Now Reading
Ce este terapia cu ozon

Ce este terapia cu ozon

Revista Psychologies

O terapie relativ noua in Romania, dar cu beneficii extraordinare pentru sanatate si cu aplicabilitate concreta in zona esteticii, ozonoterapia foloseste darurile naturii pentru a ne oferi o stare de bine la nivel corporal si mental. Detalii de la dr. Flavius Bajan, medic urolog si specialist in ozonoterapie.

 

Ozonul a fost descoperit in anul 1840, insa a inceput sa fie intrebuintat in tratamente complementare mult mai tarziu. La inceput, ozonoterapia a fost folosita in diverse tari din Europa, urmand ca, ulterior, sa ajunga si pe alte continente, pentru a contribui la tratarea diferitelor boli.

In Europa, terapia pe baza de ozon exista de zeci de ani; pe de alta parte, in Romania, acest tratament este destul de nou, dar castiga tot mai mult awareness datorita beneficiilor sale directe.

 

Inspirat de natura

Ozonul se gaseste in mod natural in atmosfera, in concentratii de circa 0,6 ppm si este produs din O2, sub actiunea radiatiei ultraviolete cosmice si a descarcarilor electrice atmosferice din timpul furtunilor.

Rolul benefic al ozonului este evident inca de la acest nivel, prezenta lui in straturile superioare ale atmosferei terestre, situate intre 10 km si 50 km (in stratosfera), in concentratii locale mai mari, respectiv intre 2 si 8 ppm, alcatuieste „patura de ozon a atmosferei“, care protejeaza intreaga biosfera a Pamantului de actiunea distructiva  a razelor ultraviolete.

Astfel, ozonoterapia, in sine, este o metoda de tratament care se bazeaza pe efectele biologice complexe pe care le produce molecula de oxigen triatomic O3 asupra organismului uman.

Insa ozonul folosit in aplicatiile terapeutice clinice nu este ozonul atmosferic, ci este produs local, de aparate medicale numite „generatoare de ozon“, care au atasata o butelie de oxigen pur 100% si care produc un amestec gazos folosit in procedeele terapeutice, format din 0,5-5% ozon si restul O3.

 

In ce consta ozonoterapia

Administrarea terapeutica a ozonului se face atat pe cale generala, prin autohemoterapie majora, autohemoterapie minora si insuflatie rectala, cat si prin aplicare locala: injectii intradermice, subcutanate, intramusculare, periarticulare, intraarticulare, prin aplicare locala de saci cu ozon (bagging), cupe cu ozon (cupping), aplicare locala de apa ozonizata sau de creme si uleiuri ozonizate.

O forma speciala de ozonoterapie locala este sauna cu ozon, destul de frecventa pe plan local.

 

Sanatate

Ozonoterapia este, de regula, o excelenta metoda terapeutica complementara, care nu exclude terapia conventionala a afectiunii tratate, ci se utilizeaza simultan cu aceasta, contribuind sinergic la majorarea efectului terapeutic comun.

Se poate observa ca aplicarea concomitenta a ozonoterapiei poate duce, de nenumarate ori, la scaderea dozelor si a reactiilor adverse ale tratamentului conventional.

Introdus in corp, ozonul se dizolva rapid in mediile lichide (sange, lichid interstitial), nu ramane in forma gazoasa, si activeaza metabolismul celular cu efect antiinflamator si musculo-relaxant, ducand la scaderea durerii din contracturile musculare.

De remarcat este rolul important imunomodulator pe care il are in administrarea generala (imunostimulant sau imunosupresiv, in functie de concentratia administrata) si de efectul antibiotic  in administrarea directa, locala (antibacterian, antiviral si antifungic).

Principalele indicatii clinice ale tratamentelor cu ozon sunt: diabetul zaharat (mai ales in complicatiile tardive produse de microangiopatia diabetica), boli inflamatorii cronice (poliartrita reumatoida, hepatite cronice, afectiuni intestinale inflamatorii cronice), arteriopatie ischemica periferica, insuficienta circulatorie cerebrala (post AVC ischemic), afectiuni virale (hepatita B si C, herpes zoster), ca terapie complementara in afectiunile oncologice.

De asemenea, aplicarea injectabila locala este utila in afectiunile articulare de tip reumatic si degenerativ (artroze, artropatii), in patologia articulara si musculara posttraumatica (entorse, luxatii, intinderi si rupturi musculare, sechele dupa interventii ortopedice), precum si in bolile autoimune (cu predilectie, in scleroza multipla).

Ozonoterapia se foloseste cu succes si in toata patologia dureroasa: hernia de disc cervicala si lombosacrala, pentru durerile cervicale – cu efect imediat si durabil, in traumatologia sportiva, precum si in patologia infectioasa, in Parkinson sau Alzheimer, precum si in afectiuni dermatologice (acnee, psoriazis etc.).

Datorita efectului antioxidant, imuno-stimulator, regenerant, terapia pe baza de ozon poate fi utilizata si ca tratament complementar in bolile neoplazice (cancere). In acest caz, efectul ozonului depinde foarte mult de tipul si localizarea neoplasmului si de stadiul bolii.

 

Estetica

In zona frumusetii vorbim despre tratarea ridurilor faciale, a vergeturilor si celulitei de pe picioare. Totusi, eficacitatea ozonoterapiei in celulita este marita considerabil de corectarea factorilor comportamentali si alimentari.

Pentru rezultate vizibile, este recomandat sa facem sport regulat, sa avem o dieta echilibrata, cu continut bogat in fibre alimentare si nutrienti esentiali pentru regenerarea tisulara, hidratare corespunzatoare.

Pe scurt, ozonul ne ajuta sa ne mentinem tineri sau sa tratam celulita si alte aspecte inestetice ale pielii, incetinind procesul de imbatranire. De asemenea, tratamentul cu ozon are si efect de detoxifiere.

 

Frecventa recomandata

In functie de afectiunea de care discutam, precum si de specificul fiecaruia dintre noi, terapia cu ozon poate fi utilizata diferit.

Pentru anumite persoane, ozonoterapia poate da rezultate imediate, inca de la primele sedinte, care pot fi realizate zilnic sau la 48-72 de ore, iar pentru altele timpul de raspuns al tratamentului poate fi mai lung.

Astfel, fiecare tratament cu ozon trebuie realizat tinand seama de particularitatile noastre si adaptat in functie de acestea.

Totusi, pentru bolile acute sau pentru acutizari ale unor boli cronice, se recomanda intre 12 si 15 sedinte de tratament complementar cu ozon, insotite, ulterior, de cure de intretinere, realizate lunar sau mai des.

 

Stare de bine

Desigur, ozonoterapia ofera beneficii si pentru minte, nu doar pentru corp. Anticii au postulat aceasta realitate prin dictonul Mens sana in corpore sano.

Este clar pentru toata lumea ca mentinerea unui corp realmente sanatos are impact pozitiv si asupra psihicului nostru.

 

Contraindicatii

Ozonoterapia are putine contraindicatii si nu genereaza reactii alergice. Aplicata prin metoda autohemoterapiei, ozonoterapia are doua contraindicatii principale: deficitul de glucozo-6-fosfat, care este o boala rara (se mai numeste favism), intalnita foarte rar in Romania, si hipertiroidismul in forma activa.

Deficitul de glucozo-6-fosfat nu permite refacerea rezervelor de ATP intracelular din globelele rosii, astfel incat ozonul poate provoca liza hematiilor daca este administrat persoanelor care au aceasta boala.

In cazul hipertiroidismului, tratamentul pe baza de ozon accelereaza mai puternic metabolismul, care este deja foarte crescut. Insa metodele de aplicare locala in aceste cazuri sunt sigure si nu au riscuri.

 

Recidiva

Pentru a da randament maxim, tratamentul cu ozon se administreaza mai des la inceput, iar apoi se realizeaza terapii la intervale clar stabilite, care pot varia de la o data pe saptamana, la o data pe luna sau de doua ori pe an, astfel incat se previne riscul de recidiva.

De exemplu, dupa mai multe sesiuni de ozonoterapie in dureri articulare sau in terapii estetice, este suficient sa urmam, dupa un tratament initial, tratamente de intretinere la intervale mai mari de timp.

 

Profilaxie

Folosit in anumite concentratii, ozonul protejeaza organismul de actiunea unor factori toxici care duc la imbatranire si aparitia unor boli.

De asemenea, ozonoterapia poate preveni complicatiile unor boli, poate diminua intensitatea puseelor acute si poate imbunatati substantial calitatea vietii si speranta de viata la bolnavii cronici, reducand consumul de medicamente si reactiile secundare provocate de acestea.

Se poate spune, asadar, ca ozonul ofera o sansa in plus! 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top