Tu si corpul tau

Prin el trece echilibrul, energia, dorinta, seductia. El este interfata dintre fizic si psihic. De starea lui de sanatate, de posibilitatile sale, de senzatiile sale agreabile, pe care ni le poate aduce, depinde starea nostra generala de bine.

Chiar daca avem 20 de ani, atunci cand el se modeleaza, sau 40, cand e copt, sau 60, cand ne nelinistim pentru viitorul lui, unde suntem de fapt in relatia cu propriul corp?

Iata o buna ocazie de a reflecta asupra a ceea ce este important pentru noi in felul cum aratam sau cum ne ingrijim de sanatatea acestui hard disk.

Dar, in primul rand, il iubim oare? Suntem in acord cu el si cu senzatiile lui? Ii dam o nota buna sau una medie? Daca ii reprosam cateva lucruri care nu ne plac, suntem oare obiectivi?

Este un defect serios (de exemplu, picioarele prea scurte sau o silueta prea colturoasa) ori poate el sa fie corijat, prin ceva care tine de atitudinea noastra?

Putem apoi sa trecem la rubrica de sanatate. O mina trista si cearcanele te duc cu gandul la o conduita care e mai degraba responsabilitatea ta si nu a lui.

Somn insuficient, exces de bomboane, de alcool sau de tigari. Remediul nu este greu de imaginat. Sa mai luam in calcul raul general, oboseala, durerile de spate sau de stomac, migrenele, multe dintre acestea le suportam cu stoicism sau gemem pe tacute, desi mai bine am merge la un medic, sa ne dea leacuri…

La capitolul „greutate si masuri, concluzia poate fi „foarte bine sau „mai e ceva de facut, insa deseori centimetrul confirma nemultumirile noastre.

O burta ceva mai pufoasa sau niste solduri mai largute sunt semnul unui excedent de greutate si nu de lipsa de tonus fizic. Articulatiile, supletea: sezonul rece oare nu le-a ingreunat un pic?

Cateva teste simple, precum o serie de exercitii abdominale, sau de miscari de intindere ne pot spune multe despre unele sau altele. Acestea ne pot trimite la exercitiile de forta pe care le-am programat in toamna trecuta si pe care le-am lasat deoparte din ecuatia timpului nostru liber.

Dar de ce aceasta delasare? Putem da vina pe lipsa de timp, pe oboseala, pe lipsa de bani, pe dificultatea de a gasi un moment bun pentru toate acestea.Oare chiar asa este?

Chiar daca modificarea aparentei, prin intermediul exercitiului fizic, este mai putin radicala decat recursul la chirurgie estetica, mai putin necesara decat tratamentul unei boli etc., ea nu este un act neutru.

Corpul nu este disociabil de ansamblul personalitatii pe care o avem
. Sa reluam acea legatura cu el inseamna sa adoptam un anumit mod de a fi, anumite obiceiuri bune, destul de perturbante, pentru ca inconstientul este inert, si vointa noastra de bine este adesea insuficienta.

Dupa capitolul „silueta, trecem la pagina de sport si relaxare. Alineatul unu: nu exista vreun dans pe care sa vrem sa il deprindem, tenis sau curs de golf, de echitatie, de tango sau de orice altceva?

De ce sa ne multumim sa visam la asta, in loc sa ne apucam pur si simplu? Alineatul doi: in sportul pe care il facem deja exista destula placere sau suntem impovarati de ideea de a ajunge la performanta? Daca vrem sa fim campioni, ce eforturi facem in acest sens?

 

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2
Comentează și tu
Recomandări
Cum putem uita de insomnie
Cum putem uita de insomnie

Prea mult stres, prea multe gânduri, oboseală adunată… cu toții am traversat o dată sau mai frecvent, episoade de insomnie. Iată ce putem face pentru a ne odihni și a ne recupera energia.

Citeste
Motive pentru care apelăm la chirurgul estetician
Motive pentru care apelăm la chirurgul estetician

Doctorul estetician Ovidiu Grecu (www.drgrecu.ro), pionier al chirurgiei estetice responsabile și specialist renumit în acest domeniu comentează în cele ce urmează declicul care produce această dorință în rândul femeilor.

Citeste
Urticaria la frig și alte probleme ale pielii în sezonul rece
Urticaria la frig și alte probleme ale pielii în sezonul rece

Temperaturi neprietenoase, fulgi de nea care bucură copiii și blochează traficul, piesaje feerice. Sezonul rece are o mulțime de nuanțe, iar pentru unele persoane aduce o problemă în plus: de la simpla sensibilitate, la patologii ale pielii, precum eczeme sau forme specifice de alergie la frig.

Citeste
Tu si corpul tau
Tu si corpul tau

Oare nu il neglijam cam des? E timpul sa il ascultam acum. Corpul nostru este sediul bucuriilor si al nefericirilor, si adesea comunica lucruri pe care nu le intelegem de prima data. Relatia cu propriul nostru corp nu este niciodata neutra, ea este reflectarea privirii aprobatoare a mamei, in prima copilarie, sau a diverselor priviri aplecate asupra lui in timpul vietii. Dar este, in primul rand, rodul bunavointei noastre fata de noi insine.

Citeste
Diagnosticul de endometrioză: provocări fizice și psihice
Diagnosticul de endometrioză: provocări fizice și psihice

Una din zece femei este diagnosticată cu endometrioză. Mai mult de jumătate suferă de infertilitate. Am stat de vorbă despre impactul psihologic endometriozei cu Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică ginecologie, supraspecializat în diagnosticul, tratamentul și chirurgia endometriozei.

Citeste
Ce este artrita și cine o face
Ce este artrita și cine o face

Artrită, gută… vârsta nu vine doar cu un plus de înțelepciune, ci și cu probleme osteoarticulare. Medicul ortoped Alin Pandea explică ce sunt toate acestea și cum ne putem feri de instalarea lor.

Citeste