Top 7 vitamine antioxidante by Oana Dinu 14 dec. 2016 Stiai ca o portocala iti ofera doza zilnica de vitamina C? Iata si alte vitamine cu rol antioxidant pe care nu trebuie sa le eviti. Consumul de alimente bogate in vitamina C protejeaza de cancerele de plamani sau de stomac, dar ingerata in cantitati mari, poate produce calculi renali sau tulburari digestive. De asemenea, nu trebuie asociata cu fierul sau cuprul, deoarece poate reprezenta o adevarata „bomba oxidativa”. Se recomanda consumul a doua portocale pe zi. Daca nu ai o conduita alimentara bine pusa la punct, antioxidantii sub forma de capsule te vor ajuta sa te mentii tanara si in forma. Atentie insa, nu in doze mari! Actioneaza asupra cresterii, respiratiei, sistemelor endocrin si imunitar, asupra inflamatiilor, cicatrizarii, reproducerii. Totusi, un exces de zinc creste frecventa cancerelor de san sau de colon. Alimentele cele mai bogate in zinc sunt stridiile, carnea (mai ales de vita), painea integrala, germenii de grau, soia, fasolea alba, lintea. Protejeaza pielea, mucoasele, bronhiile, vasele sanguine si inima. Alimentele cele mai bogate in vitamina A sunt ficatul, untul si ouale, iar alimentele bogate in caroten sunt morcovii, rosiile, spanacul, caisele, papaya, telina, pepenele galben, grepfruit si brocoli. Nici vitamine, nici oligoelemente, polifenolii sunt niste molecule dotate cu o mare putere antioxidanta. Au actiune de preventie contra cancerului si a bolilor cardio-vasculare, inhiba oxidarea colesterolului „rau” si ne protejeaza arterele. Le gasesti in ceaiuri (verde si negru), strugurii, soia, legumele verzi, fructele rosii (afine, coacaze, zmeura, capsune). Protejeaza si stimuleaza sistemul imunitar, neutralizeaza toxinele, ajuta la eliminarea materialelor grele (plumb, mercur) si la fluidizarea sangelui. Alimentele cele mai bogate in selenium sunt pestele, ouale, carnea, branza, orzul, usturoiul, sparanghelul, brocoli si portocalele. Este cea mai puternica dintre vitaminele protectoare, apara in mod direct celulele de oxidarea grasimilor impiedicand radicalii liberi sa se propage. Lupta contra oxidarii colesterolului „rau” si intervine in bolile coronariene. Alimentele cele mai bogate in vitamina E sunt uleiul de germeni de grau, de nuci, de soia si de porumb. Citeste si: Alimente bune pentru ten Sucuri si smoothie-uri: sanatate la pahar Foto: 123.rf Oana Dinu Autor Psychologies.ro 0 Comments