Now Reading
Nu stiu incotro sa ma indrept

Nu stiu incotro sa ma indrept

Buna ziua, Nici nu stiu cu ce sa incep…problema mea e ca nu stiu incotro sa ma-ndrept, cu o luna inainte de sustinerea lucrarii de licenta. Nu am niciun obiectiv clar pe plan profesional- termin ASE-ul- niciun vis sau interes pentru un domeniu in care sa fiu capabila de performanta. La problema mentionata se adauga neincrederea in mine, in capacitatea mea de a relationa cu ceilalti. Lipsa de confirmari, care sa-mi arate ca sunt „normala”, a unui grup de prieteni, a unui iubit, toate ma trag in jos, ma simt incapabila sa ofer ceva, sa creez valoare, si asta se „observa”. Complexata de faptul ca nu am avut niciodata o relatie, nemultumita de felul in care arat (desi sunt constienta, pe de alta parte, ca nu sunt urata), de cat sunt de neindemanatica pentru varsta mea, parca incerc tot timpul sa ma ascund de lume, de intrebarile indiscrete…asa am ajuns sa nu am nici amici, cu exceptia a 2-3 fete, sa ies foarte rar, sa-mi petrec tot timpul liber in casa, sa-mi fac planuri pe care nu le pun in practica. Ma simt anormala, lipsita de ambitie, de dorinta de a reusi, foarte apatica. Viata trece pe langa mine si nu mi-as fi inchipuit, cand am intrat la facultate, plina de vise, ca la sfarsitul anului 4 voi sta tot in camin, ca ma voi concentra in continuare pe singuratatea mea, fara sa incerc cu adevarat sa schimb lucrurile. Imi doresc mult sa am o altfel de viata, mai activa, cu mai multi prieteni, oameni in jurul meu, dar am ajuns atat de complexata, speriata de lume, in cat nu stiu de unde sa incep, parca am prea multe lacune, am senzatia ca-mi lipsesc experiente importante pentru un tanar si nu stiu cum sa compensez aceste absente. Imi cer scuze pentru lungimea mesajului si v-as fi recunoscatoare pentru orice sfat.

Intrebare pusa de: diana, 23

Raspunsul psihologului:

Draga Diana,

Citind mesajul tau ma tot intrebam cati ani ani, cine si cum au fost parintii tai, cum de ai ajuns sa ai asemenea ganduri si emotii. Trebuie sa se fi acumulat in timp, usor- usor. Ma intreb ce o sa faci dupa ce termini facultatea? Ramai sa faci un master? Unde o sa stai dupa ce termini licenta? Toate acestea sunt importante in creionarea viitorului tau.

Sfatul meu este ca poate ti se pare greu sa apuci de undeva, dar trebuie sa o faci totusi.
In primul rand m-as ocupa de lucrurile ce tin de realitate: lucrarea de licenta, gasirea unui drum profesional cat de cat creionat (chiar daca nu va fi definitiv), stabilirea unor obiective legate de locatie etc.

Apoi as continua (sau ma rog, ideal ar fi in paralel) cu partea emotionala. Ce ar fi daca ai cauta pe net si urma, ca tot vine vacanta, cateva ore de dezvoltare personala individuala sau de grup, consiliere sau psihoterapie scurta (Terapie Cognitiv Comportamentala de exemplu sau Experientiala etc.)? Macar sa te ajute sa ai un prim contact cu tine insati in oglinda cu o alta persoana, adica un profesionist care sa te ajute in a-ti definitiva un plan pe termen scurt si mediu ca sa iesi din impas. In rest, tine doar de tine sa te tii de el, pentru ca nimeni altcineva nu va putea face treaba in locul tau.

Mult success!.

View Comments (3)
  • Exact ca si Diana sunt si eu… Eu fac 25 de ani luna care vine, dar inca nu mi-a gasit obiectivele in viata sau mai bine zis am renuntat la ele inainte sa le incep. Am o stare in care nu ma inteleg nici, eu as vrea sa o schimb dar nu pot, ceva ma retine pe loc 🙁

  • Nu e nimic neobisnuit cu voi . Multe persoane se simt asa cand sunt foarte tinere cand sunt singure. Unii depsesc momentul alti nu .
    Va sfatuiesc prieteneste sa fiti mai sociabili . Sa va plimbati mai mult si sa va gasiti prieteni . In final va aparea si perechea pe care o asteptati defapt . Daca o cautati o veti gasi si fiti siguri ca si ea va cauta.
    Deci , succes !

  • Nu e nimic neobisnuit cu voi. Multe persoane se simt asa cand sunt foarte tinere, cand sunt singure. Unii depasesc momentul, alti nu. Va sfatuiesc prieteneste sa fiti mai sociabili. Sa va plimbati mai mult si sa va gasiti prieteni. In final va aparea si perechea pe care o asteptati de fapt. Daca o cautati o veti gasi si fiti siguri ca si ea va cauta. Succes !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top