Now Reading
Ce legatura exista intre copilarie si comportamentul afectiv al adultului?

Ce legatura exista intre copilarie si comportamentul afectiv al adultului?

Raspunsul psihologului:

Comportamentul afectiv al adultului este viu colorat de dorinte, nevoi, reactii infantile. Copilul este foarte prezent in adult.

Este foarte important sa se faca distinctia intre adult si personalitatea matura. Foarte putini adulti sunt cu adevarat personalitati mature, in sensul ca foarte putini au depasit egocentrismul infantil si isi asuma responsabilitatea pentru tot ce se intampla in viata lor.

Realitatea este ca maturizarea psihologica este un proces extrem de dificil si indelungat (care de altfel dureaza toata viata). Biologic, atingem maturizarea, emotional insa toti purtam in noi copilul care doreste sa se simta in continuare special, protejat, rasfatat.

La serviciu, dorim “sa crestem” in cariera, iar seful sa se comporte ca un parinte ideal. In cuplu, dorim ca celalalt sa ne rasfete si, daca se poate, sa se ocupe el de toate lucrurile administrative neplacute. Mai mult, societatea de consum stimuleaza infantilizarea.

Toate traumele sau conflictele nerezolvate din copilarie sunt inca active in inconstientul adultului, continuand sa-i influenteze comportamentul pana in momentul in care isi vor fi gasit rezolvarea. Conflictul cu autoritatea, invidia, gelozia, frigiditatea, dependenta, teama de singuratate sau de abandon, workaholism-ul etc, toate acestea isi au radacinile in copilarie. .

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top