Now Reading
Stilul de viata anticancer

Stilul de viata anticancer

Revista Psychologies

David Servan_Schreiber

Autorul cartii „Vindeca – stresul, anxietatea si depresia fara medicamente si fara psihanaliza” a trait o experienta limita: cancerul. Fiind si medic neurolog, el a scris o carte de referinta, tradusa acum si la noi: „Anticancer” (la editura Elena Francisc Publishing).

Psychologies: Cu Anticancer vreti sa aduceti o completare la a te vindeca?
David Servan-Schreiber: Cand am terminat A te vindeca, credeam ca am spus tot ce doream sa spun si nu ma gandeam sa scriu o alta carte. Dar aceasta mi s-a impus din mai multe motive.

Ca medic, cercetator si bolnav, am resimtit ca fiind indispensabil sa impartasesc unui numar mare de oameni ceea ce trebuie sa stie fiecare pentru a intelege mecanismele sanatatii care exista in noi. Si cum putem sa le sustinem. Mai intai, pentru ca ma detasasem de propriul meu cancer pentru a putea sa-mi impartasesc experienta, cu scopul de a-i ajuta pe ceilalti bolnavi.

Apoi, pentru ca au aparut enorm de multe informatii in acesti ultimi zece ani, despre legatura dintre nutritie si cancer sau despre problemele de mediu si ca venise momentul sa le adun pe toate pentru a le impartasi mai departe. In fine, pentru ca au aparut date stiintifice care au dovedit ca aceasta boala este o veritabila epidemie, care omoara o persoana din patru in Occident; si ca incepem sa-i determina m cauzele.

Cauzele cancerului sunt, deci, cunoscute?
Multa vreme s-a crezut ca aceasta boala era, inainte de toate, o chestiune aproape genetica. Dar faptul ca exista o crestere constanta a numa rului de cazuri, arata ca aceasta nu este singura cauza si ca exista o influenta exterioara mult mai mare – a mediului nostru inconjurator si a modului nostru de viata – decat a genelor noastre.

Factorul genetic nu joaca un rol major decat in 15% din cazuri. Cu totii suntem predispusi la cancer, adica purtam in noi celule canceroase care ar putea sa se dezvolte, ducand la aceasta boala. Si ca modul nostru de viata este cel care va declansa sau nu aceasta dezvoltare: va hrani el maladia sau mecanismele corpului care impiedica dezvoltarea celulelor canceroase?

Este o noua abordare pentru oamenii de stiinta?
Da, de zece ani. Oamenii de stiinta au castigat un imens avans cand au inteles ca boala putea fi oprita – chiar fara sa distruga celulele canceroase –, impiedicand corpul sa alimenteze cresterea tumorii. O revolutie!

In loc sa se limiteze sa atace tumorile de front cu chimioterapiile sau cu radioterapiile, ei au descoperit ca trupul nostru putea fi ajutat in lupta contra tumorii, impiedicandul, de exemplu, sa fabrice vasele sangvine de care are nevoie pentru a se dezvolta.

Din aceasta revolutie a luat nastere o serie de cercetari pasionante, cu scopul de a gasi modalitati de a ne ajuta mai bine corpul. Intr-adevar, in fiecare dintre noi exista mecanisme naturale de aparare contra cancerului care sunt slabite considerabil de modul nostru de viata si care pot fi intarite modificand lucruri destul de simple: sa alegem ce mancam, cum ne consumam energia fizica. Sa fim vigilenti in privint a mediului si sa fim atenti la viata noastra interioara.

Alimentatia ar fi, dupa dvs. unul dintre elementele-cheie ale luptei impotriva cancerului?
Cred ca este elementul-cheie din cauza raspandirii sale. Si am descoperit asta deoarece o asemenea crestere a numarului de cancere nu se explica in niciun caz printr-o deteriorare a conditiilor psihosociologice ale oamenilor. Nu are nicio legatura; de aceea, trebuie sa cauta m cauzele in alta parte, in alte schimbari ale modului lor de viata.

Or, ce constatam? De cincizeci de ani, trei lucruri s-au schimbat extrem de mult: cresterea consumului de zahar rafinat, folosirea produselor chimice in ingrasaminte si a pesticidelor si schimbarea hranei
animalelor din crescatorii.

Inainte de al Doilea Razboi Mondial, vacile si puii mancau iarba. De atunci si pana in prezent, mananca soia si porumb. In iarba se afla Omega-3; in soia si porumb, Omega-6. Or echilibrul dintre Omega-3 si Omega-6 controleaza toti factorii de inflamare a corpului nostru. Atunci, da, cu siguranta s-a intamplat ceva care poate explica epidemia.

Faptul ca boala vine din farfuriile noastre nu e nelinistitor?
Astazi, in Occident, o persoana din patru moare de un cancer: este inspaimantator. Dar este posibil sa avem un control sigur asupra factorilor care contribuie la dezvoltarea bolii.

Pentru mine, remediul anxietatii este stapanirea de sine: voi prezenta felul in care ajungem la aceasta atitudine si fiecare va face ce vrea dupa aceea. Nu este vorba sa devenim niste fanatici ai mancatului sanatos. Trebuie sa intelegem ca anumite alimente, ca ceaiul verde sau curcuma, „creeaza“ sanatate in corpul nostru, in timp ce altele, ca zaharul rafinat sau carnea de animale prost hranite ne imbolnavesc.

Suntem, deci, responsabili pentru dezvoltarea unui cancer?
Atentie, nu este vina bolnavilor daca au cancer. Niciodata! Adevaratele cauze ale cancerelor noastre apartin factorilor de mediu si nutrit ionali. Iar aici, nimeni nu poate fi facut vinovat. Modul nostru de viata s-a schimbat incepand cu al Doilea Razboi Mondial, din interese financiare si de confort. Nimeni nu-si imaginase consecintele…

In schimb, suntem cu totii responsabili de lupta noastra contra bolii. Astazi, cum a fost si cazul meu, nu are niciun rost sa faci chimio daca nu adopti si un regim cu produse naturale, care cresc capacitatea corpului nostru de a lupta contra inflamarii, produca toarea celulelor canceroase.

Lumea medicala este receptiva la aceasta complementaritate?
Practicienii sunt putin informati in privinta acestui discurs si in acelasi timp foarte interesati. Oncologii cu care dialoghez sunt foarte deschisi.

Daca ei nu cunosc toate aceste abordari, este pentru ca ele nu antreneaza crearea de medicamente. Sa luam un exemplu: curcuma este antiinflamatorul natural cel mai puternic pe care-l cunoastem. Indienii – care consuma mai multe grame pe zi din acesta, pentru ca intra in compozitia curry-ului sufera mai putin de cancere, de maladii Alzheimer sau cardiace decat occidentalii. Putem sa o introducem si noi foarte usor in alimentat ia noastra. Dar, cum nu putem pune brevet pe acest produs, nu putem crea un medicament.

Deci nu vin bani. Deci, nu exista congrese stiintifice medicale care sa permita difuzarea informatiei, simpozioane medicale, publicitate in revistele medicale, programe de cercetare de mare anvergura… Informatia nu ajunge pana la oncologi. Mi-ar placea ca lucrarea mea sa serveasca si la asta.

Am stipulat in contractul cu editorul meu ca o parte din banii obtinuti din vanzarea cartii sa ajute la incurajarea cercetarilor asupra elementelor naturale de preventie si de tratament ale cancerului.

 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top