Now Reading
Ce sa fac pentru a ma integra intr-un grup

Ce sa fac pentru a ma integra intr-un grup

Buna ziua! Sunt o adolescenta de 17 ani si ma confrunt cu o problema de integrare in societate as spune eu. Invat la cel mai bun liceu din orasul meu, imi iubesc parintii si ii ajut mereu. Intotdeauna am fost „fata cuminte”. Nu am prieteni, nici macar un grup cu care sa ies. Imi doresc foarte mult sa imi fac si eu macar o prietena adevarata si sa ies si eu cu colegii mei. Dar nu stiu unde gresesc. Colegii ma evita mereu, iar prieteni din copilarie nu am. Ce sa fac pentru a ma integra intr-un grup sau pentru a imi face prieteni noi? Mi-e foarte teama sa nu fiu respinsa,cum se intampla de obicei.

Intrebare pusa de: Theo, 17

Raspunsul psihologului:

Mi-ar fi placut sa stiu mai multe despre dumneavostra, cum de ati ajuns in aceasta situatie la 17 ani! Varsta la care putem avea multe legaturi prin diversitatea actiunilor, momentelor, contextelor la care luam parte. Poate ca singuratatea va protejeaza de o realitate pe care nu doriti sa o aflati, sa o cunoasteti. Este mai sigur si mai confortabil sa nu investim sentimente in relatiile cu altii pentru a ne prioteja de esecuri, de suferinte, de nerealizari, de invidie, de competitie. De asemenea, poate fi si consecinta unui esec anterior de relationare, de intelegere cu o persoana importanta pentru dumneavostra si care in final nu v-a intors ceea ce va doreati, ceea ce asteptati. Ma intreb oare dv din ce motiv ati recurs la una din aceste „strategii” si, in timp ati ajuns sa va spuneti ca sunteti autosuficienta.

Contactul cu altii ne ajuta sa invatam multe despre felul in care este lumea, ne confrunta cu tot felul de emotii, de situatii la care trebuie sa facem fata, si care ne solicita.

Cu siguranta ca ceea ce simtiti nu vine de ieri de azi si ca exista o poveste a acestei distantari si ascunderi care ar merita infruntata cu cineva care sa va inteleaga, cu un psiholog care sa va ajute, inainte de a depasi, sa o intelegeti si sa o reganditi. Sper ca am reusit sa fiu macar pentru cateva secunde pe aceeasi lungime de unda cu dv, si in final, v-as recomanda ca cautati pe net un psiholog in orasul dv care sa va ajute sa va regasiti drumul pe care candva l-ati pierdut. Curaj, acum cat nu e prea tarziu!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top