea asigura succesul.

Adopta trucuri de la profesionisti: in­­cepe cu o incalzire serioasa (mici e­xer­citii, intinderi si putin jogging, ca sa iti cresti temperatura corpora­la) si incheie cu o faza de „cu­ra­ta­re” (a­ler­­gare foarte usoara, multe in­tinderi). In acest fel scapi, practic, de ori­ce durere musculara.

Daca esti in­cordata a doua zi, inseamna ca ai fortat: o alifie cu arnica si o pas­­­­­­­­­­­­­­­­­tila de as­­pirina rezolva totul. Alterneaza spor­­­­­tul de rezistenta (aler­garea lenta, bicicleta, natatie) cu activitatile mai intense (alergare, bad­­minton, tenis, fotbal), pentru a dez­­­volta ca­pa­ci­ta­ti­le cardiace.

Atentie, daca vrei sa faci sport ca sa slabesti, trebuie sa stii ca organismul nu „arde” rezervele de grasime de­cat dupa 40 de minute de exercitiu fizic.

Asadar programeaza-ti creierul pentru sportul practicat cu regularitate. Muschii se vor plia firesc..

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top