Now Reading
Relatie la distanta

Relatie la distanta

Am un vis care se repeta obsesiv si care pare sa puna stapanire si pe viata zilnica. In vis, se face ca prietenul meu ma inseala si apoi ma paraseste fara sa vrea sa mai vorbeasca cu mine. Iar eu il tot caut sa discutam si nu-l gasesc. Acest vis variaza uneori in sensul ca ne inselam reciproc, iar el nu ma poate ierta. Mentionez ca visele apar in special cand trebuie sa stam departe unul de celalalt macar o perioada (de exemplu cand pleaca acasa la parinti sau cand plec eu). As vrea sa mai adaug ca el e primul meu iubit (si cel mai bun prieten) cu care ma vad in fiecare zi (celelalte doua relatii de lunga durata au fost la distanta, dar nu aveam vise de genul asta). Am inteles ca (la sugestia dvs, si va multumesc sincer si din inima pentru asta) in relatiile acelea ma „protejam” de a ma implica prea tare si dupa multe analize, eu si prietenul meu am hotarat sa ne dam o sansa de a fi ceva mai mult decat prieteni buni. A fost o alegere minunata fiindca ne intelegem bine si am reusit sa ne invingem partial temerile si teama de angajament pe care amandoi o aveam. Si totusi, eu ma tem uneori ca il voi pierde si alte ori chiar imi doresc sa ma indepartez. Cum sa-mi gasesc echilibrul si sa scap de visele astea care ma chinuie mai ales acum in vacanta cand fiecare este la el acasa ?

Intrebare pusa de: Oana, 23

Raspunsul psihologului:

Sigmund Freud a fost psihanalistul care a incercat sa analizeze si sa interpreteze visele impreuna cu pacientii sai si a incercat o elaborare teoretica asupra acestora. El a mentionat faptul ca “visul este implinirea deghizata a unei dorinte ascunse inconstiente”, adica o dorinta inconstienta care nu poate fi exprimata liber in sfera constiintei din anumite motive (norme si valori morale, etice, sociale etc).

Tot el a descris doua niveluri de interpretare: unul manifest – care ia in calcul povestea directa, de suprafata a visului cu actiunile si personajele aferente, cat si un plan latent, care se refera la encriptarea simbolic-reprezentationala a imaginilor, actiunilor si personajelor.

Acesta din urma (latent) este cel mai greu de accesat si inteles rational, deoarece recurge la folosirea unor simboluri, reprezentari si legaturi care sunt inconstiente, si care pot sa nu aiba nicio legatura cu perceptiile, reprezentarile, emotiile si gandurile noastre de zi cu zi (constiente).

Visul dvs contine mai multe tipuri de temeri: teama de tradare, teama de abandon si teama de respingere. Toate aceste temeri par a fi activate de un conflict inconstient care opune pe de-o parte atractia si atasamentul pe care prietenul dvs il exercita, si pe de alta parte teama de a pierde aceste lucruri pretioase pentru dvs.

Se pare ca relatia inca nu este suficient de stabila, inca nu si-a atins ‘gradul de maturizare’ si orice situatie de separare, de indepartare, va ingrijoreaza mult si atrage dupa sine o destabilizarea a increderii in sine/el si tot felul de temeri asociate care pot lua diverse forme ambivalente conflictuale (ma insala/il insel; il doresc/il pierd, vreau sa vina la mine/ma indepartez).

Asadar pentru gasirea echilibrului trebuie sa va inarmati cu rabdare pentru ca relatia sa capete suficienta consistenta si pentru a va cunoaste si mai mult partenerul. Suspiciunile si indoielile par a fi in “curtea dvs.”, adica sunt alimentate de temerile dvs interioare si la care va invit sa reflectati in continuare.

Cred ca nu aveti cum sa va propuneti sa scapati de aceste vise, deoarece nu avem acces rational la aceasta zona de exprimare a inconstientului nostru. Asadar lasati-le sa apara si incercati sa vi le reamintiti si, poate cu ajutorul unui psihanalist, sa dati de urma dorintelor si conflictelor dvs interioare.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top