Vaccinarea: o șansă la viață pe care nu ar trebui să o refuzăm

Variola nu a trecut cu tinctură de pătrunjel, ci mulțumită unui vaccin. Iar așa cum nu luăm bisturiul din mâna chirurgului să ne operăm singuri, pentru că am mai tăiat legume la viața noastră, tot așa, când ne întrebăm despre eficiența și necesitatea vaccinurilor, lăsăm răspunsurile în seama specialiștilor.

 

Care este rolul vaccinurilor și de ce au apărut?

Dr. Adrian Marinescu: În cazul bolilor cu risc mare de transmitere în populație, se încearcă producerea vaccinului care să împiedice noile îmbolnăviri.

Vaccinarea și termenul de „vaccin“ au fost introduse de Edward Jenner, medic englez care, în 1796, a realizat prima imunziare împotriva variolei.

Obiectivul „de aur“ la care se ajunge foarte greu este de a obține eradicarea afecțiunii respective, cum s-a întâmplat cu variola (care, pe vremuri, făcea ravagii).

Dar la aceste rezultate se ajunge doar după o lungă perioadă fără noi cazuri. Abia atunci se poate vorbi despre un succes.

Din păcate, de multe ori nu se reușește tehnic producerea vaccinului, din multe considerente, iar aici, un astfel de exemplu este hepatita C, extrem de răspândită și, momentan, fără o soluție de eradicare prin vaccin.

În cazul ei, se încearcă tratarea prin terapii novatoare, astfel încât răspândirea să fie limitată cât mai mult. Vaccinul este un preparat biologic care conține microorganisme omorâte sau atenuate ori fragmente ale acestora.

În urma administrării vaccinului, apare un răspuns imun (de apărare), care ne protejează de bolile produse de microorganismele patogene.

 

De ce nu ar trebui să avem ezitări în privința vaccinurilor?

Dr. A. M.: O precizare importantă în acest sens ar fi că riscul apariției reacțiilor adverse la vaccinare este extrem de mic, prin comparație cu riscurile de a avea complicații ale bolii respective.

Uneori, acestea sunt severe și pot duce chiar la deces, mai ales dacă ne gândim la vârstele extreme (bătrâni și copii). Deseori, ne protejăm gândindu-ne că nu ni se poate sau nu ni se va întâmpla nouă.

Este un soi de mecanism de apărare care poate fi sănătos atunci când nu vrem să ne încărcăm cu toate bolile dezastruoase existente în lume.

Dar este datoria noastră de a preveni, de a limita cât putem de mult, riscurile la care ne expunem. Gândirea magică nu are ce căuta aici.

În plan practic, calendarul vaccinării începe de la naștere și continuă prin intermediul pediatrului. Absolut fiecare copil ar trebui să aibă un pediatru, care să-l urmărească și să-l îndrume.

Să ne gândim și la bolile eruptive, care pot da complicații severe, chiar dacă nu sunt atât de frecvente. Într-o familie unde există un astfel de caz, șansa de transmitere la adulții care nu au avut afecțiunea anterior este foarte mare.

Și să nu uităm că adulții fac forme mai severe decât copiii. Există, spre exemplu, vaccinul clasic ROR, care se află în calendarul de vaccinare și cuprinde rujeola, rubeola și oreionul. Sunt boli eruptive frecvente, care pot să dea complicații, mai ales în cazul femeilor gravide.

Dacă ne referim la hepatita B, ar trebui să știm că aproximativ un milion de români au virusul în diverse stadii de boală și că vaccinarea este cea mai eficientă cale de prevenire.

Este trist să vedem că unele femei descoperă că au virusul în timpul sarcinii, când implicațiile sunt, din păcate, mult mai mari.

De asemenea, tinerii care își încep viața sexuală ar trebui să fie vaccinați fără ezitări, aceasta fiind cea mai răspândită cale de transmitere.

Având în vedere toate complicațiile virusului hepatic B și faptul că nu există un tratament pentru eradicarea acestuia, este important să nu ignorăm prevenția și, implicit, vaccinarea.

Căile de transmitere sunt reprezentate de sânge și produsele de sânge. Asta înseamnă că orice intervenție chirurgicală sau stomatologică poate fi luată în calcul.

De asemenea, consumatorii de droguri sunt o sursă aflată în creștere la nivel mondial, iar acest lucru reprezintă o problemă foarte mare, riscul de contaminare prin utilizarea acelorași instrumente fiind major.

Să nu uităm că riscuri implică și efectuarea de tatuaje, chiar și procedurile cosmetice precum manichiura și pedichiura, iar aici recomandarea fermă este să avem propria trusă la salon.

Astfel de recomandări nu trebuie ignorate doar pentru că nu ne confruntăm cu boala și nu suntem conștienți de implicațiile ei și de modul în care ne poate afecta întreaga viață și pe a celor din jur.

Recomandările din partea specialiștilor din domeniu vin pentru a preîntâmpina, pe cât se poate de mult, răspândirea unor astfel de virusuri, având drept scop protejarea vieții și sănătății oamenilor.

Chiar și pentru gripă trebuie să fim preocupați de vaccinare, contraindicațiile fiind atât de reduse, încât devin irelevante.

Să ne amintim de epidemiile de gripă din ultimii ani și de cazurile severe, unele chiar mortale. Sfatul meu este să ne vaccinăm anual, înainte de sezonul rece, mai ales în cazul vârstnicilor și al celor cu afecțiuni cronice.

Și o mențiune în plus: vaccinarea împotriva HPV este intens discutată și absolut necesară. Din păcate, cazurile de cancer uterin nu sunt puține și ar trebui să ne dea de gândit.

 

Prin urmare, sfatul specialiștilor, al persoanelor acreditate să ofere o opinie informată în acest sens, este acela de a nu refuza vaccinarea…

Dr. A. M.: Scoaterea pe piață a unui vaccin are în spate ani de zile de studii de cercetare, presupune monitorizări amănunțite și multe aprobări.

De partea cealaltă, cei care se opun vaccinării, nu au dovezi palpabile, de multe ori nu au nicio legătură cu medicina și chiar mă întreb cum și de ce ar putea ei să fie credibili?!

Eu recomand cu căldură să urmați programele de vaccinare, atât pe cele obligatorii, cât și pe cele opționale. Să sperăm că peste ani, când vom trage linie, vom constata că avem mai puține cazuri grave și mai puține decese în cazul afecțiunilor pentru care există vaccin!

Sfatul meu este să folosiți întotdeauna ca sursă de informare doar pe cea medicală, care se bazează pe argumente științifice solide, cu studii performante în spate.

 

Dr. Adrian Marinescu este medic primar boli infecțioase, Institutul „Prof. Dr. Matei Balș“, București, tel.: 0722.234.674, dramarinescu@yahoo.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Air yoga – calea spre relaxare, tonifiere și joacă
Air yoga – calea spre relaxare, tonifiere și joacă

Oare cum ar fi să faci yoga în aer? Air yoga nu este despre performanță și nici abilități speciale. Yoga, în general, este despre liniște mentală și apropierea de tine însuți. Performanța se traduce printr-un tonus mai bun și o minte mai relaxată. Iar dacă vrem să simțim totul ca pe o joacă, atunci air yoga este pentru noi.

Citeste
Beneficiile pilulelor contraceptive pentru organismul tău
Beneficiile pilulelor contraceptive pentru organismul tău

Majoritatea femeilor încep să ia pilule contraceptive pentru a se asigura că nu vor avea parte de instalarea unei sarcini nedorite pe parcursul administrării lor. Evitarea unei sarcini este funcția principală a anticoncepționalelor, dar această metodă contraceptivă are și multe alte beneficii pentru femei.

Citeste
(P) Formula stării de bine: Trup sănătos - minte limpede - spirit revitalizat, acum și în farmaciile Sensiblu
(P) Formula stării de bine: Trup sănătos – minte limpede – spirit revitalizat, acum și în farmaciile Sensiblu

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de produse naturale 100% certificate […]

Citeste
Vaccinarea: o șansă la viață pe care nu ar trebui să o refuzăm
Vaccinarea: o șansă la viață pe care nu ar trebui să o refuzăm

Variola nu a trecut cu tinctură de pătrunjel, ci mulțumită unui vaccin. Iar așa cum nu luăm bisturiul din mâna chirurgului să ne operăm singuri, pentru că am mai tăiat legume la viața noastră, tot așa, când ne întrebăm despre eficiența și necesitatea vaccinurilor, lăsăm răspunsurile în seama specialiștilor.

Citeste
Beneficii și riscuri pentru lucrările dentare
Beneficii și riscuri pentru lucrările dentare

Ideal este să conștientizăm importanța menținerii sănătății dentare și să apelăm la stomatolog atunci când apare o problemă, nu când rămân puține de făcut pentru rezolvarea ei. Despre lucrările dentare, materialele folosite și care sunt recomandările actuale, am stat de vorbă cu medicul stomatolog Lucian Matei.

Citeste
Beneficiile masajului tradițional thailandez
Beneficiile masajului tradițional thailandez

Masajul tradițional thailandez, autentic, este un sistem terapeutic cu numeroase beneficii atât la nivel corporal, cât și psihic. Se bazează pe posturi și mișcări specifice, putând trece drept o combinație între yoga și mindfulness, relaxare activă și un mai bun contact cu sine. Ce înseamnă cu adevărat această formă de masaj și cât de benefică este.

Citeste