Now Reading
Cum ne purtam cu egoistii?

Cum ne purtam cu egoistii?

Cum trebuie interactionat cu o persoana care se caracterizeaza ca fiind individualista? Cum se manifesta aceste persoane in viata privata si ce necesitati au?

 

Intrebare pusa de: Bordea, 34

Raspunsul psihologului:

Definitia din DEX – individualist = egoist; persoana care se izoleaza de interesele, de preocupariel colective. Individ care este preocupat excesiv de propria persoana si de interesele proprii, poate fi indiferent sau ostil fata de interesele celorlalti.

Asadar, daca este adevarat si persoana respectiva se cunoaste cat de cat pe sine, rezulta destul de clar din definitia de mai sus ce necesitati au si cum se manifesta atat privat cat si ne-privat/social.

Povestea grea incepe de la “cum sa interactionezi cu astfel de persoane”. Nu spune nicaieri ca nu se poate interactiona cu ei.

Daca poti si rezisti sa nu te preocupe decat soarta, bunastarea, interesele lui, lucrurile par a fi ok. Daca nu, treaba devine dificila.

Nu il poti convinge pe un egoist ca el este egoist pentru ca el nu se simte egoist, el nici macar nu stie ce insemna sa dai si teoretic, el nu are decat o vina partiala in toata povestea asta.

Ajungem sa devenim egoisti dintr-o multitudine de factori, dar unul dintre cei mai importanta ramane relatia/relatiile pe care ai avut-o/le-ai avut in copilarie, felul in care este s-au tipizat, replicat si pus in aplicare de foarte mult timp in urma.

De aceea este dificil. El nu stie decat sa ceara si nu sa dea si i se pare drept sa faca asta. El nu stie sa faca altfel.

Daca vorbim de patologie, structurile narcisice sunt greu de ‘miscat’ din pozitia lor, greu de ‘atins’ si de ‘mobilizat’. Pentru ceilalti, viata alaturi de o astfel de persoana poate fi dificila si greu de inteles si de dus.

Oricine poate fi pana la un punct sprijinul si sursa generozitatii pentru altcineva dar dupa asta asteptio sa primesti ceva la schimb.

Ei bine, acest tip de persoane nu neaparat ca nu vor, nu pot, nu stiu sa faca asta. Intrebarea ar fi, daca ar fi capabili sa faca asta, ce s-ar intampla dupa…?!?
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top