Now Reading
Ține sub control cuperoza

Ține sub control cuperoza

Avatar photo

Roșeață care apare la frig, când mănânci ceva picant sau bei un pahar cu vin. Iată o formă ușoară a cuperozei, care, în timp, poate evolua. Care sunt factorii declanșatori și cum să ne îngrijim tenul cuperozic, ne spune dr. Smaranda Nica, medic specialist dermatolog.

 

Cuperoza sau rozaceea este o boală ce afectează partea centrală a feței și se caracterizează prin eritem (roșeață), telangiectazii (vinișoare dilatate) și uneori printr-o erupție formată din papule (umflături mici) și pustule.

Nu toate apar deodată și pot sau nu să evolueze progresiv. Primul stadiu este cel de flushing și blushing, când, după anumiți factori declanșatori, se produce o înroșire temporară a feței, care dispare rapid.

Treptat, se instalează roșeața permanentă, cu grade de intensitate diferite, și apar vase dilatate. În acest moment, se vorbește de forma eritemato-telangiectatică.

Această formă poate rămâne staționară sau poate progresa la forma papulo-pustuloasă (al doilea stadiu), când, pe fondul acestei roșeți, apar umflături mici roșii, ca niște coșuri.

O altă formă, mai frecventă la bărbați, este forma fimatoasă, care apare după ani de evoluție, doar pe fondul roșeții difuze.

Se caracterizează prin îngroșarea pielii: cel mai frecvent, la nivelul nasului, la bărbați – un nas mare, boselat și roșu. Rozaceea poate afecta și ochii, uneori fiind singura sau principala manifestare a bolii, și persoanele afectate se adresează mai întâi oftalmologului.

Aceasta este forma oculară. Simptomele oculare apar la jumătate dintre cei cu rozacee, însă, de regulă, sunt ușoare: senzație de corp străin în ochi, senzație de mâncărime, arsură sau înțepătură, uscăciune, sensibilitate la lumină, oboseală, ochi roșii.

Există și forme mai grave de afectare oculară în rozacee, cum ar fi afectarea pleoapei, a conjuctivei sau a corneei. Evoluția bolii este cronică, cu pusee inflamatorii.

Citește și:

Acneea la adulți: cauze și prevenție

4 tipuri de sprâncene șic

Cauzele apariției cuperozei

Cauzele bolii sunt necunoscute. Există mai mulți factori care pot fi implicați, însă niciunul dintre aceștia nu a fost dovedit ca fiind cauza precisă: o alterare a vaselor la nivelul feței, astfel încât ele se dilată și chiar se pot înmulți;

condițiile climatice extreme (expunerea la soare) afectează vasele și țesutul de susținere a pielii; alimentele fierbinți, picante sau consumul de alcool (în cantități mici) declanșează episoadele de înroșire tranzitorie a feței;

consumul sau folosirea anumitor medicamente: amiodarona, doze mari din vitaminele B6 și B12,corticosteroizi topici;

parazitul Demodex folliculorum, unul dintre paraziții ce se găsește în mod normal la nivelul pielii feței, poate fi unul dintre factorii ce determină boala, ținând cont de faptul că s-a dovedit că pacienții cu rozacee au un număr crescut de astfel de microbi;

infecția gastrică cu bacteria Helicobacter Pylori; reacții imunitare anormale la nivelul pielii care duc la inflamație; alterarea funcției de barieră a pielii; factorii genetici.

 

Factori declanșatori

Dacă nu avem certitudine privind cauzele, factorii declanșatori sunt cunoscuți. Nu toți sunt valabili la toate persoanele cu rozacee.

Fiecare persoană trebuie să-i evite pe cei la care observă o agravare a oricăruia dintre simptome. Iată lista cu factorii agravanți care trebuie evitați: temperaturile extreme – căldura/ frigul extrem; expunerea la soare;

expunerea la vânt; alcoolul; cafeina (cafea/Cola); alimentele picante; alimentele sau băuturile fierbinți; stresul, anxietatea, emoțiile;

efortul fizic intens; substanțele iritante din produsele cosmetice, soluțiile astringente sau tonice, sulfatul lauric din pasta de dinți, unele săpunuri.

 

Mergi la medic!

Rozaceea (cuperoza) este o problemă „de ambalaj“ și nu se asociază cu alte probleme de sănătate. Totuși, există anumite boli care mimează rozaceea și, de aceea, consultul dermatologic este important.

De asemenea, orice pacient trebuie informat corect despre ce înseamnă această boală și cum trebuie să o gestioneze, astfel încât să nu se agraveze, și ce tratamente i se potrivesc.

 

Alimente „rele“

Nu există alimente care să ajute în rozacee, dar există cele pe care le-am enumerat anterior, care pot să o agraveze. Astfel, alimentele nu trebuie să fie foarte fierbinți și nici foarte picante.

Alcoolul este, și el, un posibil agravant, în special băuturile tari și cele care conțin tanin. Astfel, dacă o persoană cu rozacee vrea să bea un pahar cu vin, este mai bine să aleagă un vin alb sau rosé, în detrimentul vinului roșu.

Cafeina nu este întotdeauna asociată unei exacerbări a bolii, însă dacă acest lucru se întâmplă, ea va trebui evitată.

 

Măști naturiste

Pe internet și în diverse publicații, circulă o multitudine de rețete naturiste. Ca și în cazul medicamentelor, nu există un panaceu.

Astfel că un tratament naturist poate să facă bine unei persoane, dar să îi agraveze problema alteia. Ghidurile medicale nu menționează astfel de tratamente și nu există studii clinice. Pe scurt, ele pot fi încercate și dacă fac bine, pot fi utilizate, dacă nu, nu.

 

Cum ne îngrijim

În afara tratamentului recomandat de medic, ar mai fi necesare câteva măsuri generale.

Trebuie evitați factorii declanșatori (enumerați anterior).

Trebuie evitată expunerea la soare, indiferent cât de „puternic“ este acesta, folosind pălării cu boruri largi și produse de fotoprotecție (creme, sprayuri, loțiuni – de preferat, cele cu filtru mineral) cu SPF de cel puțin 30, cu protecție și față de UVA.

În ceea ce privește întreținerea pielii, este bine să se evite: soluțiile astringente, tonicele, soluțiile mentolate; machiajele waterproof; produsele ce conțin sulfat lauric (Lauryl sulphate), formaldehidă (formaldehyde), acid palmitic sau oleic; produsele cu mai mult de zece ingrediente (mai ales în cadrul formelor severe).

Dacă pielea este uscată, se pot folosi creme emoliente hipoalergenice, noncomedogenice, fără parfum, special destinate pielii sensibile.

Pentru formele cu edem ușor al feței, se poate efectua masaj facial blând.

Pentru bărbați, este recomandată folosirea aparatului electric de ras, în detrimentul lamei, pentru a reduce iritația și simptomele asociate.

Se pot folosi creme colorate special, de tip fond de ten, pentru „ascunderea“ roșeții. O zonă foarte roșie poate fi acoperită cu un produs de machiaj de tip „corector“ sau concealer, de culoare verde sau galbenă.

Spălarea feței se va face cu un săpun moale, pentru piele sensibilă. Nu se freacă fața nici în timpul spălării, nici la uscarea cu prosopul.

 

Dr. Smaranda Nica este medic specialist dermatolog, clinica Dermestet, www.dermestet.ro

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top