Stresul si silueta
Exista situatii pe care organismul nostru le percepe ca fiind pericole, motiv pentru care cauta metode de aparare. In acest registru, stresul ajunge sa fie un inamic pentru silueta.
Daca la inceputul speciei noastre, in vremuri dificile, corpul isi facea rezerve, caci niciodata nu se stia cand tribul ramane fara mancare sau apa, astazi, in linii mari, mentinem aceiasi parametri, intrucat stresul este semnalizat, si el, ca un pericol.
Daca in vremuri dificile mintea ne-ar spune sa ne facem provizii pentru a preveni eventualele lipsuri, la fel si organismul nostru tinde sa isi mentina ritmul cu care este obisnuit.
De aceea, de multe ori, si la inceputul unei diete, avem impresia ca nu obtinem rezultatele in ritmul in care ne-am dori. Acest lucru se intampla intrucat organismul intelege ca este privat de anumite resurse si tinde sa stocheze din ceea ce primeste.
Asemanator, in situatii de stres, productia de cortizol creste, determinand pastrarea a cat mai multe calorii sub forma de grasime. Acestui mecanism i se adauga si foamea, sau cel putin asa o numim noi.
De cate ori, la deadline-uri sau lucrand la proiecte complicate nu ai golit automatele de dulciuri si covrigei? Frustrarea si stresul te coplesesc, iar de-a lungul timpului creierul nostru a fost antrenat sa puna semnul egal intre mancare si recompensa.
Ce iti ramane de facut? Sa deosebesti foamea reala de cea emotionala si sa cauti alte modalitati de recompensa.
De ce nu incerci, spre exemplu, sa faci cateva exercitii fizice atunci cand te simti stresata.
Mai mult, acestea au efectul de a-ti limpezi mintea si de a te umple de energie. Inafara actiunii de combatere a starii stresante pe care o traiesti, au si un rol pozitiv asupra siluetei.
Nici macar nu este necesar un antrenament excesiv. Cateva exercitii simple de stretching le poti face chiar si la tine acasa.
Foto: shutterstock.com